Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Bîrsan, Miercurea Ciuc

13 August 2013
Vizualizari: 1540
Comentează add

Reprezentanţii comunităţilor româneşti din Valea Timocului şi din Bulgaria au cerut retragerea unor diplomaţi români pentru că nu s-ar implica în păstrarea identităţii naţionale.

Românii din diaspora "cer retragerea unor diplomaţi români"

angela-birsan-miercurea-ciuc

Foto: Arhivă Agerpres.

Reprezentanţii comunităţilor româneşti din Valea Timocului şi din Bulgaria au cerut astăzi la Universitatea românilor de pretutindeni de la Izvorul Mureşului retragerea unor diplomaţi români din aceste zone, pe motiv că nu s-ar implica în acţiuni de păstrare a identităţii naţionale.

De altfel, ei i-au acuzat pe oficiali pe de-o parte că ar susţine organizaţii şi partide româneşti create de sârbi, care ar "acţiona" împotriva Bisericii Ortodoxe Române şi a minorităţii româneşti din zonă, iar pe de altă parte că ar spijini ultranaţionalişti bulgari.

Aceste solicitări vor fi aduse mâine la cunoştinţa ministrului de externe, Titus Corlăţean, care va fi prezent la Izvorul Mureşului.

Demersul vine în contextul în care, reprezentanţii minorităţilor româneşti din jurul graniţelor vorbesc de mult timp despre "discriminări" şi "presiuni" la care sunt supuse şi atrag atenţia că acestea ar putea dispărea.

Părintele Boian Alexandrovici din Serbia, spre exemplu, a reamintit că în Valea Timocului nu există şcoli, serviciu religios sau mass-media în limba română. 

"Procesul ăsta a început în 1833 când prima dată zona noastră a fost legată de Serbia, ruptă de Imperiul Otoman şi ni s-au rupt toate legăturile cu ţara-mamă.

"Statul român, în acest moment, sprijină dar nu este vorba aici numai de ajutorul financiar, e vorba şi de sprijinul politic, e vorba de susţinere când se vorbeşte cu autorităţile statului sârb" a mai spus părintele Boian Alexandrovici din Serbia.


Etichete Valea TimoculuiBulgariaBisericii Ortodoxe RomâneBoian AlexandroviciTitus Corlăţeandiplomaţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live