Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 29 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nicoleta Turcu

21 August 2016
Vizualizari: 807
Comentează add

Românii din comunităţile istorice au cerut sprijinul autorităţilor de la Bucureşti pentru păstrarea valorilor naţionale.

Românii din comunităţile istorice "cer sprijinul autorităţilor"

nicoleta-turcu

Foto: Arhivă.

Participanţii la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului le cer autorităţilor să-i protejeze pe românii din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş, despre care spun că sunt expuşi sistematic unui proces continuu şi susţinut de deznaţionalizare.

În rezoluţia adoptată la încheierea ediţiei din acest an, se solicită elaborarea unei strategii guvernamentale de dezvoltare economică pentru cele două judeţe şi finanţarea asociaţiilor culturale româneşti.

Şi românii din afara graniţelor au nevoie de o strategie coerentă pentru salvarea identităţii naţionale şi a credinţei ortodoxe, s-a subliniat la Universitatea de la Izvorul Mureşului.

Românii din comunităţile istorice au cerut sprijinul autorităţilor de la Bucureşti pentru păstrarea valorilor naţionale.

Ivo Gheorghiev, reprezentantul comunităţii româneşti din Bulgaria: "Deseori suntem umiliţi, românii din Bulgaria se topesc în fiecare zi. Noi suntem într-o situaţie de alertă, într-o situaţie de comă, noi suntem în modul în care trebuie să se acţioneze cât mai rapid să se intervină ca să fim salvaţi ca neamuri".

Şi românii din Valea Timocului reclamă problemele de asimilare pe care le au.

Acolo, învăţământul în limba română este aproape inexistent, iar slujbele religioase sunt interzise, după cum susţine Predrag Balaşevici, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Cultura Româno-Vlahilor din Serbia.

Predrag Balaşevici: "Ne bucurăm că suntem împreună că ne putem ruga la Dumnezeu, mai ales noi, românii care venim din Serbia din Valea Timocului, care au mari probleme cu slujba în limba română, ni se interzice să avem slujba noastră".

Rezoluţia adoptată la finalul celei de-a XIV-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului va fi înaintată Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului României şi partidelor parlamentare şi neparlamentare.


Etichete ivo gheorghievbulgariavalea timoculuiserbiapredrag balasevicicredinta ortodoxauniversitatea de vara izvorul muresuluiautoritatiromaniacovasnaharghitamuresdeznationalizareasociatii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live