Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Românii decedați în accidentul din Muntenegru, repatriați marți

UPDATE: Premierul Victor Ponta a declarat cã guvernul va face toate demersurile pentru sprijinirea familiilor afectate de tragedia din Muntenegru.

Românii decedați în accidentul din Muntenegru, repatriați marți
Foto: Echipe de salvare la locul accidentului din Muntenegru. Sursa: Captură youtube.com

Articol de Carmen Gavrilă, 24 Iunie 2013, 09:16

UPDATE 10: Trupurile celor 18 români care și-au pierdut viața în accidentul rutier din Muntenegru vor fi transportate marți de la Podgorica la București, a anunțat luni seara premierul Victor Ponta, precizând cã identificarea persoanelor decedate ar putea continua în România.

Victor Ponta a precizat cã, în privința transportării în țară a celor șapte români aflați la terapie intensivã, decizia va aparține exclusiv medicilor.

"În ceea ce privește mãsurile logistice, dincolo de avionul care s-a deplasat astãzi împreunã cu domnul Arafat la Podgorica și care în cursul zilei de mâine, imediat ce se încheie de cãtre autoritãțile din Muntenegru toate procedurile legale, va transporta la București cele 18 persoanele decedate, de asemenea avem pregãtite, și mâine dimineațã la prima orã, MApN a luat toate mãsurile în acest sens, vor pleca încã douã avioane cu toate facilitãțile medicale pentru a putea sã transportãm la București atât cele 22 de persoane aflate în diverse stadii mai puțin grave, dar, inclusiv dacã se ia decizia de cãtre personalul medical, de domnul Arafat, de a-i transporta și pe cei 7 aflați la terapie intensivã', a afirmat Ponta.

Premierul a dat asigurãri cã guvernul va face "toate demersurile legale și necesare pentru a sprijini familiile care au fost astfel afectate".

Guvernul se va întruni marți dimineața în ședințã, urmând sã propunã ca miercuri sã fie decretatã zi de doliu național în memoria celor 18 români care și-au pierdut viața într-un accident rutier în Muntenegru, a anunțat premierul Victor Ponta.

"Mâine dimineațã vom avea o nouã ședințã, de data aceasta formalã, a Cabinetului și, dacã sunt îndeplinite toate condițiile legale, vom propune ca miercuri sã fie declaratã zi de doliu național în memoria persoanelor care au decedat, în sprijinul și în semn de respect pentru familiile acestora și pentru a arãta cã o mare tragedie poate sã consolideze un sentiment de solidaritate în societatea româneascã, un sentiment de care atunci când apar asemenea tragedii, avem totuși foarte mare nevoie", a afirmat Victor Ponta, la sediul MAE.

UPDATE 9: Ministrul de externe Titus Corlăţean a declarat pentru Radio România că autorităţile din Muntenegru fac eforturi deosebite pentru salvarea românilor răniţi în accidentul de autocar.

Titus Corlăţean a mai afirmat că se va deplasa la spitalul unde sunt internaţi românii răniţi "pentru a vedea care sunt ultimele evaluări".

Interviul integral îl puteţi găsi aici.

UPDATE 8: Echipa mixtă formată din personal medical şi funcţionari consulari a identificat cetăţenii români răniţi în accidentul de ieri din Muntenegru şi internaţi în spital la Podgorica.

În cazul a doi răniţi grav nu a fost posibilă încă identificarea.

În prezent echipa consulară de la Bucureşti şi funcţionarii Ambasadei României în Muntenegru fac demersuri pe lângă autorităţile locale pentru finalizarea procedurilor de identificare şi de transport către România al răniţilor, precum şi pentru repatrierea celor decedaţi.

UPDATE 7: Pentru a veni în sprijinul familiilor victimelor accidentului, Celula de criză din MAE a pus la dispoziţie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate - 0214311259.

UPDATE 6: Lavinel Orza, jurnalist la Radio Novisad, aminteşte firul evenimentelor de duminică.

Şoferul autocarului cu număr de înmatriculare românesc a pierdut controlul la ieşirea din tunel, fiind pe ruta Podgorica - Kolašin, a rupt balustrada şi a căzut într-o prăpastie adâncă mai bine de 40 de metri. Potrivit directorului Centrului de Urgenţă Podgorica, Vladimir Dobricanin, 32 de adulţi au fost spitalizaţi şi un copil, având leziuni corporale neînsemnate. Se aminteşte în presa locală că 19 persoane ar fi decedat.

La locul tragediei s-a deplasat şi ministrul de interne al Muntenegrului, Raško Konjević, precum şi alte oficialităţi muntenegrene. Premierul Serbiei şi ministrul de interne, Ivica Dačić, a oferit ajutoare. Potrivit ultimelor ştiri, la Podgorica, cetăţeni au donat sânge, având convingerea că, astfel, pot ajuta ca românii să supravieţuiească, relatează Lavinel Orza, jurnalist la Radio Novisad.

UPDATE 5: Guvernul dã asigurãri cã ține în permanențã legãtura cu autoritãțile din Muntenegru și ia toate mãsurile pentru ajutorarea rãniților și sprijinirea familiilor îndoliate, în urma accidentului rutier soldat cu 18 victime.

Premierul Victor Ponta le-a mulțumit celor implicați, autoritãți și cetãțeni din zonã, pentru ajutorul și solidaritatea de care au dat dovadã și a precizat cã Executivul va face verificãrile necesare în legãturã cu firma implicatã în organizarea transportului de pasageri.

UPDATE 4: Ministrul de externe Titus Corlăţean a decis sa isi anuleze participarea la reuniunile Consiliilor de Afaceri Externe si Afaceri Generale de la Luxemburg şi si sa se deplaseze de urgenţă la Podgorica, in Muntenegru, ca sa coordoneze de la faţa locului activităţile echipei operative din România, în cooperare cu autorităţile locale, pentru asistenţa victimelor, potrivit MAE.

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, l-a contactat telefonic, astazi, pe vicepremierul şi ministrul afacerilor externe muntenegrean, Igor Lukšić, în legătură cu tragicul accident de ieri din Muntenegru, soldat cu victime cetăţeni români morţi şi răniţi.

Ministrul muntenegrean a exprimat condoleanţe pentru victimele tragicului accident şi întreaga compasiune a guvernului muntenegrean pentru familiile acestora.

Cei doi oficiali au discutat în legătură cu eforturile comune ale autorităţilor muntenegrene şi echipelor din România aflate la faţa locului, pentru acordarea de asistenţă şi recuperare medicală victimelor şi pentru realizarea transportului în România al acestora.

Ministrul Titus Corlăţean a mulţumit omologului muntenegrean pentru sprijinul şi asistenţa acordate de autorităţile de la Podgorica.

UPDATE 3: Ministerul de externe a anuntat ca numarul persoanelor decedate se ridica la 18.

UPDATE 2: Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a convocat Celula de criză a MAE pentru accidentul din Muntenegru în care un autocar cu numere de înmatriculare româneşti s-a prăbuşit într-o prăpastie.

UPDATE 1: O echipă medicală şi una consulară din România au ajuns la Podgoriţa, cu o aeronavă MApN, potrivit Mediafax.

Aeronava C-27J Spartan a Forţelor Aeriene, care transportă două echipe de evaluare, una medicală şi una consulară, ce vor acţiona pentru sprijinul şi recuperarea cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier de duminică, a aterizat luni dimineaţă la Podgoriţa.

La bord se află şi secretarul de stat Raed Arafat.

"47 de cetateni" romani in autocar

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru, a anunţat televiziunea publică din tara, citând poliţia.

Potrivit Secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, 17 români au murit şi alţi 30 au fost răniţi, dintre care 8 se află la terapie intensivă.

Citat de Mediafax, Marius Usturoiu, directorul Mareea Travel, agenţia de turism care a organizat circuitul, a precizat că în autocar se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor.

Un cetăţean român a murit într-un accident rutier în Ungaria
În lume 12 Mai 2013, 16:32

Un cetăţean român a murit într-un accident rutier în Ungaria

Poliţia judeţului ungar Zala a informat astăzi că accidentul s-a produs pe autostrada M7, în zona de sud-vest a ţării.

Un cetăţean român a murit într-un accident rutier în Ungaria
Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi
România 25 Aprilie 2024, 22:05

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi, spune ministrul familiei, Natalia...

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi
Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
România 25 Aprilie 2024, 21:43

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a precizat pentru Radio România Actualități că "deocamdată nu există indicii...

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
România 25 Aprilie 2024, 21:05

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro

Procurorii din România ai Parchetului European investighează o posibilă fraudă de peste o jumătate de milion de euro, cu care...

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
România 25 Aprilie 2024, 20:58

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara

A fost asigurată suma totală de 9,3 miliarde de lei pentru plata în avans, respectiv la începutul lunii mai, a pensiilor şi a...

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
România 25 Aprilie 2024, 20:44

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova s-a reunit în această după-amiază pentru a analiza situaţia de la...

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
România 25 Aprilie 2024, 20:39

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie

Ministerul Energiei a lansat două programe de finanţare a proiectelor pentru surse regenerabile de energie şi modalităţi de...

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
România 25 Aprilie 2024, 19:32

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

Potrivit unor surse judiciare, fostului președinte Ion Iliescu îi va fi adusă la cunoștință calitatea de suspect vineri, la...

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei