Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 15 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

22 Februarie 2014
Vizualizari: 1171
Comentează add

Ministrul de externe din România declară că autoritățile de la București "urmăresc atent" situația din Ucraina. Mai mulți oficiali occidentali salută eliberarea Iuliei Timoșenko.

Românii, "bine plasaţi pentru a fi solidari cu ucrainenii"

radiojurnal

Proteste la Kiev. Foto: Alexandru Beleavski.

Ministrul de externe Titus Corlățean a declarat la TVR că voința poporului ucrainean generează în aceste zile "o nouă structură de putere".

El a spus că una dintre posibilele evoluții prefigurează conturarea a două centre de putere: "unul în est, mai apropiat de Moscova şi un centru care rezultă din voinţa populară, exprimată în Parlament, cu viitoare alegeri anticipate".

"Noi românii suntem poate cel mai bine plasaţi să înţelegem, să fim extrem de sensibili şi solidari cu ucrainenii, cu oamenii care au fost în stradă, au protestat, au fost în piaţă.

"Unii dintre ei şi-au dat viaţa pentru idealul pentru care au ieşit.

"Este bine să urmărim toate evoluțiile cu atenţie şi statul român este pregătit pentru toate evoluţiile posibile", a spus oficialul român răspunzând la o întrebare privind aparitia scenariilor de federalizare a Ucrainei între o zonă estică și una vestică.

Titus Corlăţean a mai spus că la o întâlnire cu președintele Băsescu la Cotroceni "s-a discutat despre ceea ce era firesc să se discute în astfel de situaţii".

"Au fost discuţii instituţionale, interinstituţionale corecte şi necesare în astfel de situaţii", a spus ministrul Corlățean la TVR, citat de RADOR.

Reacții de la Casa Albă și Bruxelles după eliberarea Iuliei Timoșenko

Casa Albă a salutat eliberarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko şi a subliniat că "ucrainenii sunt cei care îşi stabilesc viitorul", relatează AFP.

"Salutăm acţiunea constructivă a parlamentul ucrainean şi continuăm să îndemnăm la formarea rapidă a unui guvern de largă unitate naţională şi tehnocrat", afirmă preşedinţia americană într-un comunicat.

Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a salutat și el eliberarea opozantei Iulia Timoşenko.

"Salut eliberarea (Iuliei) Timoşenko. O justiţie independentă este esenţială pentru o Ucraină democratică", a scris, într-un mesaj postat pe contul de Twitter, preşedintele CE, după aproximativ două ore de la eliberea lui Timoşenko, unul dintre liderii "revoluţiei portocalii" din 2004.

"Nicio lovitură de stat"

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat sâmbătă că la Kiev nu a avut loc "niciun fel de lovitură de stat", iar clădirile guvernului au fost abandonate de personalul administraţiei lui Viktor Ianukovici.

Preşedintele Radei Supreme a fost ales în mod legal, a mai spus ministrul polonez citat de RADOR şi a adăugat că Viktor Ianukovici are la dispoziţie 24 de ore pentru a semna noua Constituţie a ţării.

Un purtător de cuvânt al ministerului polonez de externe a declarat că Radoslaw Sikorski a avut sâmbătă o conversaţie telefonică cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.  

Miniştri apărării din ţările NATO se întâlnesc, săptămâna viitoare, pentru a dezbate situaţia actuală din Ucraina. Declaraţia a fost făcută, sâmbătă, de către secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a precizat că NATO rămâne fidel susţinerii procesului de reforme în Ucraina. 

Acordul "a fost încălcat de opozitie"

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că opoziţia din Ucraina "nu a respectat acordul semnat cu preşedintele Viktor Ianukovici vineri", acord care pavează calea spre alegeri anticipate.

Serghei  Lavrov a mai spus că opoziţia de la Kiev "a fost condusă de extremişti înarmaţi, ale căror acţiuni pun în pericol suveranitatea Ucrainei".

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, sâmbătă, o rezoluţie privind eliberarea de urgenţă a Iuliei Timoşenko. Decizia de eliberare a fostului premier ucrainean a fost votată de către 322 de deputaţi.


Etichete KievUcrainareactiiTistus CorlateanSerghey LavrovCasa AlbaBruxellesPolonia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live