Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Liliana Nicolae

9 Martie 2014
Vizualizari: 1644
Comentează add

O investigaţie Radio România despre soarta cinematografelor.

Româniafilm NU mai prezintă  Româniafilm NU mai prezintă - Conține audio  Româniafilm NU mai prezintă - Conține galerie foto

Înainte de Revoluţie, în România erau aproape 1000 de cinematografe. Astăzi, în proprietatea publică a statului au rămas doar 133, din care funcţionează 35. Multe dintre ele au condiţii improprii. Investiţii nu s-au mai făcut de ani de zile.

Zilnic, un cinematograf de stat rar atrage 20-30 de spectatori. Pe de altă parte, județe întregi nu mai o astfel de instituţie. Este cazul Sălajului, unde cine vrea să vadă un film la cinematograf merge la Cluj, la 80 de kilometri, sau cazul judeţului Giurgiu, unde varianta o constituie capitala. De fapt, şi în capitală mai funcţionează doar 5 cinematografe de stat. Unele au dispărut de tot.

Este cazul cinematografelor Buzeşti sau Feroviarul - care au fost distruse în urma unor incendii, sau Aurora - care a fost demolat. Alte cinematografe sunt în ruină, devastate.

Conducerea RADEF (care se acupă de distribuţia filmelor) recunoaşte că Regia a fost permanent "o vacă de muls". Aşa se face că acolo unde pe vremuri era un cinematograf, acum e o sală de Bingo, un studio de televiziune sau un bar.

Ce s-a ales din Romaniafilm? - o anchetă jurnalistică Radio România Actualităţi.

O situație asemănătoare e cea din cartierul Drumul Taberei, unde oamenii și-ar dori ca vechiul cinema să funcționeze din nou.


Etichete exclusiv RRAcinematografsali de cinemafilme

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live