Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

3 Martie 2012
Vizualizari: 2051
Comentează add

Guvernele de la București și Chișinău au semnat la Iaşi un plan de acţiune privind integrarea europeană a R. Moldova. Au fost încheiate şi alte acorduri în domeniile educaţiei şi securităţii sociale.

România "va sprijini integrarea europeană a R. Moldova"

bogdan-mihai

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Foto: Reuters.

Miniştrii guvernului României şi cei ai cabinetului Republicii Moldova au semnat, la sfârşitul şedinţei comune organizate sâmbătă la Iaşi, mai multe acorduri de colaborare bilaterală, inclusiv Planul de acţiune pentru aplicarea Parteneriatului Strategic privind integrarea europeană a Republicii Moldova.

Declaraţia comună pentru instituirea acestui Parteneriat Strategic a fost semnată anterior la Bucureşti de către preşedintele României, Traian Băsescu, şi de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

"Domeniile de cooperare prevăzute în Planul de Acţiune sunt integrarea europeană, cooperarea politică şi instituţională, cooperarea economică, culturală, educaţională, în domeniul tineretului şi sportului.

"Planul de Acţiune semnat de premierii român şi moldovean asigură un cadru de cooperare bilaterală în acord cu angajamentul României de a sprijini obiectivul strategic fundamental al Republicii Moldova - aderarea la Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al executivului de la Bucureşti.

Conform informaţiilor transmise de guvernul român, se va avea în vedere cooperarea pentru perfecţionarea mecanismului de atragere a fondurilor europene destinate proiectelor de cooperare transfrontalieră şi celor dezvoltate în cadrul euroregiunilor la care participă unităţi administrative de pe teritoriul României şi Republicii Moldova.

Acordul prevede şi intensificarea colaborării în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, cu o atenţie specială acordată implementării reformelor pentru obţinerea liberei circulaţii în Uniunea Europeană a cetăţenilor din Republica Moldova.

Acorduri pentru educaţie şi securitate socială

Alături de acest document, miniştrii celor două guverne au semnat şi alte acorduri.

România şi Republica Moldova îşi vor acorda, la cerere, ajutor reciproc în cazul iminenţei sau producerii unor dezastre, ale căror efecte nu pot fi limitate sau înlăturate în totalitate prin eforturile şi mijloacele uneia dintre părţi.

Acordul privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti situate pe teritoriul Republicii Moldova reglementează situaţia mormintelor militarilor români căzuţi pe câmpurile de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, înhumaţi în peste 240 de cimitire militare aflate pe teritoriul Republicii Moldova şi care, în mare parte, au fost desfiinţate după anul 1945.

Prin aplicarea prevederilor acordului vor fi identificate, reconstruite şi amenajate aceste locuri de înhumare, astfel încât eroilor de război români să li se poată acorda onoruri.

Cooperarea în domeniul tineretului se referă la tinerii având vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani şi se va face prin schimburi de delegaţii de tineret, schimburi de experienţă între specialişti, participarea la tabere tematice, participarea la festivaluri culturale şi folclorice pentru tineret.

În domeniul sportului, colaborarea se va realiza prin participarea echipelor sportive la competiţii şi la antrenamentele din cele două state, schimburi de antrenori, medici sportivi, reprezentanţi ai federaţiilor sportive.

Cele două ţări vor coopera în ceea ce priveşte domeniul apiculturii, prin dezvoltarea unui sistem informaţional de comunicare şi asistare a comercializării produselor apicole şi aprovizionării apicultorilor în sistem de economie de piaţă, prin consolidarea reţelei teritoriale informaţionale de marketing în apicultură în Republica Moldova.

Cele două state vor iniţia şi un proiect privind crearea unei biblioteci virtuale, care presupune virtualizarea cărţilor, lucrări ce aparţin autorilor români şi moldoveni, precum şi crearea unei platforme de tip e-learning pentru diverse materii de studiu.

Şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova a fost organizată la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi a durat aproximativ trei ore.

Manifestație contra autorităților și prounionistă

În paralel cu ședința comunã a guvernelor României și Republicii Moldova, a avut loc și o manifestație, în apropierea Universitãții Alexandru Ioan Cuza.

Potrivit corespondentului Radio România Actualități, Raluca Daria Diaconiuc, participanții au scandat lozinci unioniste, dar au și cerut demisia președintelui României și a actualului guvern.

Dupã încheierea ședinței, ministrul justiției a discutat cu manifestanții. 


Etichete guvernRomâniaRepublica MoldovaacorduriMihai Răzvan UngureanuVlad Filat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live