Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România va fi implicată în trei proiecte de conservare a mediului

Proiectele sunt axate pe reducerea emisiilor cu efect de seră, promovarea achizițiilor publice ecologice și repopularea cu zimbri a unor regiuni.

România va fi implicată în trei proiecte de conservare a mediului

Articol de Laurenţiu Văduva, 01 Decembrie 2015, 12:56

România va fi implicată în trei proiecte de conservare a mediului, a căror co-finanţare a fost anunţată de Comisia Europeană.

Proiectele sunt axate pe reducerea emisiilor cu efect de seră, promovarea achizițiilor publice ecologice și repopularea cu zimbri a unor regiuni.

Finanțarea europeană totală alocată acestor proiecte depăşeşte 2,8 milioane de euro.

Veşti bune pentru iubitorii de natură şi animale !

În Munţii Ţarcu şi Poiana Ruscă din sud-vestul României vom vedea în curând mai mulţi zimbri, pentru că unul din proiectele selectate se va ocupa de introducerea a încă 100 de astfel de animale rare.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Potrivit experţilor, după re-populare vom avea în regiune aproximativ 185 de zimbri şi se speră să fie o populaţie sănătoasă şi durabilă. Uniunea Europeană va contribui aici cu 1,36 milioane de euro, investiţia totală fiind de 1,8 milioane.

Pentru a stimula sprijinul local faţă de reintroducerea zimbrilor în zonă, proiectul prevede crearea de noi activităţi economice care să stimuleze creşterea şi conservarea acestei specii.

Propus de Olanda, proiectul va fi coordonat de organizaţia pan-europeană „Rewilding Europe” – „Să repopulăm Europa cu animale sălbatice” şi se va derula în parteneriat cu World Wide Fund for Nature România.

Ca să ajungem să ocrotim cu adevărat mediul, extrem de importante sunt educaţia oamenilor şi implicarea autorităţilor – naţionale, regionale sau locale.

De aceea, un alt proiect selectat de Comisie şi cu implicare directă a României are drept scop promovarea unor noi modele de consum prin sublinierea beneficiilor pe care le au…achiziţiile publice ecologice. Va fi pusă în aplicare o acţiune-pilot pentru a sprijini adoptarea unei politici de acest tip şi în ţara noastră.

Valoarea totală a acestui proiect depăşeşte 1,36 milioane de euro, din care 800.000 sunt fonduri europene.

Proiectul a fost propus de Departamentul Programe şi Finanţe al regiunii Basilicata din Italia.

Cel de-al treilea proiect care vizează România urmăreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin promovarea unor opţiuni de transport ecologice. A fost propus de Universitatea din Thessalia, Grecia.

În ce va consta ?

Călătorii vor putea accesa pe Internet un planificator de călătorie care le va indica cea mai ecologică variantă de transport public în 5 state membre: Olanda, Republica Cehă, Slovacia, România şi Grecia.

Toate aceste trei proiecte vor fi co-finanţate prin intermediul programului LIFE - instrumentul de finanţare al Uniunii Europene pentru mediu şi politici climatice.