Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

17 Februarie 2016
Vizualizari: 848
Comentează add

Premierul Dacian Cioloş a prezentat la Bruxelles priorităţile şi proiectele de reformă ale guvernului său pentru acest an şi spune că România va juca un rol pro-activ în UE.

România "va avea un rol pro-activ în Uniunea Europeană"

cerasela-radulescu-bruxelles

Premierul Dacian Cioloş (stânga) şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Foto: gov.ro.

Premierul Dacian Cioloş a prezentat la Bruxelles priorităţile şi proiectele de reformă ale guvernului său pentru acest an.

O vizită de două zile importantă şi plină de întrevederi la nivel înalt ale prim-ministrului român, Dacian Cioloş, la Bruxelles.

În toate întâlnirile pe care le-a avut, premierul a prezentat priorităţile mandatului său, care includ organizarea alegerilor locale şi parlamentare, dar şi proiecte de reformă.

Premierul român a prezentat punctul de vedere al guvernului legat de negocierea relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie înainte de summitul european, la care se va decide dacă sunt acceptate sau nu propunerile negociate, două teme de interes major pentru România în timpul acestei vizite.

În opinia lui Dacian Cioloş, România trebuie să-şi asume un rol proactiv în acest moment privind statutul de membră a Uniunii Europene şi să se implice activ în toate dosarele de pe agenda europeană.

Vorbim de negocierile cu Marea Britanie ale celorlalte 27 de state membre, cu accent pe propunerea Londrei privind sistarea ajutoarelor sociale pentru cetăţenii europeni şi de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, aplicat numai României şi Bulgariei.

După întrevederea cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, la o conferinţă de presă comună, i-am întrebat pe cei doi oficiali dacă propunerile negociate cu Londra referitoare la restricţionarea ajutoarelor sociale trebuie să ţină cont de principiile libertăţii de mişcare prevăzute în tratatele europene.

"Putem fi de acord cu un mecanism legat de ajutoarele sociale, care să fie însă bine definit, cu criterii clare. El trebuie să fie o excepţie şi nu o regulă şi să fie limitat numai pentru Marea Britanie. Aceasta este poziţia României", a spus Dacian Cioloş.

De altfel, premierul a reiterat ideea expusă şi după întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, ca acest mecanism să se aplice doar pentru viitor, doar pentru cei care fac aceste cereri din momentul implementării lui.

Orice soluţie găsită în privinţa cererilor formulate de Marea Britanie are nevoie şi de acordul legislativului.

Este aşadar o codecizie, iar la summitul de la sfârşitul săptămânii s-ar putea obţine un acord de principiu, a răspuns la rândul său Martin Schulz, în numele Parlamentului.

"Tratatele europene se bazează pe câteva principii fundamentale. Unul este libertatea de mişcare, celălalt este lipsa discriminării. Le-am spus şi colegilor mei din Parlament. Există, într-adevăr, acest sentiment, că sistemul social este abuzat şi atunci orice stat are dreptul de a se proteja, dar fără să încalce aceste principii fundamentale, cel al non-discriminării şi cel al libertăţii de mişcare. Depinde de legislativ să decidă detaliile. Este un proces de codecizie privind propunerile Marii Britanii", a spus Martin Schulz.

Într-o discuţie cu jurnaliştii la finalul vizitei sale, primul ministru, Dacian Cioloş, a precizat, legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, că lucrurile merg în direcţia bună.

Premierul a spus: "Până acum, s-a ezitat să fie expusă ideea aceasta de separare dintre România şi Bulgaria. Se acceptă clar ideea că, da, ultimele rapoarte ale României sunt rapoarte pozitive".

De altfel, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus, după întrevederea cu premierul român, că este convins că în timpul mandatului său, mecanismul va fi finalizat şi că aceste două ţări trebuie tratate diferit, vorbind pentru prima dată de o separare a celor două state în cadrul acestui mecanism.

În timpul vizitei la Bruxelles, premierul Dacian Cioloş a insistat şi pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi a spus că la începutul lunii viitoare va merge pentru discuţii bilaterale în Olanda, care, aşa cum ştim, a blocat în câteva rânduri prin vot aderarea la Schengen a României şi Bulgariei.  


Etichete Bruxellespremierul Dacian Cioloşpreşedintele Comisiei EuropeneJean-Claude Junckerpreşedintele Parlamentului EuropeanMartin SchulzRomâniaeliminarea MCVaderarea României la spaţiul Schengen"Brexit"

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live