Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

22 Ianuarie 2015
Vizualizari: 678
Comentează add

Procentul companiilor europene care inovează în domeniile lor de activitate a scăzut cu aproape 3% în perioada 2010-2012, arată datele Oficiului European de Statistică.

România, ultimul loc în Europa după numărul de IMM-uri active România, ultimul loc în Europa după numărul de IMM-uri active - Conține audio

alex-olaru

Euranet Plus.

Procentul companiilor europene care inovează în domeniile lor de activitate a scăzut cu aproape 3% în perioada 2010-2012, arată datele Oficiului European de Statistică.

România rămâne pe ultimul loc la acest capitol, mai arată raportul Eurostat.

Numărul întreprinderilor inovatoare, adică acele companii care aduc o noutate pe piaţă, fie sub forma unui produs finit, fie în procesul de elaborare a lui, este într-o scădere continuă faţă de nivelul de vârf atins în în perioada 2008-2010.

Atunci, media era undeva la 52,8%. Acum, potrivit celor mai recente date ale Oficiului European de Statistică, acest indicator a cobârât la 48,9%.

Altfel spus, în termeni generici, în Uniunea Europeană, nici măcar o jumătate din companiile cu minim 10 angajaţi nu au fost interesate, în perioada 2010-2012, să crească, să se dezvolte sau să se promoveze prin inovaţie.

Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)

Germania şi Luxemburgul au cele mai multe întreprinderi care inovează, cu o medie de peste 66%, arată datele Eurostat.

Cu adevărat îngrijorătoare sunt însă declalajele din interoriul Uniunii, în condiţiile în care în state est-europene, mai puţin de o treime din companii au acordat o minimă atenţie inovării.

În coada acestui clasament sunt Bulgaria, cu o medie de 27,4%, Polonia, cu doar 23% şi…România, cu 20,7%.

Grafic: Procentul companiilor europene care inovează în domeniile lor de activitate. Sursa: Eurostat.

În cercetare au fost incluse şi state partenere ale Uniunii: astfel, ţări ca Norvegia şi Turcia depăşesc, arată Eurostat multe din ţările membre.

În România, Institutul Naţional de Statistică a atras atenţia încă din momentul în care centraliza datele că există un deficit mare de inovare.

Mai mult, INS arăta că există în mediul autohton o diferenţă majoră între întreprinderile mici şi mijlocii, IMM-uri şi cele mari, cu peste 250 de angajaţi. Cele din urmă ar fi mult mai deschise spre inovaţie.

Nu în ultimul rând, întreprinderile româneşti nu ar fi învăţat încă să coopereze astfel încât pentru a realiza prduse sau procese de producţie mai bune.

Cercetarea şi inovarea sunt în centrul strategiei 2020, gândită de Comisia Europeană pentru dezvoltarea economică şi creearea de noi locuri de muncă.

Statele membre sunt încurajate să investească până atunci nu mai puţin de 3% din produsul intern brut (un procent din bani publici şi 2% din investiţii private).


Etichete Comisia EuropeanăEuranet PlusUniunea EuropeanăIMMEurostatINSraportindicator

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live