Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România "trebuie sa rezolve problema gestionării deşeurilor"

În pofida anumitor progrese, România trebuie să ia măsuri în cazul a 109 depozite ilegale de deşeuri, ce reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii şi a mediului, potrivit CE.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 25 Septembrie 2015, 08:56

Comisia Europeană a comunicat, joi, domeniile în care ţările membre au încălcat legislaţia europeană sau nu şi-au respectat angajamentele luate.

Comunicările Comisiei se referă la trimiterea în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii a unor state, în timp ce altele sunt avertizate în legătură cu neregulile comise.

Iată câteva exemple din cele 16 cazuri, de luna aceasta.

Cele mai multe observaţii au apărut în sectorul protecţiei mediului şi politicii climatice.

Audio: Europa la zi.

Astfel,Spania are la dispoziţie două luni să se conformeze în legătură cu poluarea şi alte efecte asupra mediului ale șoselei de centură din Sevilla.

Autorităţile spaniole au pornit lucrările pe unele tronsoane, fără să evalueze impactul asupra mediului.

Austria a primit un aviz motivat suplimentar pentru transpunerea incompletă în legislația sa a normelor europene privind captarea și stocarea geologică a dioxidului de carbon.

România are termen două luni să rezolve problema gestionării necorespunzătoare a deşeurilor.

În pofida anumitor progrese, România trebuie să ia măsuri în cazul a 109 depozite ilegale de deşeuri, ce reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii umane şi a mediului - susţine Comisia.

Autorităţile de la Bruxelles îndeamnă Bucureştiul să folosescă fondurile europene pe care le are la dispoziţie pentru a rezolva această problemă.

Iar Malta a fost trimisă în fața Curții de Justiție pentru că a permis capturarea în viaţă – cu ajutorul capcanelor - a 7 specii de cinteze sălbatice pe teritoriul său, începând cu 2014.

La capitolul Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, Franţa este cea avertizată.

Comisia i-a solicitat să se asigure că pensionarii, care au contribuit anterior la sistemul de asigurări sociale în Regiunea Alsacia-Moselle,se pot înscrie în sistemul de asigurări de sănătate local, chiar dacă locuiesc în alt stat membru al Uniunii.

Tot Franţa a fost avertizată să aplice aceleași norme procedurale fiscaleatât pentru investitorii francezi, cât și pentru cei din alte state membre, cu respectarea dreptului european.

Comisia a trimis Lituania în fața Curții de Justiție pentru nerespectarea normele în materie de siguranță feroviară, pentru că nu a creatun organism independent de investigare a accidentelor și a incidentelor pe calea ferată.

Iar Germania trebuie să-și modifice legislația în materie de TVA, cu privire la aplicarea regimului special pentru agențiile de turism.