Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NATIONAL RADIOFONIC Marţi, 16 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

23 Septembrie 2018
Vizualizari: 376
Comentează add

Cele mai multe tentative de contrabandă se înregistrează la frontierele de nord, dar şi din sud-vestul şi estul ţării.

România, ţara cu cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigări din Europa

radiojurnal

Foto: Arhivă.

România este ţara cu cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigări din Europa de Est şi una dintre cele mai afectate de consecinţele acestui fenomen.

Cele mai multe tentative de contrabandă se înregistrează la frontierele de nord, dar şi din sud-vestul şi estul ţării.

Metodele folosite de contrabandişti la transportul şi comercializarea ţigaretelor sunt adaptate permanent - transmite colega noastră, care a fost în sectorul Poliţiei de Frontieră Valea Vişeului.


Reporter: Daniela Mănuţă - Condiţiile sociale şi economice din zona de frontieră a celor două ţări, România şi Ucraina, reprezintă principala cauză a contrabandei cu ţigări. Poliţiştii de frontieră spun că au observat o diversificare a modului de acţiune al contrabandiştilor şi nu de puţine ori s-a întâmplat ca poliţiştii să fie atacaţi de contrabandişti. 

Dănuţ Sidău, subcomisar, adjunct şef al SPF Valea Vişeului: Contrabandistul nu se opreşte niciodată. Doar când n-are bani, atunci se opreşte. În rest, nu îl deranjează nici ploaia, nici vântul, nici gerul. În lunile de vară, dat fiind că nivelul apei scade foarte mult, este mult mai uşor să treacă prin apă. În lunile de iarnă se formează acele poduri de gheaţă, pe care iarăşi trec uşor şi rapid. Sunt cetăţeni de naţionalitate ucraineană şi cetăţeni ucraineni care transportă colete de ţigări prin apa râului Tisa, în România. Dacă reuşim să îi reţinem, încearcă prin orice mijloace să scape: au lovit colegi, i-au tras după ei în apă... Sunt diferite situaţii cu care ne-am confruntat, inclusiv au avut la ei arme albe - cuţite sau alte mijloace de autoapărare folosite de către aceştia.


Reporter: Şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Florin Coman, a spus că în Ucraina preţul unui pachet de ţigări porneşte de la 2 lei, dar pe piaţa din România ajunge şi la 7 lei.


Florin Coman: Sunt ţigari contrafăcute, fabrici ilegale... Sunt mărci destul de cunoscute în Occident. Sunt o parte cunoscute, o parte mai puţin cunoscute, şi în funcţie de asta diferă şi preţul.


Reporter: Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 640 de milioane de euro.


Etichete Româniacontrabanda cu ţigăriEuropa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live