Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA VERII Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

28 Aprilie 2011
Vizualizari: 2131
Comentează add

România şi Republica Moldova ar putea avea în curând un plan de acţiune pentru aplicarea declaraţiei privind parteneriatul strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova.

România susţine aderarea Republicii Moldova la UE

carmen-gavrila

Preşedintele R. Moldova, Marian Lupu şi omologul său român Traian Băsescu. Foto: Alexandru Micsik / Administraţia prezidenţială.

România şi Republica Moldova vor continua să colaboreze şi în viitor pentru realizarea unor proiecte comune, între care cel mai important sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

De altfel, preşedinţii celor două ţări au hotărât joi, la Bucureşti, să elaboreze în cel mai scurt timp un plan de acţiune, care să permită aplicarea parteneriatului strategic, semnat în urmă cu un an.

Alte priorităţi în relaţia bilaterală s-au concentrat în special pe sectorul energetic şi mai ales pe elaborarea unor proiecte de interconectare a reţelelor energetice şi de transport de gaze.

Preşedintele Republicii Moldova a mulţumit României pentru sprijinul financiar acordat, de 100 de milionae de euro, şi a anunţat o serie de noi proiecte, printre care şi deschiderea a două noi consulate româneşti.

România şi Republica Moldova ar putea avea în curând un plan de acţiune pentru a plicarea declaraţiei privind parteneriatul strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova.

Preşedintele Traian Băsescu a remarcat că în ultimii doi ani dialogul dintre cele două state a căpătat tradiţie.

"S-a mai creat un lucru extrem de important pentru relaţia româno-moldoveană şi anume că ceea ce stabilim se întâmplă", a spus Traian Băsescu.

Domeniul energetic, "prioritar"

Şeful statului a mai spus că în relaţia economică dintre cele două ţări prioritar este acum domeniul energetic.

"Proiectele de interconectare a reţelelor noastre energetice şi a reţelelor de transport gaze şi, de asemenea, am avut discuţii atât la nivelul plenului delegaţiei... Au fost şi discuţiile bilaterale între miniştri în ceea ce priveşte utilizarea banilor alocaţi prin parteneriatul estic", a adugat preşedintele.

După ce recent, la Geneva, au avut loc discuţii de tatonare, în formatul de negociere 5+2, pentru soluţionarea conflictului îngheţat din Transnistria, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, s-a arătat încrezător la Bucureşti că situaţia din Transnistria poate fi rezolvată.

Marian Lupu a explicat că în Transnistria nu este un conflict religios ori etnic, ci mai degrabă unul ideologic şi de aceea are şanse de rezolvare.

"În iunie este prevăzută următoarea rundă de negocieri în cadrul formatului 5+2, la Moscova. Sperăm că în cadrul acestei întrevederi vor putea fi deblocate negocierile oficiale. Există o inter-relaţie directă dintre rezolvarea problemei transnistrene pe de-o parte şi perspectiva de integrare europeană a Republicii Moldova, pe de alta", a afirmat Marian Lupu.

Preşedintele Republicii Moldova a spus că luna viitoare cel mai probabil, Comisia Europeană va primi mandatul de negociere cu autorităţile de la Chişinău pentru acordul de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.


Etichete Republica MoldovaUEintegrareTraian BăsescuMarian Lupu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live