Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 26 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mihaela Helmis

27 Ianuarie 2013
Vizualizari: 4247
Comentează add

Un radio-documentar artistic realizat cu înregistrări originale de temerarul irlandez Peter Hurley.

România, străbătută la pas România, străbătută la pas - Conține audio România, străbătută la pas - Conține galerie foto

După cum aţi aflat deja de la noi, dar şi din alte mijloace de comunicare din România, irlandezul Peter Hurley de al cărui nume se leagă festivaluri şi şcoli de vară ce au pus în valoare cultura tradiţională din România în relaţie cu cea europeană - a avut ideea să străbată România la pas.

Iarna, timp de 24 de zile şi de nopţi, cu o medie de 30 de km pe zi, bătând la poartă de gospodar pentru hrană şi găzduire.

De la Săpânţa la Bucureşti, pe cărări şi pe drumuri lăturalnice : pentru a putea constata cât şi cum se mai păstrează viu din cultura noastră rurală.

În încercarea de a găsi argumente pentru un gând : cum să rămânem ce suntem şi mai mult decât atât!!!

Omenoşi, cu rost şi rânduială...şi cu suflet cât pentru toţi, de prea multa vreme, "emancipaţii", modernizaţii Europei!

Audio: Un radio-documentar artistic realizat cu înregistrări originale de temerarul irlandez Peter Hurley care a cunoscut treptat, de  acum 19 ani, România fascinantă şi Mihaela Helmis.

Cel putţn la fel de expresiv ca şi documentarul realizat cu înregistrările strict autentice ale lui Peter Hurley este şi interviul realizat mai "la cald", la puţin timp după atingerea punctului terminus - Bucureştiul- al insolitei călătorii - pe jos din nord-vestul în sud-estul unei ţări în care cultura şi civilizaţia din mediul rural mai are câteva constante, câteva valori -altele decât cele ale restului ţărilor europene.

Încrederea că nu vei fi obligat să dormi sub cerul liber şi că se va găsi la orice poartă vei bate un colţ de pâine şi o cană cu apă e importantă atunci când porneşti într-un asemenea drum, dar câte altele alcătuiesc, dincolo de ospitalitate, setul de valori ale poporului traitor între graniţele României.

Şi câte ne sunt problemele şi nădejdile. A trebuit să creadă că va găsi ...şi chiar a găsit de toate, irlandezul care ,în urmă cu 19 ani a simţit că e ceva special pentru care merită să alegi România. Cu ochi obiectiv şi cu atâta suflet, pentru a ne face constienti, odată în plus, despre cele pe care le avem şi riscăm să le pierdem.

Audio: Documentar Peter Hurley.


Etichete Peter Hurleyirlandezfestivalcultură

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live