Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"România, stare de urgenţă" - Invitat: Ministrul economiei, Virgil Popescu

"România, stare de urgenţă" - Invitat: Ministrul economiei, Virgil Popescu
Ministrul Economiei, Virgil Popescu. Foto: Gov.ro.

Articol de Radiojurnal, 29 Aprilie 2020, 15:13

RRA: "România, stare de urgenţă" - Invitat: Ministrul economiei, Virgil Popescu

Realizator: Mihaela Ştefan - Bun găsit din nou! Pandemia de coronavirus a afectat o treime din economia românească, dar, o dată ce va fi reluată activitatea, România nu va avea un deficit bugetar atât de mare, aşa cum se aşteaptă specialiştii din Europa, afirma ministrul economiei, Virgil Popescu.

Un milion de contracte de muncă sunt suspendate în prezent, din care mai mult de jumătate beneficiază de şomajul tehnic, conform ministrului economiei, care a adăugat însă că nu se aşteaptă ca toate aceste contracte să redevină active la finalul stării de urgenţă. Mai multe însă aflăm chiar acum de la invitatul ediţiei de astăzi, ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri, Virgil Popescu. Bun venit, dle ministru!


Virgil Popescu: Bună ziua!


Realizator: Rata reală a şomajului după încheierea stării de urgenţă ar putea fi un indicator serios privind ieşirea din criză?


Virgil Popescu: Nu cred că o rată reală a şomajului imediat după ridicarea stării de urgenţă ne arată exact starea economiei, cum nici contracţia care a fost între 30 şi 40% în prima lună de stare de urgenţă a arătat starea reală a economiei. Eu cred că după ieşirea din această stare de urgenţă şi când avem confirmarea clară că suntem pe panta descendentă a acestei pandemii putem vedea exact cum începe economia să îşi revină. Am spus-o, industria auto, încet, încet, îşi revine, industria auto are un procent foarte mare din PIB şi industria de componente auto a început să pornească din 13 aprilie. Am văzut că şi anumite uzine de la Dacia au plecat din 22, parcă, aprilie şi în data de 4 mai, adică lunea viitoare, pleacă Uzina de la Mioveni, fabrica de autovehicule şi Ford, de la Craiova. Uşor, uşor, eu cred că economia îşi revine. Eu zic că trebuie să mai aşteptăm o perioadă de timp, să vedem cum evoluează şi pandemia, nu trebuie să tragem concluzii pripite, dar lucrurile merg într-o direcţie bună, dar trebuie să fim foarte atenţi în continuare, trebuie să respectăm în continuare, trebuie să stăm acasă. Am observat că lumea a început să se relaxeze şi vine 1 mai...


Realizator: Cel puţin de două zile, în Bucureşti se simte foarte bine acest lucru. Este foarte aglomerat şi ne gândeam, totuşi, este stare de urgenţă.


Virgil Popescu: Şi cred că ar trebui să nu neglijeze acest lucru, cred că trebuie să stăm în continuare acasă şi să respectăm acest lucru, să nu dăm, aşa cum spune românul, cu bâta în baltă la sfârşit.


Realizator: Dle ministru, pentru că pomeneaţi despre companii care şi-au reluat parţial activitatea. Există şi alte companii importante din România care au repornit sau pot reîncepe activitatea în scurt timp, în afară de Dacia, de Ford şi ce povesteam puţin mai devreme?


Virgil Popescu: V-am dat exemplul celor două companii. Vă mai pot da un exemplu de o companie foarte mare, care este tot din industria auto, Sumitomo Bordnetze, care are peste 8000 de salariaţi şi care a început tot în data de 13, şi-a reluat activitatea. Companiile din domeniul textil, din zona confecţiilor, s-au mişcat foarte repede şi până în momentul de faţă au început să producă materiale esenţiale - cum le spun eu - măşti, combinezoane, halate, botoşei, pentru zona medicală. Chiar au comandat şi au început să se retehnologizeze cu linii automate de producţie a acestor materiale sanitare, a acestor dispozitive medicale, în aşa fel încât să fie competitive pe piaţă şi eu mă aştept ca şi alte industrii să îşi pornească activitatea şi unele dintre ele să se reprofileze foarte repede.


Realizator: Şi pentru că aţi spus de industrii, dle ministru, ce industrii estimaţi dumneavoastră că îşi vor reveni rapid după repornirea economiei şi care vor fi cele mai afectate de criză?


Virgil Popescu: Cred că industria energetică îşi va reveni foarte repede. Sistemul energiei naţionale a funcţionat foarte bine, a fost foarte stabil, nu au fost probleme. Dar s-a văzut foarte clar o scădere a consumului şi acest lucru, scăderea consumului, duce, clar, şi la o scădere a veniturilor, a încasărilor, a rentabilităţii. Le-am solicitat companiilor din energie un program foarte clar de investiţii pe următorii cinci ani, cu termene foarte clare. Să nu uităm că România este angajată în acest proiect european, în Green Deal şi avem foarte multe investiţii de făcut şi eu preconizez demararea unor investiţii foarte ample în această zonă a energiei. De asemenea, industria de apărare. Dacă în perioada aceasta a fost cum a fost, a stat o lună de zile, au fost chiar anumite probleme în anumite fabrici de armament şi acelea au fost închise două săptămâni, tocmai pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea oamenilor, în discuţiile pe care le-am avut şi le port de două săptămâni cu MApN, cu dl ministru Ciucă am hotărât clar să demarăm acele proiecte strategice pe care le-am început înainte de această criză şi care trebuie continuate şi o să vedeţi în perioada imediat următoare cum acea promisiune pe care guvernul a făcut-o, de reîntoarcere a o parte din acei 2% din PIB.

Virgil Popescu: Şi o să vedeţi în perioada imediat următoare cum acea promisiune pe care guvernul a facut-o de reintoarcere a o parte din acei 2 % din PIB pentru înzestrarea armatei în industria autohtonă că se şi materializează. De asemenea, urmăresc cu foarte mare interes relocarea unor industrii din zona asiatică, din China, şi vă spun sincer, este o provocare pentru mine. Nu mă voi lăsa până când anumite companii nu voi reuşi să le conving să le aduc să investească în România şi să începem o producţie nouă în România. Cred că trebuie să ne uităm foarte bine în jur, să nu fim sfioşi, să nu ne temem să spunem lucruri mari. Cred că România poate mai mult şi cred că România poate să devină, să nu zicem aşa, de dragul de a spune, un furnizor al Europei.


Realizator: Chiar discutam la începutul acestei ediţii cu domnul profesor Mircea Coşea, care vorbea despre o independenţă a României, că ar trebui totuşi să facem nişte paşi în această direcţie. Să nu mai fim nevoiţi, nu ştiu, să luăm cele mai multe fructe din Bulgaria, iaurtul din Grecia şi aşa mai departe.


Virgil Popescu: Întru totul de acord cu domnul Coşea. Am spus că din această criză trebuie să învăţăm să reducem dependenţa de importuri. Importurile pot fi şi intracomunitare, cât şi importurile din afara ţărilor UE, iar industria alimentară şi industria sanitară trebuie să fie pe primul loc pentru a asigura acea bază necesară existenţei unui popor, a poporului român - şi aici trebuie să ne concentrăm pe industria alimentară, să procesăm în interiorul ţării şi să avem din producţia agricolă, care, este adevărat, este de la an la an din ce în ce mai bună, să procesăm aceste produse primare, să le procesăm în industria alimentară românească. Să avem un lanţ cu valoare adăugată foarte mare în România.


Realizator: Domnule ministru, aş vrea să ne îndreptăm spre un alt punct nevralgic, şi anume turismul. Hotelierii au pierderi foarte mari în această perioadă. Se altfel, turismul a fost puternic afectat de măsurile impuse de autorităţi. Spuneţi-mi, cum pot fi sprijiniţi cei care activează în acest domeniu, pentru a-şi reporni afacerea şi în context, ce credeţi că ar trebui să facă românii care şi-au programat vacanţă în această vară şi unii chiar au făcut rezervări?


Virgil Popescu: Da, turismul şi HoReCa, practic, întreaga industrie ospitalieră este foarte afectată şi, după părerea mea, până când românul, turistul potenţial nu se va simţi în siguranţă că poate şa plece într-o vacantă, nu va pleca.Trebuie să fim siguri - şi asta trebuie Ministerul Sănătăţii să ne spună - să fim siguri şi românul trebuie să simtă că este în siguranţă, că va fi sigur şi că nu se va îmbolnşăvi când va pleca de acasă şi se va duce intr-o staţiune turistică, în România sau în afara României, De aceea, sunt un pic mai rezervat în a da prognoze vizavi de repornirea turismului românesc. Nu cred ca se va întâmpla acest lucru până în data de 15 mai şi depinde foarte mult de evoluţia pandemiei. Da, hotelierii trebuie ajutaţi şi o să venim cu un pachet special pentru hotelurile româneşti. Am mai spus acum câteva zile, gândesc deja un pachet ca din fondurile acelea care vin, cele 800 de milione care vin de la Uniunea Europeană pentru IMM-uri, să găsim un pachet pentru a ajuta să se reducă costurile cu întreţinerea hotelurilor. Şi acest lucru se poate face inclusiv printr-un pachet de câteva zeci de mii de euro - eu am zis 27.000 de euro pentru instalarea unor panouri solare de 27 KW, în aşa fel încât un hotel să-şi producă energia electrică în limita maximă de 27 KW, pentru că atât permite legea să poată să facă fără birocraţie, ca să poată să-şi reducă costurile, să devină mult mai competitiv. De asemenea, dacă vom decide să deschidem restaurantele, cafenelele, baruriule - şi atunci va fi nevoie să facă anumite adaptări pentrua putea clientul să se simtă în siguranţă, adaptări pe care Ministerul Sănătăţii, de asemenea, ar trebui să ne spună cum să le facă, în momentul în care se decide acest lucru. Pregătim, iar, un pachet de ajutor, în aşa fel încât aceste lucruri să se facă pe cheltuiala statului, pentru că înţelegem că nu au de unde să suplinească aceşti bani. Sunt câteva din măsurile la care ne gândim n mometul de fată. Sigur, pot fi mult mai multe şi gândim împreună cu Depatramentul de Turism, cu Direcţia Generală de Turism de la Ministerul Economiei şi cu operatorii din turism cum putem să-i ajutăm şi cum putem să fim pregătiţi în momentul când turimsul va fi repornit.


Realizator: Domnule ministru, ştiţi foarte bine, românii au fosrte multe întrebări. Printre acestea s-ar număra ce se va întâmpla cu preţurile la alimente în lunile următoare, dar cu cel al energiei electrice şi al gazelor naturale? Rămânem în zona preţurilor. Probabil că va fi obligatorie purtarea măştilor de protecţie, iar comercianţii pot - aşa cum ştim că s-a mai întâmplat - să speculeze acest aspect.Vor avea cumva măştile un preţ accesibil?

Virgil Popescu: Sunt convins că măștile vor avea vor avea un preț accesibil, așa cum am spus, în jurul cifre de 2 lei. Ne vom asigura, ca și guvern, ca toate rețelele de retailer, ca lanţurile de farmacii, ca acolo unde se pot vinde aceste măşti, să existe și oferta să fie mai mare decât cererea. Numai în așa fel vom putea preîntâmpina specula cu măşti şi nu cred că se va întâmpla. Vom asigura noi, vom avea grijă ca în România să existe măşti, unde acestea pot fi cumpărate la un preț, evident, un preț, așa cum am mai spus...


Realizator: Un preţ, desigur, rezonabil. Domnule ministru, vor crește prețurile la utilități?


Virgil Popescu: Nu. Este exclus. Deja prețurile la gaze naturale sunt în scădere. Mă uit și eu la cotațiile internaționale la petrol, sunt în continuare în scădere, este exclus ca prețul energiei electrice și al gazelor naturale să crească după ridicarea stării de urgență sau de la 1 iulie. De altfel, preţul energiei electrice este în continuare reglementat anul acesta, prețul gazelor naturale va fi liberalizat de la 1 iulie, dar cred că este un moment foarte propice pentru liberalizare și prețul va fi în scădere, prețul carburanților, ați observat că este în scădere, el evident că mai poate, mai ușor, fluctua în sus, în jos, dar în momentul de faţă se tot duce în jos, datorită cotației... datorită cotaţiei petrolului. Şi eu am mai spus, nu cred că nici prețul alimentelor de la raft nu va fi... nu va fi crescut, pentru că nu văd un apetit al românilor în a cumpăra mult.


Realizator: Deci populaţia nu ar trebui să îşi face probleme din acest punct de vedere?


Virgil Popescu: Nu. Asta este părerea mea și viziunea mea, ca și ministru al economiei, că atâta timp cât nu există un apetit pentru cumpărături, atâta timp cât cererea nu este mai mare decât oferta, nu au de ce să se scumpească.


Realizator: Domnule ministru, tocmai s-a încheiat întâlnirea de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, la care ați participat. Dacă puteți să ne spuneți, așa, în mare, ce s-a discutat și dacă a fost economia în centrul atenției sau alte probleme?


Virgil Popescu: Nu, a fost o întâlnire foarte scurtă. L-am asigurat pe președinte vizavi de existența stocului de măşti, atunci când va fi liberalizat - asta am avut eu de discutat în... Şi de asta mă voi ocupa, în aşa fel încât în momentul ridicării stării de urgenţă şi în data de 15 mai, când va fi purtatul obligatoriu în spaţiile închise, să avem în România, în rețelele de magazine, să avem măşti.


Realizator: Şi aşa, pe final, pentru că tocmai citisem un interviu acordat de dumneavoastră, se redeschid terasele din 15 mai sau nu?


Virgil Popescu: Eu v-am spus... le-am spus că mi-aş dori... Chiar vă spun sincer că și eu, ca orice cetăţean român, simt nevoia să mă duc la o terasă, să beau o cafea şi doar să mă uit, aşa, la peisaj și la lumea care trece, dar nu depinde numai de Ministerul Economiei, depinde foarte mult de cum evoluează această pandemie şi acest lucru ni-l pot spune doar medicii, Ministerul Sănătăţii. Dacă la nivelul evaluărilor de acolo se consideră că se pot deschide, sunt convins că se vor deschide.


Realizator: Domnule ministru, vă mulțumesc foarte mult pentru că ați acceptat să intrați la Radio România Actualități! Am fost în direct cu Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri.

(RS)

BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie
România 23 Aprilie 2024, 20:31

BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie

Ministerul Afacerilor Externe a stabilit sediul biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate la alegerile...

BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie
Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică
România 23 Aprilie 2024, 19:05

Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică

Actul modifică legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică
Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața
România 23 Aprilie 2024, 18:59

Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi...

Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața
Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe
România 23 Aprilie 2024, 18:53

Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează...

Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe
Acces gratuit al tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii
România 23 Aprilie 2024, 18:31

Acces gratuit al tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii

Proiectul de lege adoptat de Senat reglementează accesul tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii şi după naştere.

Acces gratuit al tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii
Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului
România 23 Aprilie 2024, 18:23

Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului

De la bisericile de lemn până la zgărdane, de la porți și troițe maramureșene până la plăcinta creață, vom descoperi împreună...

Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului
Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale
România 23 Aprilie 2024, 18:20

Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale

Datele arată că aproape 14% dintre copiii din România, adică în jur de 536.000, au avut în ultimul an, cel puțin, un părinte...

Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale
România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane
România 23 Aprilie 2024, 18:17

România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane

Traficul de persoane afectează peste 50 de milioane de oameni la nivel global şi este a doua cea mai profitabilă infracţiune...

România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane