Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România- stare de alertă. Invitat: Lucian Romaşcanu, purtător de cuvânt PSD

România- stare de alertă. Invitat: Lucian Romaşcanu, purtător de cuvânt PSD
Lucian Romaşcanu. Foto: Agerpres.

Articol de Radio România Actualităţi, 15 Iunie 2020, 15:54

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 iunie, ora 14:06) - Realizator Ionuţ Dragu: În România social-democrații vor depune în Parlament o moțiune simplă pe sănătate, vizată fiind activitatea ministrului Nelu Tătaru. Decizia a fost anunțată de purtătorul de cuvânt al PSD, domnul Lucian Romașcanu, pe care îl avem în legătură directă cu noi. Bună ziua și bun venit la Radio România Actualități!
Lucian Romașcanu: Bună ziua! Mulțumesc mult pentru invitație.
Realizator: Aţi luat o decizie privind data depunerii?
Lucian Romașcanu: Zilele acestea - azi, mâine, poimâine. Astăzi, acum, avem CEx, probabil că mâine sau poimâine se va depune şi va fi un nou semnal de alarmă tras către guvern legat de competență, legat de adecvarea la agenda publică, legat de activitățile concrete pe care fiecare ministru este chemat să le facă şi, din păcate, vedem că nu se întâmplă chiar așa.
Realizator: Care vor fi motivele acestei moțiuni?
Lucian Romașcanu: Motivele sunt de ordin sanitar și de ordin personal al domnului ministru. Ştim, a apărut în spațiul public, pe partea aceasta au apărut o grămadă de informaţii legate de modul cum şi-a folosit domnul ministru funcţia prin angajări dincolo de criteriile de performanță şi modul cum s-a comportat România și guvernul în ceea ce privește lupta cu pandemia. Ştim, şi suntem toți parte a acestei lupte. Cel mai mult din activitățile pe care trebuiau să le facă le-au făcut românii - am stat în casă o lună de zile, după care am avut tot felul de restricţii. În schimb, din partea guvernamentală nu vedem testare în masă, așa cum a fost anunţată a se începe de la 1 iunie, nu vedem decât anunțuri sforăitorare despre performanţe, nespunându-se că România este în Europa Centrală și de Est ţara cu cel mai mare număr de decese la un milion de locuitori. Sunt foarte multe lucruri imputabile domnului ministru și chiar dacă în nota obișnuită domnul prim-ministru nu va decide retragerea ministrului chiar dacă moţiunea va trece, vrem să fie un semnal de alarmă şi în textul moțiunii vor fi foarte multe lucruri care ar trebui să se constituie în căi de acțiune pentru Ministerul Sănătății.
Realizator: Aţi discutat totuși cu guvernul despre aceste lucruri? Era vorba de o serie de propuneri avute în vedere de PSD.
Lucian Romașcanu: Din păcate, orice mână întinsă din partea parlamentului, nu numai din partea PSD, a fost respinsă de către guvern, cum a fost respinsă şi de către Administraţia Prezidenţială. Noi, până în acest moment, de exemplu - ca să vedeți ridicolul și lipsa de respect până la urmă a guvernului - nu avem proiectul de hotărâre de guvern privind prelungirea stării de alertă. Noi nu facem decât să spunem, să facem declaraţii de intenţie pentru cum vedem să se desfăşoare lucrurile pe mai departe, dar până în acest moment nu avem un text, deşi normal ar fi fost ca domnul prim-ministru să se întâlnească cu preşedinţii Camerelor, eventual cu comisiile de specialitate pentru a lucra pe textul respectiv.
Realizator: Şi, referitor la prelungirea stării de alertă, domnule Lucian Romașcanu, care este decizia PSD?
Lucian Romașcanu: În primul rând trebuie să vedem textul și trebuie să vedem ce aderență are în parlament acest text privind intențiile celorlalte partide parlamentare. Noi am spus că vom vota tot ceea ce ține de sănătatea populației, în schimb nu vom vota lucruri care ţin de binele PNL, gen achiziții fără lege, achiziții fără a se respecta procedurile legale, concedieri sau angajări fără criterii de performanță. Este foarte importantă deschiderea spitalelor pentru toți pacienţii cronici, şi aţi observat şi dumneavoastră, aţi urmărit în presă, există un studiu al Marii Britanii, confirmat şi de Asociaţia bolnavilor oncologici din România, cum că numărul de decese din motive oncologice s-a triplat în această perioadă prin lipsa de acces la servicii medicale specializate, numărul de decese din cauza bolilor cardiovasculare s-a dublat. Deci, acest lucru nu mai poate continua, spitalele din motiv de COVID, din motiv de circuite dedicate COVID-ului şi aşa mai departe, în acest moment sunt goale, iar oamenii suferă acasă.
Realizator: Şi totuşi, autoritățile pot dispune punctual, așa cum prevede și legea, de măsuri de siguranță acolo unde este necesar.
Lucian Romașcanu: Acesta este un alt lucru, nu este nevoie de o hotărâre, de aprobarea stării de alertă. Conform legii, pentru mai puțin din jumătatea teritoriului autoritățile publice locale pot dispune instaurarea de stare de alertă la nivel local şi cred că este lucrul cel mai potrivit a se face, pentru că distribuţia cazurilor este inegală la nivel teritorial și atunci unde sunt probleme să se întâmple restricții, unde nu sunt probleme să revenim încet, încet la normalitate.
Realizator: Domnule Lucian Romașcanu, ce veți cere ministrului sănătății? Ați vorbit de o stare intermediară de alertă?
Lucian Romașcanu: Noi nu-i cerem ministrului sănătății altceva decât demisia prin această moţiune simplă, dar cerem
guvernului pentru această stare intermediară, pentru această nouă hotărâre de guvern ea să fie limitată în timp - noi mergem către 15 zile - să fie un soi de stare intermediară până la reluare normalității, pentru că trebuie să vedem lucrurile în dinamica lor, să nu mai avem o stare de alertă cu o serie întreagă de restricții și de, cum să spunem, posibilităţi date guvernului de a face lucruri pe lângă lege./pvelisar/ Vrem să vedem teste, repet, de la 1 iunie, trebuia să vină ministrul sănătății cu programul de testare în masă; sunt 15 zile, nu s-a întâmplat nimic. Vrem să vedem măsuri de relansare economică, iarăși, pe 26 mai, ministrul Cîțu anunța că cu data de 1 iunie va veni cu programul de măsuri de relansare economică; nici până astăzi, după 15 zile, nu s-a venit cu nimic. Lucrurile astea nu mai pot merge așa! Trebuie să fim informați şi noi, și populația cu starea actuală, iar deciziile să se ia așa cum se iau într-un parteneriat, între guvern și populație. Nu este o decizie unilaterală, pentru că suntem totuși o democrație și lumea trebuie să știe de ce i se cere să facă așa ceva și care este orizontul de așteptare.

Realizator: Revenim un pic și la situația spitalelor. Ați vorbit despre o abordare heirupistă a guvernanților în privința spitalelor care au fost declarate spitale de suport COVID.
Lucian Romașcanu: Păi au fost declarate spitale de suport COVID foarte multe spitale, iar celelalte spitale au fost dedicate tratării bolii COVID prin măsuri dedicate, cum sunt circuite specifice, izolare, și așa mai departe. Lucrurile acestea au dus ca internările să fie mai mult sau mai puțin oprite pentru orice altă cauză decât boala COVID, lucru care, repet, a dus la suferințe majore. Dacă ați văzut cozile de la spitalele de oncologie din Cluj, din București, dacă ați văzut declarațiile permanente, de ultimă instanță, ale bolnavilor care cer acces la tratament, e normal să cerem deschiderea spitalelor către toți cronicii, pe circuite, sigur, pe siguranță, pe izolare acolo unde este cazul, dar oamenii trebuie să beneficieze de acest tratament.
Realizator: Am înțeles. Iar pe final, din punctul dumneavoastră de vedere, care ar fii în acest moment cea mai potrivită decizie?
Lucian Romașcanu: Deciziile care țin de sănătate publică să fie luate în baza unor studii epidemiologice. Noi în acest moment vedem că fluctuează numărul de îmbolnăviri, poate este doar o coincidență - pentru noi pare a fii mai mult decât o coincidență; se apropie prelungirea stării de alertă, brusc cresc cazurile. Până acum testam 5.000 de oameni, 6.000 de oameni pe zi pentru că nu aveam capacitate, brusc, acum putem testa 10.000-11.000-12.000 și vedem o oarecare creștere a cazurilor. Vrem să vedem declarații ale epidemiologilor, vrem să vedem, cum scrie și în lege, care este evaluarea în acest moment pentru această prelungire, iar ceea ce este optim de acum încolo se va putea spune după ce vedem aceste cifre sau aceste lucruri. Dar este importantă redeschiderea spitalelor, este importantă gândirea pentru redeschiderea bisericilor și a teatrelor, în contextul în care oamenii sunt suficienți de conștienți, și au dovedit acest lucru, pentru a nu se expune singuri la boală, trebuie să avem în vedere distanțare socială, trebuie să avem în vedere portul măștilor în spațiile închise. În schimb, nu mai acceptăm concedieri și angajări fără niciun fel de criteriu profesional, nu mai acceptăm achiziții publice fără respectarea legii. Nici până în ziua de azi, având la dispoziție proceduri accelerate, guvernanții nu au cumpărat acele măști pentru persoanele mai sărace. N-am văzut acest lucru. Există licitații de 100 de milioane de măști, nu s-a întâmplat nimic nici în condițiile în care aveau la dispoziție aceste proceduri, înseamnă că nu este nevoie de ele și e normal ca oamenii să vadă cum cheltuie guvernul banul public.
Realizator: Domnule Lucian Romoșcanu, vă mulțumim pentru timpul acordat la Radio România Actualități.
Lucian Romașcanu: Și eu vă mulțumesc.

(PH)

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul