Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"România - Stare de alertă" - Invitat: Ionuţ Stroe, ministrul tineretului

"România - Stare de alertă" - Invitat: Ionuţ Stroe, ministrul tineretului
Foto: Ministerul Tineretului si Sportului.

Articol de Radio România Actualităţi, 28 August 2020, 15:54

Emisiunea: "România - Stare de alertă" - Realizator: Mihaela Ştefan - Fie că eşti amator sau profesionist, jumătate din timpul pentru activități fizice și sportive în timp de pandemie este alocat dezinfectării.

Orice obiect care intră în contact cu solul sau cu o altă persoană trebuie dezinfectat. În ceea ce privește meciurile, acestea se pot opri la anumite intervale de timp dacă situația o impune. Şi în cazul copiilor antrenamentele se desfășoară după reguli stricte.

Însă mai multe discutăm cu domnul Ionuț Stroe, ministrul tineretului și sporturilor. Bună ziua și bine ați venit, domnule ministru!


Ionuţ Stroe: Bună ziua! Bine v-am regăsit pe dumneavoastră şi ascultătorii dumneavoastră!


Realizator: Spuneaţi într-o întâlnire cu presa că Planul Național de Investiții și Relansare Economică lansat de Guvernul României tratează în sportul și tineretul ca pe o prioritate. Care este viziunea ministerului în acest sens?


Ionuţ Stroe: Există în acest moment două componente care practic definesc acţiunea şi sprijinul pe care statul român îl oferă prin acest plan de relansare economică, spunem noi, a activităţii sportive. Primul ţine de anumite măsuri care să sprijine entităţile sportive în România, iar cel de-al doilea plan este cel al investiţiilor şi cu care, de fapt, am să încep. În următorul ciclu de finanțare europeană, care, practic, definește și această perioadă pe care noi o spunem de reconstrucție, de repornire economică, urmare a momentelor dificile pe care le transferăm, va fi în cuantum de 13,5 miliarde de lei. Deci, practic, tot ceea ce înseamnă infrastructură sportivă mare în România în următorii ani va beneficia de pe urma acestei sume, care pe de o parte provine din resurse proprii, iar pe de altă parte, bineînţeles, având în vedere exerciţiul bugetar european 2021-2027, vin bani europeni. Aici se vor regăsi marile investiţii în zona stadioanelor, în zona sălilor de sport, în zona patinoarelor, bazinelor de înot, toate împreună cu Ministerul Lucrărilor Publice şi Compania Națională de Investiții. Planul doi este cel al măsurilor care vin să sprijine entitățile sportive, şi aici putem să exemplificăm, apropo de programul de vouchere, apropo de cel destinat tinerilor copii, ca să începem cu primul segment al sportivilor, este vorba de un program care, practic, le oferă un sprijin financiar tuturor celor care se legitimează pentru prima dată în cluburi sportive. Practic, aceşti 300.000 sunt suficienţi pentru a le finanţa, eu ştiu, primii paşi în activitatea sportivă, sub condiţia păstrării acestei legitimări cel puţin un an de zile. Deci, vom începe acest program de susţinere a sportului de masă, pentru că, practic, este vorba de copii și juniori, prin oferirea acestui voucher în toamna acestui an. Urmează și așteptăm în acest moment un aviz din partea Ministerului de Finanţe, ca să putem introduce ordonanţa pe ordinea de zi. La începutul anului viitor vom demara de asemenea un program de sprijin și măsuri care să fie destinat cluburilor de data aceasta și federațiilor, sub forma unor granturi de până în 200.000 de euro, detinat investiţiilor în infrastructura sportivă, este vorba de terenuri de antrenament, este vorba de baze de sportive de dimensiuni mici, este vorba de dotări pe care le pot avea şi diverse echipamente care sunt necesare sportului, program pe care poate să îl acceseze o singură dată o singură entitate sportivă în decursul următorilor ani.


Realizator: Sunt măsuri foarte importante. Pentru că vă auzeam acum câteva zile vorbeaţi despre statistici și spuneați că sportul românesc are un viitor îngrijorător.


Ionuţ Stroe: Da. Pentru că, din păcate, numărul copiiilor şi juniorilor care în acest moment practică sport în formă legitimată în România este mult mai mic decât numărul seniorilor, al practicanţilor, lucru care, practic, ne arată un desen, o fotografie îngrijorătoare. În mod normal baza de selecție trebuie să fie mult mai mare decât vârful piramidei, adică înalta performanţă. Această cifră, mai mică la noi, o anomalie, aş putea spune, pentru orice fel de societate modernă, care s-a confruntat cu un asemenea fenoment, ne spune că pe viitor vom avea foarte puţini sportivi, pe viitor probabil starea de sănătate a populaţiei se va înrăutăţi, pe viitor, practic, sportul românesc nu va mai avea atâtea resurse la nivelul uman pe care ar trebui să îl aibă. Ăsta este şi motivul pentru care mare parte a...


Realizator: Domnule ministru, dar ne spuneaţi de copii şi juniori, ce se întâmplă cu competiţiile, că asta este o chestiune foarte discutată în ultima vreme?


Ionuţ Stroe: Din punctul meu de vedere, marea parte a sprijinului financiar pe care statul trebuie să îl orienteze în următorii ani trebuie să fie în zona copiilor şi juniorilor şi, apropo de modul în care copiii pot să facă sport într-un mod cât mai prietenos şi la îndemână, fără, evident, aceste competiţii de care mă întrebaţi la nivelul copiilor şi juniorilor, competiţiile şcolare, competiţiile universitare, acestea trebuie să fie, practic, resuscitate, pentru că de acolo, practic, vor veni viitorii campioni, de acolo vor veni cei pe care ni-i dorim a reprezenta această ţară la nivel de lot olimpic, lot naţional şi, bineînţeles, echipe de club. Este unul din subiectele cele mai dezbătute în ultimul timp, pentru că, din păcate, starea de dificultate medicală prin care trecem, practic, a blocat întreg sportul şi mai ales sportul juvenil./atataru/ Eu înțeleg pe deplin nemulțumirea copiilor și mai ales a părinților, apropo de cei care încă se regăsesc în activitatea sportivă. Dar e foarte, foarte complicat să gândim reluarea acestor competiții juvenile, atâta timp cât nu avem o măsură unitară, de exemplu, de deschidere a școlilor și depinde evident tot ceea ce facem de această situțaie epidemiologică, care trebuie să găsească cumva o soluție medicală. La nivel de profesioniști...


Realizator: Dar nu riscăm, nu riscăm să pierdem viitori sportivi...


Ionuț Stroe:... avem testări, avem cantanomente în regim de izolare, avem turnee, care se desfășoară, la fel, cu niște măsuri foarte, foarte drastice. La nivel de copii, vă dați seama, ar fi și efortul financiar al cluburilor, al părinților, ar fi unul mult prea mare. Eu sper să avem cât de curând posibilitatea și soluția medicală care să ne ofere ceea ce probabil ne dorim cu toții și noi, organizatorii de competiții, și copiii și părinții și, până la urmă, să le oferim, împreună cu Ministerul Educuției, că asta e o componenta esențială, apropo de locul în care ei, practic, cunosc pentru prima oară sportul, deci, noi, împreună cu ei să reluăm activitățile sportive, competițiile. Gândisem un plan foarte bine articulat, împreună chiar cu federațiile sporturilor celor mai populare, pe care copiii le practică la scară largă și cu mare drag, să facem împreună acest lucru, suntem pregătiți, doar că sunt momente în care vedeți bine întreaga planetă este afectată de această pandemie și copiii trebuiesc protejați suplimentar.


Realizator: Spuneați de Ministerul Educației, știu că ați avut foarte multe discuții, cum a rămas cu acea oră suplimentară de sport și cum va arătă aceasta?


Ionuț Stroe: Din această toamnă va fi, practic, introdusă această nouă oră de sport în curriculum. Ea este opțională, e la alegerea fiecărei școli, în funcție de cum se pot adapta la aceste condiții de pandemie. Practic, această oră de educație fizică suplimentară se va putea desfășura fie în aer liber, într-un cadru organizat în școală, și bineînțeles se poate organiza și la distanță, apropo de soluția online pe care o oferim prin intermediul acelui program realizat de COSR și Institutul Aspen, copiii putând fi ghidați chiar online, nu numai la fața locului, sprijiiți printr-o platformă digitală de activitate fizică. Poți să faci ora de spor și acasă, poți să faci ora de sport și în curte dacă vrei. Inițiatorii acestui proiect, împreună cu noi și Ministerul Educației, adică COSR-ul și Aspenul au creat această posibilitate, acest catalog, care va fi oferit profesorilor de sport. Este un canal virtual, o platformă online prin care se poate practic lucra cu orice copil la distanță și acest material cu caracter educațional, practic, completează și adaptează ora de sport la nevoile actuale. Este, practic, un instrument care targetează segmentul de vârstă 5-12, are suport video, are un suport interactiv, exercițiile sunt prezentate de vedete din România din zona fiecărui sport și eu cred că va fi o oră care, practic, va oferi copiilor posibilitatea de a face sport și în aceste vremuri.


Realizator: Domnule ministru, asta în ce privește ora suplimentară de sport, dar în ceea ce privește orele clasice, oare cum se vor desfășura acestea? Mai este foarte puțin și începe școala, avem materialul folosit în comun, echipamentul sportiv din săli, din ce ați discutat dumneavoastră cu Ministerul Învățământului, că încercăm așa să aflăm cât mai multe informații?


Ionuț Stroe: Orele de sport prevăzute în aceste regulamete, care definesc reînceperea procesului de învățământ au fost discutate de Ministerul Educației împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, respectiv, Ministerul Sănătății. Noi am fost mai puțin implicați în chestiunea asta, dar în mod evident că am văzut și noi reguli, am recunoscut, practic, regulile cu care ne-au ajutat cei de la INSP și pe noi, apropo de nefolosirea spațiilor comune, apropo de termometrizare, de acel triaj observațional, de acea distanțare, de încercare de stabilire mai degrabă a practicării sporturilor individuale decât a celor colective. E normal să se întâmple acest lucru. Gândiți-vă, sute de mii de copii merg la școală și se încearcă, prin tot ceea ce se face, și prin acele modalități de a pune câte un copil în bancă și de a diminua numărul de participanți și de a orgaiza școala sub forma mai multor clase, cu mai puțini copii, toate aceste lucruri să știți că sunt pentru a proteja sănătatea copiilor, le înțelegem, chiar dacă par pentru sport incomode, pentru că sportul niciodată nu a fost organizat sub forma unor reguli care țin de componenta medicală foarte, foarte pronunțat, dar trebuie să le respectăm, pentru că până la urmă nu ne putem juca cu sănătatea publică...


Realizator: Și știți foarte bine că ora de sport este una dintre cele mai iubite ore. Nu am auzit pe nimeni să nu spună că nu așteaptă ora de sport.


Ionuț Stroe: Ora de sport este într-adevăr îndrăgită de copii. În vremuri de pandemie încercăm să facem alergări, exerciții fizice individuale, tehnici cu mingea, la fel, individuale. Evităm sporturile care practic implică angajament colectiv, evităm sporturile de contact. Dar, atenție, pentru programele liceelor cu program sportiv, sau cluburile sportive școlare, sau pentru echipele școlilor care vor participa la competiții există un regim diferit, care, practic, este oferit de noi, de Ministerul Tineretului și Sportului și, bineînțeles, alături de profesori și medicii, care, în mod obligatoriu, sau asistenții medicali care trebuie să însoșească îi pot ajuta. Dar doar pentru cei care fac sportul la nivel de...


Realizator: De performanță, da.


Ionuț Stroe: ... de performanță, formă organizată, legitimată, ca să spunem așa. Performanța e undeva mult prea sus ca să vorbim la nivel universitar sau școlar de așa ceva.


Realizator: Da, dar am auzit un interviu foarte interesant acum câteva zile, de exemplu în SUA, la nivel de liceu, putem vorbi cu siguranță de performanță, acolo unde au tot felul de echipe.


Ionuț Stroe: Da, în SUA putem, pentru că acolo există o puternică tradiție și, mai mult decât atât, sprijin pe care sistemul universitar, de exemplu, verigă care nouă ne lipsește din acest lanț al unui sportiv, îl organizează. Campionatele universitare nord-americane rivalizează, ca și spectaculozitate, nivel de competiție și, bineînțeles, spectatori și audiență cu cele profesioniste. Acolo în mod obligatoriu, prin tradiție, în sistemul universitar american ești obligat să faci sport, indiferent ce disciplina în care te specializezi. Orice chimist, sau informatician, sau viitor medic, în mod obligatoriu, în timpul facultății, trebuie să practice două discipline sportive, iar ei, la rândul lor, aceste echipe ale universităților sunt angrenate în niște competiții care, vă spun, depășesc toate competițiile europene de seniori. Deci, e cu totul altă lume, cu totul altceva. Drag mi-ar fi ca în România să avem și noi rectori care să ia odată decizia introducerii sportului ca și disciplină în toți anii de învăţământ în sistemul universitar. Ne-ar ajuta foarte mult ca societate, nu neapărat ca performanță, ca bază de selecție pentru sporturi de performanță de seniori, dar ne-ar ajuta foarte mult să ne formăm, să ne modelăm, să ne educăm viitoarea societatea. Toți studenții dacă ar face mai mult sport eu cred că beneficiile s-ar vedea chiar pe termen scurt.


Realizator: Domnule ministru, ați făcut în această perioadă o serie de controale în bazele sportive pentru a observa dacă sunt respectate normele de protecție legată de răspândirea COVID-19. Vor continua aceste controale și ce concluzii aveți până în acest moment?


Ionuț Stroe: Există lucruri bune pe care le-am văzut, apropo de funcționalitatea bazelor sportive, care, din punctul meu de vedere, în momentul de față, există la un nivel ridicat, într-un procent foarte mare, foarte mulți s-au adaptat noilor reguli. Au deschis acel sistem de acces controlat, de tabele nominale, de dezinfecție, de folosire a aparatelor și, bineînțeles, a stadioanelor după anumite reguli, programări, dar există și minusuri, apropo de, eu știu, calitatea și nivelul nu foarte bun al investițiilor ultimilor ani, pentru că, trebuie să o recunoaștem, în România infrastructura sportivă în proporție poate mai mult de jumătate are nevoie de bani pentru a fi refăcută, reconstruită, modernizată. Eu mă bucur că nu avem blocaj la nivel de practicare a sportului, dar, în egală măsură, sunt oarecum avizat, ca să nu spun puțin îngrijorat, de viitoarele investiții pe care trebuie să le oferim sportului în a reface tot ceea ce, din păcate, s-a învechit, eu știu, sau poate s-a deteriorat în decursul anilor. Sunt foarte multe cluburi sportive, foarte multe entități peste tot în țară, pe unde merg, care reclamă, și pe bună dreptate, le-am văzut, acum am luat toată țara la pas, am văzut că sunt baze sportive dezafectate sau care practic nu mai întrunesc condițiile pentru a fi omologate pentru competiții, sau pur și simplu abandonate. Sprijinul din partea administrației locale este din ce în ce mai mic, pentru că, iată, efortul public se duce către zona sănătății, către zona economică mai degrabă în aceste momente, și sportul suferă. A suferit, practic, din primul moment al pandemiei, fiind blocat la nivel de practicare și suferă și la nivel de investiții. Dar toate lucrurile astea sunt lucruri de care trebuie să ținem cont și în viitorul apropiat, de-asta am și introdus de la anul acele granturi de 200.000 de euro, pentru a putea beneficia toți cei care administrează baze sportive de cel puțin 200.000 de euro pentru a le îmbunătăți. Asta e realitatea sportului românesc, adică trebuie să o conștientizăm, nu trebuie să ne ferim a recunoaște public, pentru că dacă nu facem lucrul ăsta niciodată nu vom repara ceea ce avem de făcut. Eu sunt optimist, sunt optimist incurabil şi sper ca în viitor sportul să redevină şi în România o componentă esenţială a vieţii sociale, cum există peste tot în lume. Practic, marile societăţi democratice europene sănătoase au fost construite practicându-se şi sportul, într-o măsură bineînţeles, adaptat fiecărei vârste.


Realizator: Şi pentru că vorbim şi despre această parte plină a paharului, ieri aţi fost la Arad, pe un stadion de top, cum scriaţi chiar dumneavoastră?


Ionuţ Stroe: Da, Aradul este un exemplu fericit, este un exemplu în care administraţia locală, practic, este cu un pas înaintea soluţiilor care vin din sistemul centralizat, adică, din zona guvernului şi, mai mult decât atât, este cu un pas în faţa celorlalte entităţi administrativ-teritoriale, care au datorii enorme faţă de sport, ca să le numesc aşa cum /.../. La Arad, s-a construit din resurse proprii, atenţie, din resursele proprii, din resursele comunităţii, pe banii contribuabilor din Municipiul Arad, un stadion nou la standarde europene. Ieri, practic, s-a inaugurat acest stadion. Am avut onoarea de a fi invitat acolo. E impresionant să realizezi acest lucru fără sprijin guvernamental sau CNI sau alte fonduri din alte părţi. La Arad tot ce este în momentul de faţă administrate, cluburile sportive fie că sunt ale noastre, ale ministerului, sau cluburi locale sau cluburi ale Ministerului Educaţiei este completat şi sprijinit de autorităţile locale, care le-au modernizat bazele, care încearcă să le finanţeze anumite competiţii, anumite evenimente pe care le fac. M-a bucurat foarte mult vizita asta, mi-am dorit enorm de mult să pot să văd cum lucrează împreună Administraţia Locală cu structurile sportive şi eu aş recomanda ca acest exemplu să fie multiplicat. Avem tot la Arad un bazin excepţional, o realizare de peste 3 milioane de euro, bazin olimpic şi bazin de dimensiune scurtă, de 25, care oricând pot găzdui competiţii interne şi internaţionale şi probabil că Federaţia de Nataţie se va orienta către acest obiectiv, realizat, la fel, nou şi extrem de modern. Şi tot la Arad, datorită iniţiativei locale, vom încerca să unificăm tot ceea ce înseamnă infrastructură sportivă mică pentru a realiza un mare complex sportiv naţional, este practic forma prin care statul în viitor va sprijini infrastructura sportivă, focusându-ne, mai ales, pe /.../ regionale şi pe construirea acestor CSN-uri, le spunem noi, unde loturile olimpice, loturile naionale, cluburile de înaltă performanţă să poată să-şi facă cantonamente de pregătire şi bineînţeles să-şi organizeze competiţii. Aşa sună viitorul sportului românesc în viziunea mea, a noastră, a liberalilor şi sunt sigur că şi la Arad, raportându-ne la acea regiune a ţării, vestul ţării, vom putea avea un asemenea CSN, mai ales că avem concursul autorităţilor locale.


Realizator: Foarte important este să trecem de această perioadă foarte complicată. Domnuleministru, mai am o ultimă întrebare. Trecând la aspecte de natură economică, în ce stadiu sunt bugetele federaţiilor sportive pentru anul acesta, 2020?


Ionuţ Stroe: Coincidenţă sau nu, acum 20 de minute am vorbit la telefon cu secretarul general al ministerului, pentru a încheia etapa de rectificare bugetară vizavi de ceea ce au solicitat federaţiile noastre naţionale. Sunt sigur că astăzi, dacă nu luni, astăzi, cel pe care l-am desemnat să semneze în locul nostru,sau luni, chiar eu în persoană, vom semna suplimentările bugetelor federaţiilor naţionale, modul în care încearcă să îi rearanjeze banii şi bugetul pe care noi îl acordăm lor,pentru că au fost foarte multe competiţii anulate, suspendate, reprogramate, în a doua perioadă a acestui an, la fel pregătirea sportivă, finanţarea ei, deci, bugetele federaţiilor vor fi gata ori astăzi, ori luni, cu siguranţă, vom concluziona şi le vom oferi, de ce nu, şi opiniei publice. E, practic, următorul pas pe care l-am făcut după rectificarea bugetară a guvernului de săptămâna trecută şi noi mergem în tandem şi pas cu pas după rectificările care ne vin şi nouă de la guvern.


Realizator: Ştiu că sunteţi fan Craiova. Cum a fost meciul de aseară? Sper că nu pun sare pe rană.


Ionuţ Stroe: Da, un vis urât, ce aş putea spune? Nu îmi imaginam că Universitatea Craiova s-ar fi putut împiedica de un obstacol atât de mic, practic, diferenţa de nivel competiţional între România şi Georgia este evidentă. Nu înţeleg cum a fost posibil acest lucru, n-aş vrea să comentez mai mult, pentru că nu e de competenţa mea în a face aprecieri în legătură cu calitatea sau nivelul de performanţă a oricărei echipe de fotbal, chiar dacă sunt fanul Craiovei, dar nu pot să îmi ascund dezamăgirea vizavi de rezultat.


Realizator: Dar puteţi rămâne optimist şi aici, pentru că vor mai fi şi alte partide.


Ionuţ Stroe: Indiferent de rezultate, ştiţi cum e, sentimentul susţinerii propriei echipe favorite rămâne, indiferent de rezultate, suntem fiecare dintre noi susţinătorii unor echipe, chiar dacă trece prin momente mai triste sau mai fericite, ei sunt campionii noştri, acum vom vedea. Sunt în momentul de faţă puţin mai supărat, dacă aş putea spune aşa, apropo de ce au realizat acolo.


Realizator: Vă mulţumesc tare mult pentru prezenţa la RRA.


Ionuţ Stroe: Vă mulţumesc şi eu.


Realizator: Numai bine! Alături de noi a fost domnul Ionuţ Stroe, ministrul tineretului şi sporturilor.

(RS)

LIVE VIDEO: Ședință de guvern la Timișoara
România 25 Aprilie 2024, 12:48

LIVE VIDEO: Ședință de guvern la Timișoara

Urmează să fie adoptate mai multe proiecte cu impact major pentru regiunea de Vest a ţării.

LIVE VIDEO: Ședință de guvern la Timișoara
CFR Călători: Defecţiune la sistemul de cumpărare a biletelor
România 25 Aprilie 2024, 12:42

CFR Călători: Defecţiune la sistemul de cumpărare a biletelor

Pot fi cumpărate însă legitimaţii de călătorie fără loc de la casele de bilete sau direct din tren.

CFR Călători: Defecţiune la sistemul de cumpărare a biletelor
Poliţist, depistat că ar fi utilizat substanţe psihoactive
România 25 Aprilie 2024, 12:39

Poliţist, depistat că ar fi utilizat substanţe psihoactive

El a fost retras din dispozitivul de pe raza de competenţă a oraşului Şomcuta Mare şi condus la spital, unde i-au fost...

Poliţist, depistat că ar fi utilizat substanţe psihoactive
Cod galben de inundații
România 25 Aprilie 2024, 12:18

Cod galben de inundații

În sudul, centrul și estul țării, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, însoțite de descărcări electrice, intensificări...

Cod galben de inundații
Bărbat arestat preventiv după ce a înjunghiat o femeie în Centrul Vechi al Capitalei
România 25 Aprilie 2024, 11:19

Bărbat arestat preventiv după ce a înjunghiat o femeie în Centrul Vechi al Capitalei

Din datele existente, nu a rezultat vreo relaţie între inculpat şi victimă, atacul fiind unul întâmplător.

Bărbat arestat preventiv după ce a înjunghiat o femeie în Centrul Vechi al Capitalei
Ședință de guvern la Timișoara
România 25 Aprilie 2024, 09:58

Ședință de guvern la Timișoara

Guvernul ar urma să aprobe deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria, la Beba Veche.

Ședință de guvern la Timișoara
"Târg de Florii" cu produse agroalimentare din zona montană a României la Ministerul Agriculturii
România 25 Aprilie 2024, 09:41

"Târg de Florii" cu produse agroalimentare din zona montană a României la Ministerul Agriculturii

Potrivit organizatorilor, toate produsele sunt obţinute exclusiv în zona montană a judeţelor Alba, Maramureş, Bistriţa,...

"Târg de Florii" cu produse agroalimentare din zona montană a României la Ministerul Agriculturii
Poşta Română a lansat un portal imobiliar pentru închirierea proprietăților sale nefolosite
România 25 Aprilie 2024, 09:32

Poşta Română a lansat un portal imobiliar pentru închirierea proprietăților sale nefolosite

Anul trecut compania a câştigat peste un milion de lei lunar din închirierea acestor spaţii.

Poşta Română a lansat un portal imobiliar pentru închirierea proprietăților sale nefolosite