Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"România - stare de alertă" - Invitat: Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii

"România - stare de alertă" - Invitat: Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii
Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu. Foto: Agerpres

Articol de Radio România Actualităţi, 26 Mai 2020, 17:53

Realizator Mihaela Ștefan - Un program treptat al reducerii măsurilor impuse în contextul pandemiei nu a fost implementat în România din cauza Constituției, conform conducerii Ministerului Culturii, care amintește că a propus de acum trei săptămâni un proiect care vizează activitatea în acest domeniu. Invitatul ediției de astăzi este ministrul culturii, domnul Bogdan Gheorghiu. Bună ziua și bine ați venit la Radio România Actualități.


Bogdan Gheorghiu: Bună ziua. Mulțumesc pentru invitație.
Realizator: Domnule ministrul, ce cuprinde acest program și ce se întâmplă cu el?
Bogdan Gheorghiu: Sigur că este un program amplu, pe diferite sectoare de activitate. Nu am avea timp acum să vă detaliez pe fiecare sector în parte. Avem pe de-o parte zona arte, spectacolului, pe de altă parte zona cinematografică, și aici nu mă refer neapărat la sălile de cinema, deși și proiecțiile sunt un subiect, mă refeream la ceea ce înseamnă filmări, iar din punctul acesta de vedere am reușit să convingem epidemiologii şi specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii să permită chiar în prima etapă a relaxării măsurilor reluarea filmărilor din sectorul cinematografic. Discuțiile continuă. Pentru relaxări și în alte sectoare, știți foarte bine, e pe masa discuţiilor şi subiectul drive-in, adică acele proiecţii sau concerte cu spectatori în maşini, există discuții legate de spectacole în aer liber, fie că vorbim de spectacole de teatru, operă, operetă sau concerte cu un număr limitat de persoane, vorbim de perimetre clar delimitate. Aceste evenimente în aer liber nu pot fi lăsate la liber pentru a putea fi supravegheată respectarea normelor ce țin de siguranța epidemiologică.
Realizator: Din câte am înțeles, Danemarca, Cehia, Germania sau chiar Statele Unite ale Americii au adoptat această soluție a concertelor de tip drive-in. La noi mai avem puțin de așteptat ca să fim sunt siguri că toate lucrurile sunt în regulă, nu?
Bogdan Gheorghiu: Da, încă nu am reușit să convingem pe epidemiologi. Există discuții legat de cât de... Eu vă spun acum temerile dumnealor. De cât de disciplinat va fi acest public, dacă va sta sau nu mașini, cum putem asigura un circuit clar pentru deplasarea acestora la toaletă pe parcursul acestor evenimente. Noi am cerut și organizatorilor niște propuneri de măsuri. La rândul nostru, am elaborat niște propuneri de măsuri, uitându-ne și la recomandările făcute la nivelul Comisiei Europene. Deocamdată nu am reușit să-i convingem pe cei de la Ministerul Sănătății pentru permiterea acestor evenimente, în această primă etapă de relaxare, etapă care a fost consemnată în ordinul de ministru emis chiar ieri de mine și de domnul Tăttaru, semnat aseară, emis astăzi. Asta trebuie să înţeleagă toată lumea, că aceste activități pot fi reluate în baza unui ordin de ministru comun, semnat de mine și de domnul Nelu Tătaru, ministrul sănătății. Deci până nu avem puncte de vedere comune nu se pot semna aceste...
Realizator: Nu se poate lua o hotărâre...
Bogdan Gheorghiu: Exact. Și noi suntem avocații sectorul cultural, sigur, suntem și avocații sănătății publice, că asta ne dorim cu toții până la urmă. Dar câteodată, vorba domnului premier, lupta cu epidemiologii este uneori mai grea decât lupta cu virusul. Ce pot să vă spun este că noi suntem avocații permiterii reluării acestor concerte drive-in, dar încă mai avem de dus muncă de convingere, iar paralele - chiar astăzi am avut o întâlnire cu sectorul cultural la care a participat și doamna vicepremier Raluca Turcan și premierul Ludovic Orban şi cineva dădea exemplul Austriei legat de relaxarea unor anumite zone pe arta teatrală, chiar permit coparticipare de până la 50 de persoane în Austria și spectacole în săli. Dar răspunsul a fost clar: fiecare ţară are specificul ei. În Austria deja s-a ajuns la un număr de 12 până în 20 de îmbolnăviri pe zi; noi încă avem peste 200. Lucrurile nu sunt tocmai /.../.
Realizator: Astăzi, din fericire, am avut 140 și ceva. Așadar, cazurile au mai scăzut. Sperăm să fie aceasta direcția. Dumneavoastră ați vorbit cu siguranță cu foarte mulți oameni din domeniu în această perioadă. Ce spun actorii, ce se întâmplă cu ei, dar și cu personalul teatrelor și al instituțiilor de cultură, închise pe perioada a pandemiei?/ilapadat
Se plătesc acele contribuții, sunt susținuți financiar, ce se întâmplă cu ei?
Bogdan Gheorghiu: Actorii își doresc să muncească. Asta pot să vă spun că este prima doleanță a lor, începând de la permiterea reluării repetițiilor și dorința de a păși din nou pe scenă, fie că o fac în aer liber, fie că o fac în săli. Legat de măsurile de protecție pe care le oferă statul român din punct de vedere financiar, reamintim că noi am făcut demersuri - noi, mă refer aici strict la Ministerul Culturii - către Ministerul Muncii pentru a se elabora un act normativ special pentru cei ce obțin venituri exclusiv din drepturi de autor, pentru că pe actul inițial ei nu se găseau nicăieri. Și atunci a trebuit să facem o directivă specială în acest sens. Astfel, toți cei care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor beneficiază de 75% din salariul mediu brut pe țară. Acești bani vor fi încasați, din păcate, spun eu, brut, adică suma va fi cu tot cu taxe, taxe pe care după aceea fiecare trebuie să-și le plătească. Era mai bine dacă ar fi fost reținute la surse veniturile, pentru că s-ar fi simplificat lucrurile, dar nu s-a putut din păcate, pentru că intrau mai multe categorii, și procedural, Ministerul Muncii a ales această variantă, pentru că altfel se risca să se încurce lucrurile un pic mai mult. Aceste măsuri de protecție socială vor continua și pe perioada stării de alertă. Inițial s-a făcut un act normativ cu valabilitate până la 1 mai, dar el va fi prelungit, deja am avut discuții cu premierul, până la 15 mai. Mai mult de atât, premierul, și în discuțiile pe care le-am purtat astăzi, a dat asigurări că aceste măsuri de protecție socială vor continua atât timp cât sectoarele culturale vor fi afectate. Atât timp cât ei nu-și reiau activitatea vor primi în continuare aceste beneficii de ordin social. Așadar, chiar dacă în actele normative nu putem trece decât anumite termene, principal așa stau lucrurile. Atât timp cât activitatea lor este afectată de aceste restricții, vor primi în continuare aceste beneficii.
Realizator: Domnule ministru, ce se va întâmpla cu marile festivaluri programate, anunțate din timp, cum ar fi, de exemplu Festivalul Enescu, dar și cu târgurile de carte tradiționale? Se vor mai putea desfășura în acest an sau vor fi înlocuite cu altfel de manifestări culturale?
Bogdan Gheorghiu: Festivalul George Enescu, dacă tot ați pomenit, fiind și o emblemă a lumii culturale în zona spectacolului, este din fericire, este programat pentru la anul. Știți foarte bine, un an e concursul George Enescu, iar în anul următor este festivalul. Practic, festivalul este din doi în doi ani, iar în anul intermediar se desfășoară concursul Festivalului Național George Enescu. Așadar, anul acesta e vorba de concurs. Iar domnul Mihai Constantinescu, directorul Artexim, dorește să aibă loc acest concurs în format live, cum a avut loc și până acum, sperând că până la data când urmează să se desfășoare, restricțiile să fie unele mult mai mici și să se poată întâmpla acest lucru. Noi sperăm că până la urmă acest concurs va avea loc, indiferent de condiții, mai mult sau mai puțin obișnuite, astfel încât marele festival să se poată desfășura la anul și în continuare să beneficiem de, adică să nu ratăm vreo ediție, pentru că este o carte de vizită pe întregul mapamond acest festival George Enescu.
Realizator: Domnule ministru, ce evenimente culturale mai sunt disponibile, mai pot fi organizate public acum? Și ce se va întâmpla în continuare? Cu siguranță mulți se întreabă când se vor putea deschide toate muzeele și în ce condiții?
Bogdan Gheorghiue: Evenimente culturale, dacă vorbim de evenimente din arta spectacolului, în urma discuțiilor pe care le-am avut și azi cu premierul, voința guvernului este ca în această vară să fie permise evenimente cu o participare de până la 500 de persoane. Vă dau o cifră estimativă. Deocamdată nu sunt lucruri stabilite clar cu specialiștii, cu epidemiologii. Eu vă spun care este intenția noastră. Marile evenimente au o mare dificultate, cele cu participare de peste 1000 de persoane, nu numai din cauza restricțiilor, dar și din punct de vedere organizatoric. Pentru că ei neavând o predictibilitate, nu au putut demara anumite proceduri de organizare și atunci, cu siguranță, până la 1 septembrie nu se vor putea desfășura./ahincu/ilapadat
Ei chiar ne-au cerut această clarificare să o spunem oficial, dacă nu se pot desfăşura până la 1 septembrie pentru a-și putea şi ei elabora contractele, să poată rezilia anumite înţelegeri pe care deja le-au făcut, dar guvernul nu poate elabora acte normative decât pe perioada stării de urgență, cum a fost anterior. Acum, pe perioada stării de alertă, practic, noi am fost segmentaţi pe acte normative cu o valabilitate de maximum o lună, iar o decizie.... un astfel de act normativ, care să se întindă din punct de vedere calendaristic până la 1 septembrie, nu se poate adopta decât prin parlament. În baza adresei trimite de dumnealor, de organizatorii marilor evenimente, noi vom trimite propunerea de lege către parlament. Ţin să vă spun că această propunere o avem deja elaborată, am lucrat-o, este gata ca format. Aşteptam doar adresa dumnealor, care din ultimele informaţii a sosit şi aceea, aşadar înaintăm formele către parlament pentru a putea trece acest proiect de lege şi...
Realizator: Cât mai repede.
Bogdan Gheorghiu: Da.
Realizator: Ştiu că aţi mai vorbit recent despre programul ”Acces online”, dedicat sectorului cultural independent. Care sunt rezultatele?
Bogdan Gheorghiu: Programul a fost o primă măsură pe care a luat-o Ministerul Culturii chiar la începutul restricţiilor cauzate de pandemie şi a fost un succes, mai ales că Austria a luat modelul de la noi, a fost o idee originală a noastră, dacă de multe ori ne-am uitat noi înspre Vest şi am împrumutat anumite idei, de data aceasta am fost noi o sursă de inspiraţie pentru alte ţări. Proiectul a fost gândit în special pentru sprijinrea artiştilor, care în această perioadă nu-şi mai pot desfăşura activităţile artistice în public. Din acest motiv Ministerul Culturii a decis ca anul aceste sesiunea anuală de finanţare prin programul ”Acces” să fie dedicată operatorilor culturali din zona independentă. Au fost depuse 270 de dosare. 117 proiecte au fost considerate eligibile. Din păcate doar 20 vor beneficia de finanţare, pentru că asta a fost limita sumei, fiind şi un proiect pilot /.../.
Realizator: Suma de cât este? De un milion de lei, nu?
Bogdan Gheorghiu: Da, exact. Şi cu o limită de finanţare de 50 de mii de lei. Dar în cazul în care va mai fi necesar - noi sperăm că nu, sperăm că din nou proiectele de vor muta în alte spaţii - dar dacă va fi necesar, vom mai lansa un al doilea program ”Acces online”. Deocamdată ce pot să vă spun este că într-adevăr interesul a fost destul de mare. Numai că majoritatea dosarelor, proiectelor au fost depuse pe ultima sută de metri şi la un moment dat chiar credeam că nu există interes pentru acest proiect, dar nu a fost aşa.
Realizator: Şi pe final, credeţi că în viitor vom asista la o schimbare de percepţie şi poate chiar a conceptului de prezentare a produsului artistic cultural? Sau este doar acum, aşa, o etapă, după care vom reveni cât de cât la normalitate?
Bogdan Gheorghiu: Cu siguranţă că nimic nu va mai fi la fe, iar această perioadă a avut şi un avantaj, şi anume a arătat mai clar minusurile şi locurile unde trebuie să acţionăm mai clar. Vorbim de digitalizare, vorbim de faptul că nu avem gata registrul sectorului cultural, care ne-ar fi ajutat mult mai mult să ne facem un calcul legat de impactul din punct de vedere financiar, pentru că în momentul în care faci demersul către Ministerul Finanţelor sau Ministerul Muncii ei asta cer, cer impactul, adică cer nişte cifre clare legat de numărul beneficiarilor. Or, din păcate, noi nu avem registrul sectorului cultural gata. Este o problemă care trenează de ani de zile. Nu avem o evidenţă, ca să fiu mai clar, un inventar a ceea ce înseamnă lumea artistică, atât în sectorul public, cât şi în sectorul independent pe teritoriul ţării noastre.
Realizator: Cu siguranţă toate aceste lucruri se află printre priorităţile dumneavoastră. Vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţă!

(RS)

Se lansează o nouă ediţie a programelor "Rabla” pentru autovehicule
România 19 Martie 2024, 01:13

Se lansează o nouă ediţie a programelor "Rabla” pentru autovehicule

Bugetul total alocat programului "Rabla Clasic 2024" este de 300 de milioane de lei, iar pentru programul "Rabla Plus" de un...

Se lansează o nouă ediţie a programelor "Rabla” pentru autovehicule
Circulaţie rutieră închisă pe DN1, între Brăneşti şi Cornu, pentru 48 de ore
România 18 Martie 2024, 23:23

Circulaţie rutieră închisă pe DN1, între Brăneşti şi Cornu, pentru 48 de ore

Traficul va fi întrerupt de la miezul nopții, până în noaptea de miercuri spre joi.

Circulaţie rutieră închisă pe DN1, între Brăneşti şi Cornu, pentru 48 de ore
11 cetățeni români și membri de familie au fost evacuați, luni, din Fâșia Gaza
România 18 Martie 2024, 22:10

11 cetățeni români și membri de familie au fost evacuați, luni, din Fâșia Gaza

Echipa consulară mobilă a Ambasadei României i-a preluat și i-a însoțit până la Cairo, de unde vor fi îmbarcați spre țară în...

11 cetățeni români și membri de familie au fost evacuați, luni, din Fâșia Gaza
Premierul Marcel Ciolacu susține prelungirea plafonării prețurilor la alimentele de bază
România 18 Martie 2024, 21:20

Premierul Marcel Ciolacu susține prelungirea plafonării prețurilor la alimentele de bază

Marcel Ciolacu anunță că în zilele următoare va prezenta și un mecanism îmbunătățit de plafonare a prețurilor la energie și...

Premierul Marcel Ciolacu susține prelungirea plafonării prețurilor la alimentele de bază
APEL MATINAL: În direct cu Adrian Corbu, vicepreședinte al Administrației Fondului de Mediu
România 18 Martie 2024, 21:14

APEL MATINAL: În direct cu Adrian Corbu, vicepreședinte al Administrației Fondului de Mediu

Marți, 19 martie, la Apel matinal este invitat Adrian Corbu, vicepreședinte al Administrației Fondului de Mediu, care va...

APEL MATINAL: În direct cu Adrian Corbu, vicepreședinte al Administrației Fondului de Mediu
Liderii coaliției de guvernare au decis să susțină un candidat comun la Primăria Generală a Capitalei
România 18 Martie 2024, 20:08

Liderii coaliției de guvernare au decis să susțină un candidat comun la Primăria Generală a Capitalei

Cele mai mari șanse le are medicul Cătălin Cîrstoiu, care conduce Spitalul Universitar, potrivit unor surse politice.

Liderii coaliției de guvernare au decis să susțină un candidat comun la Primăria Generală a Capitalei
Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, vizită în România
România 18 Martie 2024, 19:58

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, vizită în România

Comisia Europeană anunţă că Adina Vălean va merge la Cluj-Napoca, dar şi în judeţul Satu Mare, unde va vizita trei puncte de...

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, vizită în România
Contestaţia depusă de Dreapta Unită la decizia BEC de a respinge protocolul de constituire a Alianţei, la solicitarea PSD, va fi dezbătută mâine
România 18 Martie 2024, 19:11

Contestaţia depusă de Dreapta Unită la decizia BEC de a respinge protocolul de constituire a Alianţei, la solicitarea PSD, va fi dezbătută mâine

Instanţa Supremă va dezbate mâine contestaţia depusă de Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de a...

Contestaţia depusă de Dreapta Unită la decizia BEC de a respinge protocolul de constituire a Alianţei, la solicitarea PSD, va fi dezbătută mâine