Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

6 Noiembrie 2013
Vizualizari: 1376
Comentează add

Preşedintele camerei deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a comunicat ambasadorului Serbiei în România, Branco Brankovic, că este preocupat de situaţia comunităţii de români.

România sprijină eforturile Serbiei de aderare la UE

radiojurnal

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Foto: Arhivă.

Preşedintele camerei deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi că ţara noastră rămâne unul din cei mai importanţi suporteri ai Serbiei pentru integrarea acesteia în Uniunea Europeană.

El s-a întâlnit joi cu ambasadorul Serbiei în România, Branco Brankovic, căruia i-a comunicat că este preocupat de situaţia comunităţii de români.

Preşedintele camerei deputaţilor spune că există o deschidere puternică şi o voinţă de necontestat la nivelul guvernului şi parlamentului pentru susţinerea Serbiei în drumul ei european, despre care crede că "este singurul drum care poate să-i asigure bunăstarea".

Pe de altă parte, Valeriu Zgonea a afirmat că Serbia face "paşi prea mici şi prea înceţi" în respectarea valorilor europene privind minorităţile naţionale şi dă exemplu modul în care ţara noastră tratează necesităţile minorităţilor.

"Aşa cum noi şi cu bulgarii, noi şi maghiarii am rezolvat aceste chestiuni şi am putut să asigurăm instrumente palpabile pentru a-şi păstra identitatea în statul român, iar comunitatea sârbă din Banat se poate lăuda cu o abordare unică în zona balcanică, noi îi cerem acelaşi lucru şi tratament egal şi pentru comunitatea română" a mai spus Valeriu Zgonea.

Ministrul de externe Titus Corlăţean a insistat, săptămâna trecută, asupra faptului că garantarea drepturilor la standarde europene pentru minoritatea română care trăieşte în Serbia este un punct important al discuţiilor pe care Bucureştiul le poartă cu Belgradul.

Ministrul a făcut aceste precizări în contextul în care mai mulţi români care au participat la sfinţirea unei troiţe în Valea Timocului au fost anchetaţi de autorităţile sârbe.

Minoritatea românească din Valea Timocului, nerecunosctă de statul sârb, numără aproximativ 350.000 de suflete şi reclamă faptul că sunt disciminaţi şi că nu le sunt respectate drepturile pe care le conferă calitatea de minoritate naţională.


Etichete Valeriu ZgoneaBranco BrankovicSerbiavalea TimoculuicomunitateminoritatediscriminareTitus Corlăţean

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live