Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: „Alegeri prezidenţiale 2019. Mesaje electorale” Luni, 18 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Helmis

19 Septembrie 2018
Vizualizari: 469
Comentează add

Opt mari istorici şi oameni de cultură din Europa şi Statele Unite la conferinţa internaţională România şi evenimentele istorice din perioada 1914 - 1920. Desăvârşirea Marii Uniri

România şi evenimentele istorice din perioada 1914 - 1920

mihaela-helmis

 

Mulţi dintre membrii de onoare de peste hotare ai Academiei Române au o legătură specială cu ţara noastră, care adesea depăşeşte cunoaşterea culturii, istoriei sau limbii române. Opt mari istorici şi oameni de cultură din Europa şi Statele Unite s-au alăturat ieri, preşedintelui Academiei Române, istroicul Ioan Aurel-Pop, cu ocazia Conferinţei Internaţionale "România şi evenimentele istorice din perioada 1914 - 1920. Desăvârşirea Marii Uniri şi Întregirea României". Mihaela Helmis a discutat cu preşedintele Academiei, profesorul Ioan Aurel-Pop. 

Reporter: În porţii mici, cred că fiecare dintre români s-ar bucura să fie parte la această întâlnire pe care, din fericire, iată, aţi deschis-o, dincolo de aula Academiei, sub cupola Ateneului. 

Ioan Aurel-Pop: "Este adevărat. Sper din suflet ca la urechile românilor interesaţi şi câtreodată şi la sufletele lor să ajungă aceste mesaje pe care le pronunţă cercetători, istorici, filologi, specialişti în studii multidisciplinare din Austria, din Germania, din Anglia, din Statele Unite, din Franţa, Italia, purtători de mesaje.

Cred că aceste mesaje dacă ajung la urechile cât mai multor români vor demonstra un lucru esenţial, dar elementar de simplu: că nu suntem singuri în Europa, că nu ne gândim la acei ani de acum o sută de ani numai noi, că se gândesc o mulţime de naţiuni care şi-au făurit atunci viitorul. Speranţa lor a fost viitorul  pe care l-au făurit atunci şi din fericire trebuie să ne bucurăm că România, chiar dacă nu neapărat identică cu acea Românie din 1918, există astăzi, că ducem mai departe un mesaj şi că mesajul acesta nu este unul nici egoist, nu este nici un mesaj care vrea să scoată în evidenţă în primul rând răul, ci este un mesaj pozitiv, un mesaj de cooperare şi de dialog". 

În ziua imediat următoare încheierii lucrărilor Conferinţei, Academia Română organizează pentru oaspeţii străini o vizită la Mausoleul Mărăşeşti, locul comemorării marilor bătălii date pentru eliberarea pământului românesc. Conducerea şi membrii Academiei Române vor aduce un omagiu ostaşilor români, eroi căzuţi pe câmpul de luptă, şi vor depune coroane de flori. Ceremonia se va desfăşura cu onoruri militare asigurate de Garnizoana Focşani. 


Etichete Ioan Aurel-Pop1918România şi evenimentele istorice din perioada 1914 - 1920

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live