Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

14 Noiembrie 2018
Vizualizari: 533
Comentează add

Comisia Europeană a avertizat România că s-a îndepărtat de la valorile europene privind respectarea justiţiei şi a statului de drept.

România "s-a îndepărtat de la valorile europene privind statul de drept"

amalia-bojescu

Comisia Europeană a avertizat coaliţia guvernamentală de la Bucureşti că în ultimele luni a luat măsuri care au îndepărtat România de valorile europene: respectarea independenţei justiţiei şi a statului de drept.

În ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Comisia adaugă opt recomandări noi la cele 12 deja existente şi solicită suspendarea imediată a modificărilor la legile justiţiei.

Raportul Comisiei Europene atrage atenţia că deşi s-au făcut paşi importanţi pentru implementarea recomandărilor în ultimele luni România a înregistrat un regres în ceea ce priveşte amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei.

De aceea, executivul comunitar face noi recomandări României. Între acestea: suspendarea punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi revizuirea lor în conformitate cu recomandările făcute.

De asemenea, se solicită suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs, care vizează procurorii în funcţie cheie, dar şi relansarea procesului de numire a unui procuror şef al DNA care să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale, a infracţiunilor de corupţie.

O altă recomandare este respectarea avizelor negative ale CSM referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ.

Se solicită şi îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală.


Etichete statul de dreptavertisment

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live