Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

21 Mai 2012
Vizualizari: 1455
Comentează add

Premierul României Victor Ponta spune că au fost descoperite nereguli grave în gestionarea fondurilor europene prin programul POSDRU în 2010-2011.

România "riscă să piardă milioane de euro din bani europeni"

ionut-dragu

Premierul României, Victor Ponta. Foto: Agerpres.

România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 milioane euro în acest an şi 1,1 miliarde euro anul viitor prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011, afirmă premierul Victor Ponta.
 
Pierderea fondurilor europene ar rezulta din suspendarea tuturor plăţilor aferente acestui program.
 
Victor Ponta a arătat că a sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă şi că guvernul va încerca să aplice un program de acţiuni prin care să evite pierderea fondurilor europene.
 
De asemenea premierul României a mai precizat că dacă acest program nu va putea fi aplicat până la sfârşitul anului, va dispune o măsură "radicală" de restructurare totală a Autorităţii de Management a POSDRU, inclusiv cu riscul reacreditării.
 
Şeful guvernului a precizat că în sistemul informatic de gestiune a fondurilor POSDRU aveau acces 350 persoane neautorizate, iar salariile plătite pentru activităţi care presupuneau doar "patru ore de arhivare erau cuprinse între 3.500 euro şi 10.000 euro lunar.
 
Un exemplu al neregulilor prezentat de autorităţi a fost acela că salvamarii erau instruiţi prin acest program nu pe litoral, ci în alte zone ale ţării.
 
Potrivit ministrului Afacerilor Europene Leonard Orban, Comisia Europeană urmează să decidă, cel mai probabil, suspendarea plăţilor de bani europeni în Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în urma misiunilor de audit.
 
Ministrul a precizat că nu a văzut raportul de audit, dar a susţinut că suspendarea plăţilor ar urma să fie decisă în câteva zile şi să dureze câteva luni.
 
Comisia Europeană a decis în 21 februarie întreruperea plăţilor prin programul POSDRU, măsura putând fi menţinută cel mult şase luni.
 
Ulterior Comisia Europeană a anunţat la începutul lunii aprilie reluarea plăţilor pentru POSDRU dar a impus autorităţilor române o reducere cu 10% a sumei de decontat pentru unele facturi.

Etichete POSDRUVictor Pontafonduri UEbanisistareComisia EuropeanăLeonard Orban

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live