Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Marţi, 11 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

13 Noiembrie 2017
Vizualizari: 1106
Comentează add

"România riscă să nu mai îndeplinească o serie de criterii nominale necesare pentru intrarea în zona euro", a avertizat, astăzi, economistul şef al BNR.

România "riscă să nu mai îndeplinească criteriile de aderare la zona Euro"

radiojurnal

România riscă să nu mai îndeplinească o serie de criterii nominale necesare pentru intrarea în zona euro, a avertizat, astăzi, economistul şef al BNR, Valentin Lazea.

El a vorbit la o dezbatere  de specialitate, organizată de Institutul European din România în colaborare cu Ministerul de Externe, unde a explicat că efectele măsurilor fiscale din ultimii ani vor avea impact asupra deficitului bugetar, al inflaţiei şi al dobânzilor, criterii luate în calcul şi pentru aderarea la euro.

Valentin Lazea: Politicile de relaxare fiscală şi salarială, începute în vara anului 2015 şi accentuate în anii 2016 şi 2017, fac dificilă încadrarea în continuare în criteriile nominale. Cel mai mare pericol de depăşire îl reprezintă bugetul consolidat, situat la nivelul în limită de 3% din PIB şi care, conform prognozelor Comisiei Europene, riscă să depăşească acest nivel, mergând spre 3,9% la anul, dacă nu se iau măsuri compensatorii.

Realizator: Vorbind despre criteriul privind inflaţia, Valentin Lazea a arătat că nivelul va fi depăşit şi anul viitor. România deja nu mai îndeplineşte nici criteriul privind indicele preţurilor imobiliare şi riscă să depaşească şi ţinta privind indicele costului unitar cu forţa de muncă, a mai explicat Valentin Lazea.


Etichete romaniazona eurobnrvalentin lazeainflatie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live