Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

3 Septembrie 2012
Vizualizari: 1892
Comentează add

La începutul lunii octombrie, România va trebui sa prezinte Comisiei Europene un plan care să evite suspendarea plăţilor pentru programul de dezvoltare a resurselor umane.

România riscă "pierderea unor fonduri europene"

beatrice-braileanu

Cristian Preda. Foto: Agerpres.

Prim vicepreşedintele PDL, Cristian Preda, a acuzat că în România nu au mai intrat bani europeni de când guvernul este condus de Victor Ponta şi i-a solicitat ministrului Leonard Orban să prezinte o situaţie a măsurilor pe care guvernul le propune pentru a debloca intrarea fondurilor europene în România. 
 
Guvernul asistă pasiv la această situaţie, mai spune Cristian Preda, iar funcţionarii europeni constată paralizia administraţiei româneşti.   
 
"Guvernul pare să fie în situaţia de a se autoexclude din acest domeniu. 
 
"Mi se pare important să aflăm de la dl Orban care a fost şi comisar, a fost şi membru prin guvernele noastre, să ne spună ce are de gând să facă în acest moment, nu cum arată situaţia, ci ce are de gând pentru că este un om de acţiune, un ministru nu face analize, un ministru decide", a explicat Cristian Preda.
 
România a primit pe data de cinci august de la Comisia Europeană o scrisoare de presuspendare a fondurilor derulate de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. 
 
La începutul lunii octombrie, ţara noastră va trebui sa prezinte Comisiei un plan care să prevadă măsurile care au fost implementate în urma recomandărilor formulate, astfel încât să se evite suspendarea plăţilor.  
 
"S-ar putea ca pentru o anumită perioadă de timp să intrăm într-o perioadă, din nou, de suspendare. 
 
"Se fac eforturi a să rezolvăm toate aceste probleme, aşa încât începând cu anul viitor să putem să accesăm peste 1,3 miliarde de euro şi să prezentăm o garanţie pentru că şi pentru perioada 2014-2020 suntem pregătiţi să lucrăm în aşa fel încât gradul de absorbţie să fie ridicat", a explicat ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale, Mariana Câmpeanu.  
Mariana Câmpeanu a mai adăugat că există foarte mari suspiciuni în legătură cu un număr de peste 1.700 de cereri din cadrul unor proiecte derulate de beneficiari care nu au fost trimise în perioada 2010-2012 la Comisia Europeană către rambursare, urmând, în acest caz, să se facă o verificare atentă, pentru a se stabili motivul pentru care România a pierdut astfel 200 de milioane de euro. 
 
Până la reluarea plăţilor de către Comisie, statul român plăteşte beneficiarilor banii din bugetul de stat, ceea ce înseamnă o presiune foarte mare.

Etichete fonduri europenesancţiuniCristian PredaComisia EuropeanăMariana Câmpeanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live