Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

20 Mai 2016
Vizualizari: 981
Comentează add

"Apel matinal" - OMS atrage atenţia că România se numără printre statele europene unde există un risc moderat ca virusul Zika să apară.

România, "risc moderat" de apariție a virusului Zika

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia, într-un raport, că România se numără printre cele 18 state europene unde există un risc moderat ca virusul Zika să apară, pe măsură ce se încălzeşte vremea.

Şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor avertizează că ţânţarii din specia celor care transmit boala au fost depistaţi recent în zona Mării Negre, în Olanda şi pe Insula Madeira, în Portugalia. Colega mea, Elena Marinescu, a aflat mai multe informaţii de la invitata dimineţii la "Apel matinal", doctor Casandra Butu, reprezentantul interimar al OMS în România.

Reporter: Bună dimineaţa! Cât de îngrijorător este pentru România anunţul făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii privind riscurile apariţiei virusului Zika în mai multe ţări europene?
Casandra Butu: Vestea bună este că totuşi suntem pe locul 13 din cele 18 state, în care locul întâi este riscul mai mare şi locul 18 este riscul mai mic. Acest risc a fost calculat în funcţie de capacitatea ţării de a răspunde la această ameninţare şi de prezenţa ţânţarului şi a condiţiilor climaterice din ţara respectivă.
Reporter: Aveţi probabil deja o serie de recomandări pe care le veţi înainta autorităţilor române, ce conţin, în linii mari, acestea?
Casandra Butu: Este vorba, în primul rând, de controlul ţânţarilor prin insecticide. Aceşti ţânţari sunt cei care trăiesc mai mult prin jurul casei şi în apa stătută. De asemenea, măsuri de protecţie personală, folosirea acelor substanţe care se dau pe piele care îndepărtează ţânţari, utilizarea hainelor care să acopere o suprafaţă cât mai mare din corp. De asemenea, în caz de simptome prezentarea la medic imediat. Sunt simptome asemănătoare cu o răceală uşoară: febră, înroşirea pielii.
Reporter: Probabil se va acorda o atenţie specială raportării eventualelor cazuri de îmbolnăvire. Cum se va face confirmarea lor?
Casandra Butu: Raportarea se face în primele 24 de ore, cât mai rapid, la Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică. Autorităţile de Sănătate Publică probabil că vor elabora în aceste zile o definiţie a cazului, în aşa fel încât tot personalul medical să fie în alertă şi să raporteze cât mai rapid un asemenea caz.
Reporter: De când ar trebui să fie medicii în alertă?
Casandra Butu: De la începutul lunii iunie, cam atunci este sezonul când aceşti ţânţari pot să devină activi şi, bineînţeles, toată perioada verii. Autorităţile centrale şi locale pot să folosească insecticite, de asemenea, să comunice riscurile prin toate mijloacele pe care le au la dispoziţie: prin presă, prin comunicare directă între personalul sanitar şi pacienţi, în aşa fel încât lumea să ştie la ce să se aştepte şi care sunt măsurile de prevenire şi ce să facă în cazul în care o să se tâmple ceva.
Reporter: Pe lângă această informare a OMS, privind riscul moderat de apariţie a virusului Zika în Europa, inclusiv în România, care sunt ultimele informaţii de care dispuneţi în legătură cu modul de transmitere a bolii?
Casandra Butu: În continuare, principala modalitate de transmitere este prin ţânţari. Au existat şi cazuri de transmitere sexuală, sunt foarte rare, dar oricum trebuie ţinut cont şi de această eventualitate.
Reporter: Există la ora actuală remedii, tratamente sau vaccinuri în lucru pentru acest virus Zika?
Casandra Butu: Da. Organizaţia Mondială a Sănătăţii are un grup de lucru pe această temă şi se studiază posibilitatea atât de control mai bun al ţânţarilor, cât şi de producere a unor vaccinuri.
Reporter: Credeţi că România este mai sensibilă la pătrunderea vizusului Zika, având ieşire la Marea Neagră?
Casandra Butu: Din câte ştiu, nu are legătură cu marea neapărat, ci cu condiţiile climaterice din zona respectivă şi cu prezenţa ţânţarului respectiv, specia incriminată. La noi este albopictus. Ţânţarul poate să călătorească mai curând prin avioane sau, eu ştiu, poate chiar pe vapor, dar nu neapărat Marea Neagră este aici problema, dar există posibilitatea ca şi ţânţarul de la noi la un moment dat să fie invectat cu aceşti vinuşi şi după aia să-l poată transmite.


Etichete "Apel matinal"OMSRomâniarisc moderatvirusul Zika

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live