Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal, Liga I, etapa a 13-a: DINAMO – RAPID Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andreea Marin

12 Aprilie 2018
Vizualizari: 3494
Comentează add

Academicianul Victor Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară şi al proiectului laserului de la Măgurele- ales în Comitetul Executiv

România- reprezentată din nou în conducerea Societăţii Europene de Fizică

andreea-marin

 Academician Victor Nicolae Zamfir. Foto: acad.ro

După mai bine de 30 de ani, România este reprezentată din nou în conducerea Societăţii Europene de Fizică, din care face parte de la fondarea acesteia, acum mai bine de jumătate de secol. Academicianul Victor Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară şi al proiectului laserului de mare putere de la Măgurele, a fost ales în Comitetul executiv al organizaţiei.

Reporter: În acest Comitet executiv de la Societatea Europeană de Fizică sunt şi reprezentanţi ai ţărilor partenere din ERIC? 

Victor Nicolae Zamfir: "Din ELI - ERIC nu, nu e nimeni din Cehoslovacia şi nimeni din Ungaria, de fapt din toată Europa n-a ieşit nimeni la vot, din Europa Centrală şi de Est". 

Reporter: Trebuie să vă adresez atunci şi această întrebare: este un câştig şi pentru ELI? 

Victor Nicolae Zamfir: "Sigur că da, ajută la vizibilitatea centrului de la Măgurele în general, iar faptul că avem prilejul să prezentăm ELI în faţa Biroului Executiv, în faţa Comitetului, în faţa diverşilor reprezentanţi ai celorlalte mari infrastructuri, cum este CERN, ca membri, e un lucru care arată că am intrat în aşa-zisul club al elitelor din domeniul fizicii". 

Reporter: De ce au trebuit să treacă 30 de ani până când România să fie reprezentată din nou, după domnul Ursu? 

Victor Nicolae Zamfir: "Pentru că societatea românească a fost ocupată cu tranziţia şi n-a avut timp să îşi menţină locul câştigat de înaintaşii noştri, au fost alte probleme, existenţa şi salariul, siguranţa zilei de mâine. Eu cred că a venit momentul în care să ne reaşezăm acolo unde merităm". 

Reporter: Din cunoştinţele mele, dvs aţi fost şi două mandate, adică maximum cu putinţă, preşedintele Societăţii Române de Fizică. Transferaţi cumva din priorităţile dvs pe care le-aţi avut în timpul acelor mandate către misiunea dvs în acest nou mandat de reprezentare a României în Societatea Europeană de Fizică? 

Victor Nicolae Zamfir: "La Societatea Română de Fizică am încercat eu şi cu colegii mei să reorganizăm această societate, ca sistem de organizare să fie la nivelul sau aidoma marilor organizaţii din lume". 

Reporter: Concret, care ar fi priorităţile dvs din noua ipostază? 

Victor Nicolae Zamfir: "Strângerea legăturilor la nivel european cu ţările din jur, Moldova..." 

Reporter: Ce înseamnă? Mai multe proiecte în comun? 

Victor Nicolae Zamfir: "Cred că ar fi bine să participăm, noi, cei de aici, cu problemele noastre, începând de la curriculum de fizică, numărul de ore de fizică, problemele elevilor care merg la olimpiade, avem probleme comune şi ţările acestea, începând din Balcani şi terminând în centrul Europei, am putea realiza mai multe dacă suntem împreună". 


Etichete Victor Nicolae ZamfirCERNELIMagureleFizicalaserSocietatea Europeană de FizicăERIC

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live