Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

14 Martie 2020
Vizualizari: 1432
Comentează add

În numai câteva zile, sute de firme, în special din zona serviciilor către populație, organizării de evenimente și din HORECA și-au suspendat activitatea.

România: Reprezentanții angajatorilor cer facilităţi fiscale #Covid-19

iulian-olescu

Arhivă Foto: facebook.com/MinisterulMuncii.

În România, reprezentanții angajatorilor cer facilităţi pentru a depăși situația de criză.

Au solicitat amânări și eșalonări la plata obligațiilor fiscal-bugetare, acordarea de credite preferențiale cu garanții de stat și simplificarea procedurilor de invocare a situației de forță majoră.

Primele decizii privind facilitățile solicitate se vor anunța peste două săptămâni, când va avea loc o nouă reuniune a Grupului de lucru pentru combaterea efectelor economice ale epidemiei Covid-19.


Reporter: Iulian Olescu - Primele sectoare ale economiei afectate major de efectele pandemiei de coronavirus Covid-19 și de măsurile adoptate pentru limitarea răspunderii acesteia sunt turismul și industria ospitalității, respectiv hoteluri, restaurante etc., urmate de transportul internațional de persoane și de mărfuri - spune secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, care adaugă că trebuie luate măsuri urgente atât pentru rezolvarea problemelor legate de transport, cât și pentru sprijinirea sectorului productiv din România.


Cristian Pârvan: Închiderea graniţelor şi negăsirea la nivelul Uniunii Europene a unor metode logice - crearea unor trasee pe care să circule controlat TIR-urile cu mărfuri -, transportatorii români, probabil că și alții, se confruntă cu blocaje. Ar trebui de urgență pus în funcțiune, pentru că este vorba de fluxul de mărfuri. Economia Europei, dacă îşi blochează fluxul de mărfuri, toată lumea va avea de suferit. Nimeni nu discută de industrie. Industria este una dintre cele care pot fi lovite foarte serios. Reamintesc că în 2009 industria prelucrătoare a avut o reducere a comenzilor, în trei luni, cu 40%. Şi refacerea portofoliu de comenzi în industria prelucrătoare nu se face la fel de rapid cum se face reluarea activității în turism, hoteluri, restaurante ş.a.m.d. Noi cerem o atenție specială pentru industrie, pentru că acolo marjele de profit sunt minime - 3%, 4% maxim -, sunt contracte cu termene de execuție medii și lungi și, de asemenea, industria prelucrătoare contribuie în mod esențial la crearea PIB-ului.


Reporter: Economia românească este printre cele mai afectate, fiind puternic dependentă de cea europeană, iar măsurile solicitate de mediul de afaceri ar trebui să fie asumate de toate forțele politice, chiar dacă la prima vedere par să contravină unor reguli europene - spune Cristian Pârvan, care este convins că inclusiv aceste reguli vor fi relaxate, mai devreme sau mai târziu, cel puțin pentru o perioadă limitată.


Cristian Pârvan: Suntem interesaţi să menținem în activitate firmele, și atunci trebuie să se elaboreze un set de măsuri care să permită menținerea unui cash flow fie prin măsuri fiscale, fie prin niște reglementări temporare la nivelul băncilor, în sensul că de la sector la sector finanţările sunt mai importante prin sectorul bancar sau prin fonduri proprii care sunt consumate rapid, în măsura în care n-ai venituri. Trebuie în primul rând să avem salvate cât mai multe companii care să nu-şi oprească brusc activitatea - pentru că, indiferent ce spune actualul ministru al muncii, patronii nu-și pot permite să se îndatoreze numai ca să păstreze locurile de muncă. Şi aici vine al doilea set de măsuri: noi suntem pentru amânarea la plată 3-6 luni a tuturor impozitelor și taxelor pe muncă - amânare, și nu anulare, pentru că ne dăm seama că bugetul statului are nevoie de bani, dar statul se poate împrumuta; are cum să creeze tampoane pentru a reacționa la situația care sperăm că în 3-6 luni să se aducă la normal. De asemenea, trebuie flexibilizat la maxim, pentru o perioadă scurtă de timp, angajarea sau trimiterea în șomaj, în special rereglementarea șomajului tehnic; pentru că antreprenorii vor să-şi ţină forţa de muncă, dar dacă nu mai au posibilitate, ei nu pot să se îndatoreze, că nu le dă nimeni bani.


Reporter: Şi analiştii Frames consideră că dacă statul nu va sprijini fiscal, prin amânarea plății taxelor, microîntreprinderile autohtone, care reprezintă 95% din companiile din România, peste un milion de angajați din economia românească riscă să intre în șomaj sau să fie disponibilizați, iar zeci de mii de firme și persoane fizice autorizate să se închidă, ca urmare a efectelor pandemiei care afectează deja semnificativ ţara noastră.

În numai câteva zile, sute de firme, în special din zona serviciilor către populație, organizării de evenimente și din HORECA și-au suspendat activitatea, fapt care va genera consecințe economice semnificative pe lanțurile de business - arată o analiză a Frames.

Editor Web: R.S.


Etichete (RS)angajatoricrizacoronavirushorecaanalistifiscalitateeconomiecristian parvansecretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Româniapibcovid-19

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live