Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România redescoperă rezervistul militar

Legea rezervistului militar va fi aplicată din luna aprilie când vor avea loc primele recrutări.

Articol de Radu Dobriţoiu, 17 Martie 2017, 10:31

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 martie, ora 21:04) - Realizator: Radu Dobriţoiu - Bun găsit! Pentru prima dată după 2007, când s-a desfiinţat serviciul militar obligatoriu, Ministerul Apărării va recruta în acest an 2.800 de rezervişti, bărbaţi şi femei. Recrutarea se face doar pe bază de voluntariat, nefiind vorba de serviciu militar obligatoriu. Doar persoanele care se oferă voluntar vor fi luate în evidenţă şi vor face parte din rândul rezerviştilor, după ce vor trece prin etapele de selecţie şi instruire. Rezerviştii voluntari cetăţeni români fără cazier pot fi solicitaţi şi pentru misiuni în afara teritoriului ţării. Pe timpul instruirii şi al misiunilor, rezerviştii voluntari beneficiază de aceleaşi drepturi cu militarii activi. Ediţia "Euroatlantica" este dedicată Legii rezerviştilor voluntari, act normativ ce a intrat în vigoare în acest an de la 1 ianuarie, în prezent normale de aplicare pentru această lege se află în dezbatere publică şi, după publicarea în Monitorul Oficial, urmează aplicarea efectivă a legii, respectiv vor începe recrutările. Invitaţii acestei ediţii sunt colonelul Alexandru Adomnicăi, şef Secţie Mobilizare în cadrul Direcţiei Personal şi Mobilizare din Statul Major General, şi colonelul Daniel Bănică, şef Secţie Învăţământ din Direcţia Instrucţie şi Doctrină din cadrul Statului Major General. Vă invit să rămâneţi alături de Radio România Actualităţi pentru a asculta "Euroatlantica". Discutăm în această seară despre noutatea anului - România redescoperă rezervistul militar.

ASCULTATI AICI EDITIA DIN 16 MARTIE

Radu Dobriţoiu: Bună seara, domnilor colonei! Bun venit la Radio România Actualităţi!

Daniel Bănică: Bună seara, domnule Dobriţoiu, dvs şi ascultătorilor dvs şi mulţumim pentru invitaţie!

Alexandru Adomnicăi: Bună seara!

Radu Dobriţoiu: Bine aţi venit! Domnilor colonei, din 2007 nu s-au mai făcut recrutări, va fi primul an, iată, după 10 ani, când se va regenera baza de rezervişti adevărat pe bază de voluntariat. Cât de important este acest lucru pentru misiunile Armatei României, dar şi pentru o eventuală mobilizare?

Daniel Bănică: Mai exact, începând cu 1 ianuarie 2007, România a suspendat serviciul militar obligatoriu. Odată cu intrarea în UE, România a intrat pe un drum al modernizării şi al transformării. Mai exact începând cu anul 2004, anul aderării la Alianţa Nord-Atlantică, Armata României a intrat pe un proces al unor transformări profunde. România este cea mai mare ţară din sud-estul Europei şi cel de-al şaptelea stat membru al UE ca număr de populaţie. Adoptarea Legii 270/2015 privind statutul rezerviştilor voluntari a apărut ca o necesitate, în urma solicitărilor în special din rândul societăţii civile privind implementarea unei noi forme de îndeplinire a serviciului militar cu durată relativ redusă pentru cetăţenii care doresc să desfăşoare stagiul militar, dar să fie de scurtă durată, să nu fie un stagiu permanent. Aceasta a fost marea provocare.

Radu Dobriţoiu: Probabil că nu România s-a gândit pentru prima dată la acest lucru, n-am inventat noi rezervistul voluntar. Eu am fost în misiuni la armata americană, la Forţele Armate americane, sunt acei numiţi /Enlisted/, dar cu alte cerinţe. Şi în alte armate există servicii de voluntariat similare, domnule colonel?

Alexandru Adomnicăi: Desigur, există servicii, şi în alte armate există rezervişti voluntari, însă...

Radu Dobriţoiu: La noi probabil că este ceva nou şi nici chiar ţările limitrofe cu noi din Alianţă nu au serviciu pe bază de voluntariat.

Daniel Bănică: Da, doar o parte din ţările europene şi din ţările Tratatului Nord-Atlantic au implementat acest serviciu. România a reuşit începând cu anul 2016 să fundamenteze această lege, iar subsecvent legii sunt elaborate în formă finală Normele metodologice de aplicare şi Ordinul şefului Statului Major privind instruirea rezerviştilor voluntari. Odată cu aprobarea Normelor metodologice, urmează ca, prin Ordinul şefului Statului Major General, să punem în aplicare prevederile legii şi ale normelor şi să trecem efectiv la procesele de recrutare, selecţie şi formare a rezerviştilor.

Radu Dobriţoiu: Să fie foarte clar şi limpede pentru ascultători - după ce normele vor fi publicate în Monitorul Oficial, în cât timp vor demara, vor începe aceste recrutări? Cu aproximaţie.

Alexandru Adomnicăi: Aproximativ o lună. Noi, după o estimare a noastră, undeva la sfârşitul lunii aprilie vor începe activităţile de recrutare a rezerviştilor voluntari.

Radu Dobriţoiu: Unde se vor desfăşura recrutările, domnule colonel Alexandru Adomnicăi?

Alexandru Adomnicăi: Recrutările se vor desfăşura în centrele militare, centre militare care există în fiecare judeţ din ţară. Cetăţenii au posibilitatea să se prezinte la centrul militar, unde îşi vor exprima dorinţa de a deveni rezervişti voluntari prin completarea unei cereri de înscriere. În urma acestei cereri de înscriere vor intra în procesul de recrutare...

Radu Dobriţoiu: Ei vor opta, probabil, pentru anumite grade şi categorii de forţe unde doresc să se înscrie ca voluntari.

Alexandru Adomnicăi: Vor opta pentru anumite funcţii care vor fi disponibile pentru a fi încadrate cu rezervişti voluntari.

Radu Dobriţoiu: În anumite categorii de forţe, pentru că pentru Forţele Aeriene sunt precizări foarte clare şi norme, pentru Forţele Navale la fel. Există inclusiv acest proces de triere medicală, care se realizează pentru Forţele Aeriene la Institutul Medico-Militar pentru Forţe Aeriene şi, pentru Forţele Navale, la fel. Şi probabil că, atunci când vor aplica viitorii rezervişti pentru un anumit grad, să spunem, în categoria soldaţilor şi gradaţilor sau pentru subofiţeri maiştri militari şi ofiţeri, trebuie să completeze aceste fişe.

Daniel Bănică: Sunt criterii de recrutare generale şi criterii specifice sau particulare, pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească în funcţie de opţiuni. Deci pentru armă, specialitate şi specializare vor fi criterii specifice, în afară de cele generale, pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească. Pentru Forţele Aeriene sunt separate baremele, pentru Forţele Navale sunt alte bareme, pentru Forţe Terestre sunt alte bareme. Toate aceste bareme sunt publicate şi cei care doresc să devină rezervişti voluntari le iau la cunoştinţă dinainte şi ştiu ce îi aşteaptă.

Radu Dobriţoiu: Limita de vârstă pentru ofiţeri, subofiţeri, maiştri militari sau pentru soldaţi şi gradaţi, domnule colonel Adomnicăi, care este?

Alexandru Adomnicăi: Nu există diferenţiere pe categorii de personal pentru limită de vârstă. Cetăţenii care doresc să devină rezervişti voluntari trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani.

Radu Dobriţoiu: Pentru ofiţeri, subofiţeri, maiştri militari.

Alexandru Adomnicăi: Cu particularitatea că pentru soldaţi şi gradaţi, la momentul completării cererii de înscriere, trebuie să aibă maximum 51 de ani, pentru a putea îndeplini...

Radu Dobriţoiu: Iată, avem două limite de vârstă, pentru soldaţi şi gradaţi - 51 de ani, înţeleg, şi pentru ofiţeri, subofiţeri, maiştri militar - 55 de ani. Ce trebuie să ştie cei care optează, spre exemplu, pentru a fi rezervist voluntar ofiţer sau maistru militar?

Daniel Bănică: Deci pentru a deveni ofiţer rezervist voluntar candidatul trebuie să cunoască faptul că, pe lângă procesele de recrutare şi selecţie, urmează să parcurgă un program de formare iniţială, care va fi diferenţiat pe categorii de personal. Astfel, pentru ofiţeri acest program de formare iniţială va avea o durată de 22 de săptămâni, împărţite pe trei module - instruirea individuală, instruirea de specialitate şi instruirea de leadership. Pentru celelalte categorii de personal - maiştri militari, subofiţeri - aceste module se păstrează, numai că durata lor este adaptată categoriei de personal. Astfel, pentru maiştri militari durata formării iniţiale se rezumă la 20 de săptămâni, pentru subofiţeri 18 săptămâni, iar pentru soldaţi, gradaţi voluntari durata pregătirii este de 16 săptămâni.

Radu Dobriţoiu: Şi, cum se prevede de altfel şi în aceste norme de aplicare a Legii rezervistului voluntar, pentru fiecare grad şi pentru fiecare categorie de arme probabil ofiţerul respectiv, maistrul militar trebuie să îndeplinească şi anumite condiţii de studii, pentru că acestea trebuie să fie similare cu cele ale militarilor activi.

Alexandru Adomnicăi: Condiţiile de studii sunt impuse numai pentru candidaţii care provin din cetăţeni fără pregătire militară. Astfel, pentru candidaţii care doresc să devină ofiţeri rezervişti voluntari este necesar ca şi condiţie să fi absolvit studii superioare, cu diplomă de licenţă sau de master, pentru cei care doresc să devină subofiţeri sau maiştri militari rezervişti voluntari - studii medii şi postliceale, iar pentru cei care doresc să devină soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari - studii generale.

Radu Dobriţoiu: Studii generale, înţelegând minimum studii gimnaziale sau studii medii?

Alexandru Adomnicăi: Zece clase.

Radu Dobriţoiu: Să fim foarte exacţi, pentru că lumea ne ascultă. Înţelegem, aşadar: recrutările se vor realiza la centrele militare judeţene, pe care lumea deja le cunoaşte. Probabil că fiecare judeţ cu o garnizoană mai mare va avea la dispoziţie mai multe funcţii, care se vor putea încadra. Probabil că pentru a recruta pentru anumite categorii de forţe vor fi nevoiţi recruţii să se deplaseze, să spunem, pentru Forţele Navale undeva spre Constanţa, la centrele militare de acolo.

Alexandru Adomnicăi: Trebuie să specificăm faptul că intenţionăm ca recrutarea să o facem în special pe plan local, adică vrem să spunem că vom căuta cetăţeni potenţiali candidaţi în judeţele în care sunt dislocate unităţile militare sau în judeţele limitrofe, pentru a nu îi pune în situaţia să se deplaseze foarte mult.

Radu Dobriţoiu: Ministerul Apărării va deconta cheltuielile de transport şi, dacă este necesară, o eventuală cazare pe această perioadă a alegerii candidaţilor, a selecţiei?

Daniel Bănică: Da, Ministerul Apărării Naţionale va organiza selecţia pe durata unei singure zile, tocmai pentru a evita costurile suplimentare pentru candidaţii care doresc să devină rezervişti voluntari, iar pentru deplasarea din garnizoana de reşedinţă până la sediul structurii în care se va face recrutarea, respectiv selecţia Ministerul Apărării va deconta cheltuielile respective.

Radu Dobriţoiu: Peste 50 de kilometri, înţeleg, dacă există distanţă sau...

Alexandru Adomnicăi: Limita de 50 de km se referă la altă situaţie, şi anume la situaţia chemării rezerviştilor militari la instruire sau pentru îndeplinirea unor misiuni după încheierea contractului.

Radu Dobriţoiu: Bun. Ei sunt recrutaţi, trec aceste teste, sunt probabil teste medicale, teste de aptitudini psihologice, probe fizice, probe de documente de studii, trec de aceste furci caudine, merg mai departe în programul de instrucţie. Cât va dura, în mare, să spunem, pentru soldaţi şi gradaţi?

Daniel Bănică: Deci pentru formarea unui soldat gradat rezervist, aşa cum după cum spuneam, programul va dura 16 săptămâni. Este împărţit în două etape, fiecare cu câte opt săptămâni, formarea iniţială a soldaţilor şi gradaţilor rezervişti se realizează de regulă în instituţiile de formarea continuă, dar si în structuri militare în care urmează să fie încadraţi aceştia, în mod centralizat. Acolo unde modulele se pot derula împreună, se derulează împreună, pe baza unui model al luptătorului, elaborat de către Statul Major al Forţelor Terestre, mai exact şcoala de aplicaţie pentru unităţi de luptă de la Piteşti, iar pentru ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri, cursul de formare se realizează în instituţiile de formare continuă, recte şcoli de aplicaţie, baze de instruire, centre, în mod centralizat.

Radu Dobriţoiu: Înţeleg că vor avea o soldă similară cu a personalului militar activ pe această perioadă de instruire şi pe perioada misiunilor - rezervistul.

Daniel Bănică: Pe perioada cursului de formare, candidaţii care au trecut probele de recrutare şi selecţie capătă statului de cursant şi vor acele drepturi similare oricărui cursant. De asemenea, după ce absolvă cursul şi primesc certificatul de absolvire şi brevetul de ofiţer, maistru militar sau subofiţer, la semnarea contractului, o dată cu începerea activităţii efective de rezervist voluntar, ei vor fi remuneraţi în conformitate cu funcţiile în care au fost repartizaţi. Pe perioada în care îşi vor desfăşura activităţi, instrucţie, exerciţii, tabere vor fi remuneraţi cu solda de grad şi de funcţie aferentă funcţiei pe care au fost încadraţi. În perioadele în care nu derulează activităţi şi nici cursuri, ei vor fi remuneraţi cu 10% din cuantumul soldei de grad şi de funcţie a postului în care au fost încadraţi.

Radu Dobriţoiu: Adică pe perioada în care ei nu participă la misiuni şi sunt pur şi simplu acasă sau îşi exercită profesia sau serviciul de zi cu zi, ei vor primi lunar 10% din solda echivalent a unui militar activ.

Alexandru Adomnicăi: Exact.

Radu Dobriţoiu: Sunt lucruri pe care trebuie să le ştie rezerviştii, pentru că era următoarea întrebare: ce i-ar atrage pe tineri, că bănuiesc că în primul rând tinerii vor aplica la acest proiect al rezervistului voluntar, chiar dacă limita de vârstă este până în 55, respectiv 51 de ani, eu nu văd să meargă oameni la 50 de ani să aplice pentru aşa ceva. Ce-i atrage pe tineri într-un astfel de program sau ce i-ar putea atrage? Iată, există şi aceste beneficii financiare. Ce alte beneficii, să spunem, au acces la serviciile medicale militare, ei şi familia?

Daniel Bănică: Da. Rezerviştii voluntari vor avea acelaşi statut cu cadrele active şi vor beneficia de asistenţă medicală, de celelalte drepturi de care se bucură şi cadrele militare active. Va fi o provocare în primul rând pentru tineri, deoarece, aşa cum spuneam şi la începutul emisiunii, în ultimii zece ani nu s-a mai derulat serviciul militar obligatoriu şi avem semnale că tinerii sunt atraşi de sistemul militar. Cele 2.800 de locuri pe care le dorim încadrate sperăm să le ocupăm, pentru că există semnale pozitive din rândul societăţii civile.

Radu Dobriţoiu: Am înţeles, din ce am citit din aceste norme de aplicare a legii rezervistului voluntar, să-i spun eu pe scurt, mai puţin cu cifre, ca să înţeleagă lumea despre ce este vorba, că rezerviştii voluntari, după ce vor trece prin aceste etape de selecţie şi instruire, vor putea participa şi la misiuni internaţionale.

Daniel Bănică: Exact. Rezerviştii voluntari, încadraţi în structurile militare respective, vor participa sau vor putea mai exact participa la misiuni internaţionale atunci când structura militară primeşte o asemenea misiune. Ei vor fi înştiinţaţi cu 60 de zile înainte, rezerviştii voluntari care semnează contractul anual vor face un curs de specializare, deci ei vor fi în fiecare an upgradaţi la realităţile militare ale structurii respective, iar ei vor intra într-un progrma de pregătire cu structura militară, astfel încât când structura se va deplasa în afară, militarii respectivi să fie în măsură să-şi îndeplinească atribuţiile.

Radu Dobriţoiu: Când va fi într-o misiune externă, aşa cum am amintit, vor fi plătiţi la fel ca militarii activi.

Daniel Bănică: Rezerviştii voluntari în momentul când se prezintă şi sunt parte a structurii respective, pe timpul derulării activităţilor respective ei primesc solda de grad şi de funcţie aferentă funcţiei pe care o încadrează la cuantumul respectiv.

Radu Dobriţoiu: Aţi adus aminte de tineri, ei vor fi primii care se vor îndrepta spre acest program. Şi eu am informaţii, vă mărturisesc, că sunt foarte mulţi tineri care doresc să facă armata sau doresc să facă parte din acest program. Înţeleg că ei vor avea şi alte obligaţii pe perioada în care nu participă la instruire sau la misiune, cum ar fi aceea de a se îngriji pentru o formă fizică foarte bună.

Alexandru Adomnicăi: Da, aşa este. Pe timpul derulării contractului, pregătirea fizică va fi o responsabilitate a fiecăruia dintre rezerviştii voluntari, întrucât pe durata desfăşurării pregătirii anuale...

Daniel Bănică: ... vor susţine probele...

Radu Dobriţoiu: ... fizice.

Daniel Bănică: ... de efort, a capacităţii de efort şi atunci ei vor fi obligaţi să se menţină într-o bună formă fizică, pentru că sunt bareme pe care trebuie să le treacă.

Radu Dobriţoiu: Adică după ce a fost o dată selectat, instruit, după un an de zile şi după un Crăciun foarte voluminos în alimente nu poate să vină să nu mai poată să facă flotări sau să alerge.

Alexandru Adomnicăi: Este foarte important să menţinem nivelul de pregătire a rezervişţilor voluntari cât mai apropiat de cel al personalului militar în activitate.

Radu Dobriţoiu: Este foarte important acest lucru şi pentru că vorbim despre tineri, ei sunt foarte deschişi şi către social media, către reţelele de socializare. Avem în aceste norme nişte prevederi specifice şi vă întreb pe dvs., domnule colonel Daniel Bănică, despre aceste prevederi care se referă la libertatea de exprimare în spaţiul on line pentru cei care fac parte din acest corp al rezerviştilor voluntari. Înţeleg că trebuie să fie atenţi cu ce postează pe Facebook sau pe Twiter sau pe alte reţele de socializare, sunt nişte reguli impuse de care ei trebuie să ţină cont.

Daniel Bănică: Da, rezerviştii voluntari trebuie să respecte instrucţiunie privind prezentarea publică a informaţiilor militare şi ei trebuie să se adapteze acestor rigori. Nu li se interzice faptul de a naviga pe diferite medii, numai că accesul la informaţii le este limitat pe perioada în care îşi desfăşoară activitatea, iar în perioada în care nu sunt în structurile militare trebuie să fie foarte atenţi la ceea ce postează şi ce comunică în mediul virtual.

Radu Dobriţoiu: Este foarte important pentru că iată sunt şi drepturi, mi se par un pic cam puţine, dar foarte multe obligaţii pentru rezerviştii militari, pentru că vorba despre armată şi trebuie să fim foarte atenţi cu ceea ce înseamnă nu numai militarii activi, dar, iată, şi cu rezerva militară a armatei.

Daniel Bănică: Exact, exact. Şi ei trebuie să se încadreze în aceleaşi rigori ale serviciului militar.

Radu Dobriţoiu: Bun. O dată devenit rezervist militar, ai contract pe anumite perioade, bănuiesc, pe trei ani, pe cinci ani, cum e în alte armate.

Alexandru Adomnicăi: Durata primului contract în calitate de rezervist voluntar este de patru ani, după care contractele se pot reînnoi pe durate de maximum trei ani, în funcţie şi de vârsta celor care sunt în cauză, fiind necesară încadrarea în limitele de vârstă ca rezervist. E vorba de 55 de ani pentru soldaţi şi gradaţi şi 63 de ani pentru cadre militare în rezervă.

Radu Dobriţoiu: Vă referiţi aici la ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari.

Alexandru Adomnicăi: Da.

Radu Dobriţoiu: Înţeleg din aceste norme, dar şi din lege, că rezerviştii, cu timpul, pot fi avansaţi în grad.

Daniel Bănică: Exact. O dată devenit rezervist voluntar, militarul se bucură de aceleaşi drepturi ca şi cadrele active. Pe durata contractelor, ei vor putea parcurge un program de formare continuă, care constă în anumite cursuri de specializare şi perfecţionare pentru a putea obţine şi gradul următor sau superior.

Radu Dobriţoiu: Sau dacă urmează el studii pe cont propriu se pot echivala, dacă acestea au legătură cu cariera lui de rezervist militar.

Daniel Bănică: Da. Studiile vor fi analizate şi rezerviştii militari vor putea trece dintr-un corp în altul, în funcţie de studiile absolvite şi de nevoile Ministerului Apărării Naţionale.

Radu Dobriţoiu: Adică un soldat poate deveni subofiţer sau maistru militar de-a lungul timpului, dacă absolvă nişte cursuri şi în paralel merge şi la pregătire? Nu e posibil.

Daniel Bănică: Nu. Deci el rămâne soldat voluntar rezervist...

Radu Dobriţoiu: Poate să ajungă caporal, în schimb.

Daniel Bănică: Poate să ajungă caporal, da.

Radu Dobriţoiu: Este foarte important de ştiut cât de mult va ajuta această lege armata României?

Daniel Bănică: Tocmai din acest motiv, am scos-o, pentru că această lege, aşa cum spuneam, este o provocare, un element de pionierat şi această lege va reuşi să revolve problemele operaţionale, deoarece va veni cu o reîmprospătare a resursei umane. Noi avem nevoie de resursă umană calificată şi care să fie în măsură să-şi îndeplinească atribuţiile în aşa fel încât structura militară să aibă capacitatea de reacţie şi să fie dinamică, să fie flexibilă şi să poată să-şi îndeplinească misiunile acolo unde e trimisă.

Radu Dobriţoiu: Iată, după zece ani, România va avea din nou rezervişti printr-un sistem de recrutare bazat pe voluntariat. "Euroatlantica" la final. Am discutat despre legea rezerviştilor voluntari. Sunt Radu Dobriţoiu şi vă mulţumesc pentru că aţi fost alături de Radio România Actualităţi.

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Euroatlantica 29 Aprilie 2022, 21:44

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022

După războiul din Ucraina un nou îngheţ al relaţiilor Est - Vest?

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica 11 Martie 2022, 10:09

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina

Euroatlantica: Ucraina - Jurnal de război; Radio România Actualități. Invitații emisiunii au fost colegii mei Ilie Pintea și...

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica 11 Februarie 2022, 21:28

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022

Securitatea Europei, între baletul diplomatic și zâmbetele autocrate

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica 21 Ianuarie 2022, 10:20

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022

"Euroatlantica" - "Est-Vest, dialog sau confruntare"

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica 07 Ianuarie 2022, 11:53

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica 03 Ianuarie 2022, 13:09

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică

Euroatlantica - Ediția din 30 decembrie 2021.

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica -  Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica 17 Decembrie 2021, 16:35

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"
Euroatlantica 03 Decembrie 2021, 13:57

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"

Euroatlantica- Ediția din 2 decembrie 2021.

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"