Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Dumitrescu

12 Aprilie 2011
Vizualizari: 2206
Comentează add

Ministrul mediului László Borbély speră ca până în 2015 să existe un sistem de gestionare al deşeurilor funcţional în toată ţara, în contextul în care România ar trebui să recicleze 50% din deşeuri până în 2020.

România reciclează "doar unu la sută din deşeuri"

roxana-dumitrescu

România continuă să stea foarte prost la capitolul reciclării şi depozitării deşeurilor.

Ultimele date Eurostat arată că doar 1% din deşeurile din România sunt reciclate, că în zona rurală nu există sisteme de colectare a gunoaielor sau că numărul instalaţiilor de incinerare este foarte mic.

Ministrul mediului spune că rezolvarea stă în mâna autorităţilor locale, deoarece o strategie de gestionare a acestei probleme există.

Oficialii europeni atrag atenţia că, deşi am făcut eforturi uriaşe pentru implementarea directivei europene, există încă un decalaj foarte mare între România şi celelalte state comunitare.

O pondere mare de persoane din zona rurală nu beneficiază încă de sisteme de colectare, iar la fel de prost stăm şi în ceea ce priveşte numărul instalaţiilor de incinerare a deşeurilor, a celor de reciclare şi de compostare a gunoiului.

Rata de absorbţie a fondurilor europene este foarte mică la capitolul managementului deşeurilor, afirmă ministrul mediului László Borbély.

Rezolvarea stă în mâna autorităţilor locale, mai adaugă ministrul Borbély, care trebuie să organizeze licitaţii pentru operatorii privaţi, cu şanse minime de a fi contestate, astfel încât ritmul implementării sistemului de gestionare a deşeurilor să fie accelerat. 

"Mingea este la autorităţile locale, la autorităţile judeţene, să implementeze acest sistem, dar din varii motive - licitaţii, contestaţii, încă suntem la circa 100 de milioane de euro absorbiţi faţă de 4,5 miliarde euro contracte încheiate.

"Autorităţile locale din 2005-2006 ştiau că au unele atribuţii şi aceste atribuţii sunt în colectare selectivă acum, sunt amendaţi dacă nu selectează cel puţin 15% din deşeuri şi, evident, aţi văzut cum e prin oraşe, câteodată sunt aceste deponeuri hârtie, plastic, sticlă şi vine cel de la salubritate şi o toarnă în aceeaşi maşină", a declarat László Borbély. 

Ministrul László Borbély speră ca până în 2015 să avem un sistem de gestionare al deşeurilor funcţional în toate judeţele ţării, în contextul în care România ar trebui să recicleze 50% din deşeuri până în 2020.


Etichete reciclaredeşeurigunoiUniunea Europeană

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live