Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Joi, 13 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

30 Ianuarie 2018
Vizualizari: 1871
Comentează add

La Roma a participat din partea țării noastre, secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euro-atlantic, George Ciamba.

România reafirmă angajamentul ferm în combaterea discriminării

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

 Conferința internațională privind răspunderea statelor, instituțiilor și indivizilor de a combate antisemitismul și infracțiunile de ură pe motiv de antisemitism în spațiul OSCE a avut loc la Roma

La Conferința internațională privind răspunderea statelor, instituțiilor și indivizilor de a combate antisemitismul și infracțiunile de ură pe motiv de antisemitism în spațiul OSCE, eveniment organizat de Președinția în exercițiu a OSCE. La Roma a participat din partea țării noastre, secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euro-atlantic, George Ciamba. Conferința este prima acțiune OSCE la nivel înalt dedicată acestei tematici, dorindu-se a se transforma într-o tradiție la nivelul organizației, pentru a marca astfel angajamentul statelor membre UE participante la OSCE față de promovarea valorilor europene ale protecției drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
 
Demnitarul român a susținut în cadrul acestei conferințe un discurs în care a vrut să reafirme angajamentul ferm al României pentru protejarea valorilor democratice, a statului de drept, pentru combaterea discriminării și antisemitismului. 
 
”Cu această ocazie am reafirmat lucrurile bune pe care le-a făcut România în calitate de președinte al IHRA între 2016 și 2017 cu o mențiune specială vis-a-vis de faptul că România a reușit să adopte o definiție a antisemitismului care după aceea a fost preluată în dreptul intern de un număr de state membre. De asemenea, am reamintit eforturile făcute pe linia conștientizării generațiilor tinere despre importanța studierii Holocaustului cu faptul că numai așa putem să ne asigurăm că astfel de lucruri nu se vor repeta. Este foarte importantă educația și este important de asemenea ca într-un moment în care reapar fenomenele antisemite să fim în măsură să intervenim încă din primele momente” a declarat pentru Radio România Actualități, secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euro-atlantic, George Ciamba.
 
Cu prilejul acestei conferințe, secretarul de stat a participat la o audiență organizată de MAE italian și acordată șefilor delegațiilor statelor participante de către Sanctitatea Sa Papa Francisc și a avut o serie de întrevederi bilaterale cu Zdravka Busic, secretar de stat pentru afaceri politice în MAE croat, Photini Tomai-Konstantopolou, Reprezentant cu Însărcinări Speciale pentru antisemitism și Holocaust în MAE grec, Franco Frattini, Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Riccardo Di Segni, rabinul șef al comunității evreiești din Roma, precum și cu alți reprezentanți ai comunității evreiești internaționale și italiene.
 
„A fost un lucru important pentru toți participanții faptul că o personalitate a lumii moderne, Papa Francisc a readus importanța studierii holocaustului pentru a nu repeta aceleași greșeli. În același timp am avut o serie de întâlniri bilaterale cu secetarul de stat MAE croat, cu diverși reprezentanți ai organizațiilor care au ca scop combaterea antisemitismului și lupta împotriva oricărui fenomen care ar putea fi considerat o propăvăduire a unor valori antisemite și în același timp care contrazic valorile fundamentale europene. O altă întâlnire pe care aș vrea să o menționez este cea cu Franco Frattini reprezentatul președenției în exercițiu a OSCE pentru soluționarea conflictului transnistrean care va avea un rol important în readucerea la masa negocierilor în formatul 5 + 2 a actorilor care pot contribui la o soluție pașnică a diferendelor din Transnistria” concluzionează secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euro-atlantic, George Ciamba.  
 
 

Etichete IHRA. OSCEamtisemitismGeorge Ciamba

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live