Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România, printre cele mai mici tarife la telefonia mobilă în UE

În UE, cel mai puţin plătesc lituanienii, respectiv 1,9 eurocenţi/min, urmaţi de români, cu 2,2 eurocenţi. Cele mai ridicate costuri le suportă olandezii, 14,7 eurocenţi/min.

EuranetPlus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 08 August 2013, 11:24

Utilizatorii telefoniei mobile de pe teritoriul Uniunii Europene plătesc tarife extrem de diferite pentru aceleaşi servicii – relevă un raport dat publicităţii de Comisia Europeană.

Acestea ar urma să fie uniformizate, odată cu un nou pachet legislativ, pe care Comisia îl va prezenta luna viitoare, cu scopul de a consolida piaţa unică a telecomunicaţiilor.

Diferenţa între ţara cu cele mai mici tarife şi cea cu cele mai mari la convorbirile în reţele naţionale de telefonie mobilă este aproape incredibilă: 774%.

Cel mai puţin plătesc lituanienii, respectiv 1,9 eurocenţi pe minut, urmaţi de români, cu 2,2 eurocenţi. Cele mai ridicate costuri le suportă olandezii – 14,7 eurocenţi pe minut.

Audio: Tarife "foarte diferite" la telefonia mobilă în UE.

Astfel, la un calcul simplu, olandezii plătesc de aproape opt ori mai mult decât lituanienii.

Printre ţările cu tarife mici se mai numară Letonia, Bulgaria, Polonia, Estonia şi Ungaria.

La polul opus al clasamentului, Olanda este urmată de Luxemburg, Belgia, Malta şi Spania.

Tariful mediu pe minut la nivelul Uniunii Europene este de 9,1 eurocenţi.

Tariful mediu pe minut (în eurocenți) în sectorul comunicațiilor mobile.

Potrivit oficialilor de la Bruxelles, aceste diferenţe de preţ nu pot fi explicate prin eventuale decalaje între nivelul de calitate, şi nici prin cele privind costurile de prestare a serviciului sau puterea de cumpărare a consumatorilor. --fb1

În cazul altor categorii de bunuri şi servicii de bază, în cadrul pieţei unice europene, diferenţele sunt mult mai mici.

De exemplu, un litru de lapte costă între 0,69 şi 0,99 euro oriunde în Uniune, adică un decalaj de cel mult 43 la sute.

La fel, în cazul unei achiziţii ocazionale, cum ar fi un iPad, diferenţa de preţ este de doar 11% la nivel european.

Potrivit comisarului pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, analiza Comisiei relevă că cele 28 de pieţe de telecomunicaţii naţionale din Uniune nu le aduc consumatorilor aceleaşi avantaje pe care le-ar genera o piaţă unică.

De aceea, în septembrie, Comisia Europeana va prezenta un nou pachet legislativ destinat să consolideze piaţa unică a telecomunicaţiilor.

O piaţă competitivă unică a telecomunicaţiilor în Uniunea Europeană ar ajuta la creşterea economică a regiunii cu 110 miliarde de euro pe an, anticipează comisarul.

O astfel de piaţă are mulţi susţinători, chiar şi din rândul operatorilor de telecomunicaţii.

Dar, potrivit evaluării autorităţilor europene, principalii beneficiari ai acestei măsuri, care se doreşte a fi implementată până la sfârşitul anului viitor, vor fi utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă din Uniune.