Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

17 Mai 2022
Vizualizari: 239
Comentează add

România a devenit în ultimii ani principalul partener comercial al Republicii Moldova, inclusiv al regiunii separatiste Transnistria.

România, principalul partener comercial al Republicii Moldova

florin-lepadatu

  Klaus Iohannis şi Maia Sandu. Foto: Administraţia prezidenţială.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - România a devenit în ultimii ani principalul partener comercial al Republicii Moldova, inclusiv al regiunii separatiste Transnistria, după cum transmite de la Chișinău trimisul RRA Mario Balint: ”Războiul din Ucraina a afectat economia Republicii Moldova, care însă supraviețuiește datorită legăturilor cu România - este de părere analistul economic Viaceslav Ioniță, expert în cadrul IDIS Viitorul.

Dacă în urmă cu zece ani Republica Moldova era dependentă economic de Rusia, acum lucrurile stau altfel, spune Viaceslav Ioniță: ”În prezent, partenerul nostru comercial numărul 1 cel mai mare este România, cu aproape 30%, deci România în prezent este țara care ne salvează pe noi și în ultimii șapte ani de zile exporturile noastre au crescut în cea mai mare parte datorită creșterii exporturilor înspre România.”

O dată cu apropierea de Uniunea Europeană, Republica Moldova a oferit și uzinelor din Transnistria posibilitatea să exporte sub documentația Republicii Moldova. Așa a ajuns combinatul metalurgic de la Rîbnița să exporte prioritar pe piața din România.


Viaceslav Ioniță: ”România  importă anual metal în valoare de 3 miliarde de dolari. Cei de la Rîbnița dădeau cam 160-180 de milioane, deci dădeau cam câteva procente. Unii discută că uitați în felul acesta România susține separatismul. Eu aș spune altfel: România îmbrățișează stânga Nistrului, deci creează o dependență a economiei din stânga Nistrului față de România.”

 

Etichete klaus iohannismaia sandurepublica moldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live