Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România primește bani europeni pentru reabilitarea unor drumuri în Reghin

România va primi peste 31 de milioane de euro pentru reabilitarea unor tronsoane de drumuri naţionale din zona municipiului Reghin.

România primește bani europeni pentru reabilitarea unor drumuri în Reghin

Articol de Gabriela Tătărău, 06 Mai 2016, 09:42

România va primi peste 31 de milioane de euro pentru reabilitarea unor tronsoane de drumuri naţionale din zona municipiului Reghin.

Comisia Europeană a aprobat finanţarea proiectului privind reabilitarea legăturilor rutiere între Tȃrgu Mureş şi Reghin, precum şi între Reghin şi Sărăţel, care sunt de fapt două tronsoane din drumurile naţionale 15 şi 15 A, unul de aproape 25 de kilometri şi al doilea de 47 de kilometri.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Valoarea totală eligibilă a proiectului se ridică la peste 37 de milioane de euro, iar cofinanţarea din partea Uniunii Europene, prin Fondul european de dezvoltare regională, este de peste 31 de milioane de euro.

Comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat că: ,,Acest proiect este încă o dovadă a interesului mare pe care Comisia Europeană îl acordă modernizării şi dezvoltării infrastructurii de transport din România.

Prin reabilitarea şoselelor care leagă localităţi importante din judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, se asigură o mai bună conectivitate rutieră în centrul ţării, creându-se totodată premisele unui transport mai sigur şi mai rapid.”

Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Sectorial „Transport” al României, în cadrul axei prioritare doi „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii naționale de transport, în scopul dezvoltării unui sistem de transport durabil”.

Lucrările de reparare au fost demarate în 2013 însă au fost oprite din lipsa finanțării.

Oficiali români au acuzat la acel moment firma austriacă Strabag că ar executa lucrări necorespunzătoare calitativ.

Deputatul de Mureş, Cristian Chirteş spunea în 2013 că cele două drumuri arată ca o arteră destinată transportoarelor blindate şi nu unui trafic auto civilizat.

Anul acesta, în nord-vestul ţării autorităţile vor să atragă peste 200 de milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional.

În acest scop, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest promovează cinci ghiduri de finanţare destinate drumurilor judeţene, eficienţei energetice pentru clădiri rezidenţiale, patrimoniului cultural, revitalizării oraşelor şi infrastructurii de turism.