Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

1 Februarie 2012
Vizualizari: 1433
Comentează add

Potrivit secretarului de stat Bogdan Drăgoi interesul investitorilor arată că efor­turile de prezentare a progreselor făcute de statul român au început să dea rezultate.

România, prima vânzare de obligaţiuni în SUA după 16 ani

razvan-stancu

Foto: Reuters.

Potrivit secretarului de stat în ministerul finanţelor, Bogdan Drăgoi, statul român a atras 1,5 miliarde dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani la un randament de 6,875% pe piaţa din SUA, potrivit Mediafax.

După o absenţă de 16 ani de pe piaţa americană, statul român a avut nevoie de două întâlniri de prezentare pentru a convinge investitorii în dolari că a adoptat măsurile de ajustare necesare.

Ope­ra­ţiunea a fost susţinută, potrivit  Mediafax, de trei giganţi financiari Citi, HSBC şi Deutsche Bank care au fost angajaţi ca manageri ai emisiunii şi au recomandat folosirea ferestrei de oportunitate apărută pe piaţă.

Potrivit secretarului de stat Bogdan Drăgoi interesul investitorilor arată că efor­turile de prezentare a progreselor făcute de România au început să dea rezultate.

Tensiuni în scădere pe pieţele financiare

Tensiunile de pe pieţele financiare internaţionale s-au redus în ultima perioadă, iar costurile de împrumut au coborât pentru mai multe state europene, susţinut de măsurile fără precedent luate de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru asigurarea de lichidităţi în sistemul financiar.

BCE a împrumutat în decembrie aproape 500 miliarde de dolari băncilor comerciale pe o perioadă de trei ani şi a anunţat o licitaţie similară, cu lichidităţi nelimitate şi pentru februarie.

2,5 miliarde de euro, împrumuturi de pe pieţele externe în 2012

La mijlocul lunii ianuarie, Bogdan Drăgoi a declarat că statul se va finanţa la extern de pe piaţa americană, întrucât băncile europene, principalii cumpărători de obligaţiuni în euro, se confruntă cu presiuni legate de noile cerinţe de capital.

În noiembrie anul trecut, autorităţile române au organizat întâlniri de prezentare în SUA, primul astfel de turneu de prezentare din ultimii 16 ani, care nu s-a finalizat însă cu lansarea unei emisiuni, deşi intenţia părţii române era să facă o primă licitaţie chiar în 2011.

Potrivit strategiei ministerului finanţelor publice, în 2012 vor fi atrase împrumuturi de pe pieţele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Percepţia pieţei "s-a îmbunătăţit"

Succesul obligaţiunilor româneşti, pe piaţa americană, dovedeşte că perecepţia ţării noastre s-a îmbunătăţit, în ochii investitorilor, este de părere analistul economic Aurel Dochia.

România a reuşit în câteva ore, să se împrumute de pe piaţa de capital din Statele Unite, cu un miliard şi jumătate de dolari.

A fost prima emisiune de obligaţiuni româneşti, pe piaţa americană, din ultimii 16 ani, iar cererea a fost mare, totalizând aproape 7 miliarde de dolari.

Aurel Dochia a declarat că "pentru investitori, combinaţia între risc şi randament, sau, mai simplu spus, dobânda pe care o oferă obligaţiunile româneşti, a fost foarte atractivă".

Mai mult, Aurel Dochia a precizat că "este important să notăm faptul că percepţia privind riscul României pare să se fi îmbunătăţit, în mod paradoxal, de la începutul anului".

Aurel Dochia a mai adăugat că probabil, "din punctul de vedere al evenimentelor interne, aşa cum le privim noi, lucrul acesta pare, oarecum, surprinzător. Dar, este clar că investitorii se pare că încep să nu mai trateze global situaţia, încep să-şi dea seama că există şi nişte puncte mai încurajatoare, pe tabloul acesta, general".

Turcia a împrumutat mai ieftin, în aceleaşi condiţii

La jumătata lunii ianuarie, Turcia a vândut obligaţiuni pe piaţa americană în valoare de 1,5 miliarde de dolari cu scadenţă la 10 ani şi cu o dobândă de 6,35 procente.

Costurile de împrumut ale Turciei au crescut,pe 20 ianuarie, la o emisiune de obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari, ceea ce "nu este un semn bun" pentru ţări ca Ucraina, Croaţia, Ungaria şi România, potrivit unei analize a grupului italian UniCredit, făcută în urmă cu aproape două săptămâni.

"Prima ridicată subiniază că emisiunile din Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa nu sunt uşoare, iar investitorii cer în mod clar prime mai mari", a afirmat într-o notă de cercetare economistul UniCredit Erik Nielsen, citat de Bloomberg.

Unele ţări vor fi nevoite să-şi "revizuiasca aşteptarile în privinţa randamentelor", a spus el.

Turcia a vândut obligatiuni în valoare de 1,5 miliarde de dolari pe zece ani la un randament de 6,35%, comparativ cu 5,26% la licitaţia din octombrie, ultima pentru acest tip de maturitate.


Etichete Wall-StreetSUAdolariministerul finanţelorBogdan Drăgoi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live