Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE - continuare Duminică, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

18 Februarie 2019
Vizualizari: 502
Comentează add

România a fost prezentă la Târgul de Carte găzduit în spaţiul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bruxelles.

România, prezentă la Târgul de carte de la Bruxelles România, prezentă la Târgul de carte de la Bruxelles - Conține audio

luminita-voinea

Editura Institutului Cultural Român a participat în premieră la standul Librăriei Europene cu albume şi cataloage de artă, dar şi cu titluri din literatura română contemporană.

Directoarea ICR Bruxelles, Carmen Ducaru, i-a vorbit corespondentei noastre Amalia Bojescu, despre prezenţa României la standul Librăriei Europene.

Reporter: Doamna Carmen Ducaru, moment important aici, la Bruxelles, târgul de carte, cu o prezenţă românească bogată, aş putea spune, care e oferta României?

Carmen Ducaru: Pentru România, este o ediţie importantă, suntem prezenţi cu cărţi editate de Editura Institutului Cultural Român, este, aş spune, o premieră. Editura ICR a dus anul acesta la ediţia "Foire du livre" albume, cărţi de artă, traduse în limba franceză, în limba engleză şi de asemenea România este prezentă cu literatură, artişti, autori români cunoscuţi, apreciaţi pe plan internaţional, traduşi la editurile belgiene în limba franceză, în irlandeză sau în limba engleză. Anul acesta, România, de asemenea, pe lângă oferta de carte interesantă pe care o prezintă la standul EUNIC, amenajat în Place de l'Europe, spaţiul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bruxelles, prezintă de asemenea, într-un format extraordinar, alături de alţi autori europeni recunoscuţi doi apreciaţi titraţi şi cunoscuţi scriitori români, doamna Ioana Pârvulescu, dublu laureată a Premiului UE pentru Literatură în anul 2013 şi în anul 2018, şi cel mai cunoscut, cel mai titrat autor de roman poliţist din România, domnul George Arion, o prezenţă nelipsită la Târgul de Carte de la Bruxelles.

Reporter: Cum sunt văzuţi scriitorii români aici, în Bruxelles, în Europa, în general?

Carmen Ducaru: Sunt foarte cunoscuţi, sunt foarte apreciaţi, şi nu mă refer aici doar la scriitorii care, evident, ţin pagina celor mai importante târguri de carte internaţionale, sunt şi autori tineri, şi autori mai puţin cunoscuţi. ICR de la Bruxelles a promovat şi promovează în continuare literatura română, autorii români.

Reporter: Este important ca autorii români să fie prezenţi aici, în această familie europeană, sub egida Comisiei Europene?

Carmen Ducaru: Este important, este un proiect european în primul rând, iată, Reprezentanţa Comisiei Europene la Bruxelles este prezentă la Târgul de Carte din 2014. Asta spune foarte multe, pentru că a căpătat o importanţă deosebită literatura europeană într-un spaţiu francofon. Iată că nu e întâmplător faptul că România alături de alte zece ţări europene, membre ale reţelei EUNIC, reţea europeană a institutelor naţionale pentru cultură, este prezentă la standul Place d'Europe, standul Reprezentanţei Comisiei Europene. E o legătuiră importantă, e o legătură puternică şi, mai mult decât atât, acest premiu al UE pentru literatură creat acum 10 ani asta îşi doreşte, să promoveze literatura europeană multilingvismul, literaturile din toate ţările UE, indiferent de ţara de origine în care se exprimă scriitorul respectiv, important este că este european, gândim la fel, avem aceleaşi valori, împărtăşim aceleaşi valori.

Reporter: Acesta ar putea fi şi mesajul ICR aici, la Târgul de Carte de la Bruxelles?

Carmen Ducaru: Este un mesaj european. Una dintre temele importante ale Târgului de Carte de la Bruxelles: "Viitorul nostru comun".

Interviul îl puteți asculta în emisiunea Românii de pretutindeni.

AUDIO: Românii de pretutindeni, ediția din 16 februarie 2019


Etichete Târgul de carte BruxellesRomâniaICRCarmen Ducaru

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live