Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Luni, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

6 Mai 2014
Vizualizari: 836
Comentează add

Ministrul român de externe, Titus Corlăţean a declarat la Viena că ţara noastră este preocupată de efectele destabilizatoare ale crizei din Ucraina.

România, "preocupată" de efectele crizei ucrainiene

carmen-gavrila

Ministrul român de externe, Titus Corlăţean. Foto: captură youtube.com  

Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a declarat la Viena, la reuniunea Comitetului de Miniştri ai Consiliului Europei că ţara noastră este preocupată de efectele destabilizatoare ale crizei din Ucraina pentru securitatea de pe continentul european, inclusiv pentru regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Şeful diplomaţiei române a ridicat la Viena şi chestiunea drepturilor minorităţilor din Ucraina, inclusiv a celei româneşti.

Titus Corlăţean: În egală măsură însă, şi acesta a fost un punct special şi al intervenţiei mele, dincolo de reiterarea acestor elemente constante ale poziţiilor europene şi poziţiei româneşti, a fost necesitatea de a vedea în mod exact cum Consiliul Europei poate susţine procesul democratic intern din Ucraina, de reforme constituţionale, deci modificarea Constituţiei, modificarea anumitor aspecte legislative care să confirme protecţia drepturilor fundamentale ale omului şi mai ales protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Eu am făcut referire la minoritatea română existentă în Ucraina, care trăieşte în Ucraina, aproape o jumătate de milion de români, şi în mod evident faptul că suntem interesaţi ca drepturile inclusiv ale etnicilor români să fie garantate, respectate, la nivelul standardelor europene.

Acest lucru însă nu dă dreptul nimănui - şi am făcut o clară referire la acţiunea Federaţiei Ruse - de a invoca interesul pentru minoritatea înrudită pentru a justifica o intervenţie armată şi anexarea ilegală a unei părţi a teritoriului ucrainean, aşa cum s-a întâmplat.

Reporter: Cât de dispuşi sunt ucrainenii să facă reformele necesare inclusiv în domeniul drepturilor minorităţilor, conform criteriilor Consiliului Europei?

Titus Corlăţean: Referirea constantă pe care delegaţiile au făcut-o a fost la standardele stabilite de Consiliul Europei. Din acest punct de vedere, e un lucru pozitiv şi nu este o surpriză pentru Guvernul României, pentru mine ca ministru de externe, deschiderea şi interesul guvernului de la Kiev pentru a implementa, pentru a profita într-un sens pozitiv de expertiza Consiliului Europei şi bineînţeles a statelor membre bunele practici în materie democratică, inclusiv în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale.

Şi eu am speranţa că aceste mesaje politice, semnale pe care noi le-am transmis astăzi vor fi tratate corespunzător de guvernul ucrainean. De altfel, Consiliul Europei, prin intermediul Comisiei de la Veneţia, ca să dau un singur exemplu, dar şi unei delegaţii de experţi în materia protecţiei minorităţilor naţionale, Consiliul Europei este extrem de activ şi deja transferă expertiza sa autorităţilor ucrainene, care, aduc aminte, trebuie să adopte o legislaţie conformă cu standardele europene şi să o şi implementeze pe deplin în ceea ce priveşte minorităţile naţionale, subliniez, faţă de toate minorităţile naţionale, inclusiv minoritatea română.

Reporter: S-a discutat şi despre dificultatea organizării alegerilor prezidenţiale în Ucraina pe 25 mai, pentru că sunt zone mari în est în care probabil nu se va putea vota.

Titus Corlăţean: Europenii, inclusiv România, şi am anunţat acest lucru în reuniunea Comitetului Miniştrilor, vor trimite observatori la alegerile prezidenţiale din 25 mai şi noi vom avea observatori din România pentru a sprijini acest proces electoral şi bineînţeles sperăm ca situaţia în perioda următoare, gradual, treptat, să înceapă să se mai calmeze pentru ca biroul electoral de la Kiev să poată organiza cât se poate de normal în condiţiile date alegerile din 25 mai. 


Etichete AustriaVienaConsiliului EuropeiUEexterneTitus CorlăţeanRepublica MoldovaTransnistriaUcrainacrizăconflictminorităţidrepturialegeri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live