Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

8 Octombrie 2015
Vizualizari: 1495
Comentează add

România are relaţii politice la Damasc care pot ajuta la rezolvarea crizei siriene pe cale diplomatică - afirmă ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute.

România "poate dezamorsa criza siriană pe cale diplomatică"

carmen-gavrila

Ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute. Foto: captură video.

România are relaţii politice la Damasc care pot ajuta la rezolvarea crizei siriene pe cale diplomatică - afirmă ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute.

Într-o conferinţă de presă susţinută astăzi prin telefon, diplomatul american a declarat că la reuniunea de astăzi a miniştrilor Apărării din Alianţa Nord-Atlantică se va discuta despre cele mai mari exerciţii militare NATO din ultimii 10 ani, dar şi despre planurile de apărare la graniţele de est ale organizaţiei.

România poate contribui la o soluţie politică pentru criza siriană, în condiţiile în care are încă o ambasadă deschisă la Damasc - a declarat Douglas Lute.

El a îndemnat România să continue să contribuie la eforturile internaţionale de atenuare a crizei umanitare din Siria şi a menţionat rolul României în coaliţia împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic.

"În cazul provocării de ordin militar, România alături de celelalte membre NATO contribuie la coaliţia anti-ISIS, probabil cea mai periculoasă dimensiune a problemei de securitate din Siria şi Irak. În final este totuşi nevoie de o soluţie politică, iar acele membre NATO care încă mai au relaţii cu guvernul din Damasc pot juca un rol important într-o abordare politică pentru că, din punctul nostru de vedere, criza din Siria nu va fi rezolvată militar, iar pentru asta este nevoie de state ca România, cu ambasadă deschisă la Damasc, şi care au legături cu politica internă siriană foarte complexă", a declarat ambasadorul SUA la NATO.

La întrebarea Radio România dacă statele coaliţiei anti-ISIS ar putea colabora cu Rusia strict pentru schimb de informaţii în ce priveşte poziţiile organizaţiei teroriste, ambasadorul american a răspuns că deocamdată acest lucru nu este posibil pentru că obiectivele Rusiei şi ale coaliţiei nu coincid în totalitate - de exemplu, Rusia vrea să îl păstreze pe Bashar al-Assad la putere.

O coaliţie cu Rusia, "încă imposibilă"

Douglas Lute a spus că dacă Rusia ar avea acelaşi obiectiv împotriva ISIS, atunci ceilalţi parteneri din coaliţie ar fi de acord cu participarea rusă.

"Dar în condiţiile în care nu ne înţelegem cu Rusia în ce priveşte alte obiective în Siria, este foarte greu de compartimentat, de separat informaţiile doar în ce priveşte ISIS sau doar în ce priveşte alte grupări. Vestea bună este că avem contact direct cu Rusia la nivel militar pentru a ne coordona activităţile militare. Acest proces de coordonare este şi la nivel militar, adică generalii discută între ei, şi la nivel politic, unde, spre exemplu, secretarul american al apărării şi omologul său rus comunică. Vreau să fie clar că nu închidem canalele de comunicare cu Rusia, dar oferirea de informaţii Rusiei nu va fi posibilă până când nu avem aceleaşi obiective în Siria", a explicat Douglas Lute.

Oficialul american a precizat la o întrebare Radio România privind un eventual interes mai mare al NATO pentru problemele din sudul Alianţei, că la ministerială va fi echilibru între temele importante.

"Mare parte din planul de acţiune pentru realizarea capacităţii operaţionale a Alianţei este orientat spre est. Va exista o sesiune separată, care se referă la estul Alianţei, iar cei 28 de membri se vor întâlni cu Georgia. La ministeriala NATO va exista un echilibru între teme care ţin de estul Alianţei şi cele care ţin de sud. Ministeriala nu este concentrată doar pe riscurile de la sud de NATO", a afirmat Douglas Lute.

Ambasadorul american a mai spus că la ministeriala NATO se va discuta şi despre Forţa de Reacţie Rapidă, care trebuie să fie finalizată până la summitul Alianţei din Polonia, anul viitor.

Această Forţă de Reacţie Rapidă va avea o componentă maritimă, aeriană, dar şi terestră, cu elemente de operaţiuni speciale.

Miniştrii apărării din alianţă vor pregăti, de asemenea, cele mai mari exerciţii militare NATO din ultimii 10 ani, care vor avea loc în Spania, Italia şi Portugalia. 


Etichete ambasadorul SUA la NATODouglas LuteRomâniaambasadă la Damascrezolvarea crizei din Siria pe cale diplomaticăcolaborarea cu RusiaStatul Islamicministeriala NATO

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live