Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România, pe primul loc în UE, cu 37,9% deficit de încasare a TVA-ului

Un raport al Comisiei Europene anunţă o realitate îngrijorătoare: aproape 160 de miliarde de euro pierdute ca urmare a necolectării TVA-ului în UE numai în anul 2014.

România, pe primul loc în UE, cu 37,9% deficit de încasare a TVA-ului

Articol de Laurenţiu Văduva, 14 Septembrie 2016, 10:44

Un raport al Comisiei Europene anunţă o realitate îngrijorătoare: aproape 160 de miliarde de euro pierdute ca urmare a necolectării TVA-ului în Uniunea Europeană numai în anul 2014.

Studiul Comisiei arată că şi în anul 2014 diferenţa dintre veniturile preconizate de statele membre prin încasarea Taxei pe Valoarea Adăugată şi sumele efectiv colectate (adică aşa-numitul deficit de încasare a TVA-ului ) s-a ridicat la o cifră inacceptabil de mare: 159,5 miliarde de euro.

AUDIO: Europa la zi.

Comparativ cu 2013, suma a scătut cu doar 2,5 miliarde.

Situaţia variază considerabil de la un stat membru la altul în ceea ce privește respectarea legislației în materie de TVA.

18 state membre au înregistrat îmbunăţiri, în timp ce în alte opt veniturile colectate nu le-au depășit pe cele din 2013.

România se află pe primul loc, cu 37,9% deficit de încasare a TVA-ului.

La polul opus se află Suedia, cu numai 1,2% venituri necolectate.

În termeni absoluţi, cel mai ridicat deficit de încasare s-a înregistrat în Italia - 36,9 miliarde de euro - iar cel mai mic în Luxemburg: 147 de milioane.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a arătat: „Statele membre trebuie să stabilească de comun acord un sistem de TVA definitiv la nivelul Uniunii, care să fie rezistent la fraudă, astfel cum a prevăzut Comisia în cursul acestui an.

Prin urmare, solicit tuturor statelor membre să poarte o discuție deschisă și utilă care să stea la baza propunerilor de anul viitor, pentru a rezolva această problemă o dată pentru totdeauna”.

Statele membre trebuie să dea curs Planului de acțiune pentru crearea unui spațiu unic pentru TVA - prezentat de Comisie în luna aprilie.

Acesta prevede stabilirea, de comun acord, a modalității de instituire a unui regim de TVA definitiv pentru comerțul transfrontalier în Uniune.

O serie de măsuri au fost deja puse în aplicare, dar cifrele publicate acum arată că sunt necesare reforme mai profunde.

Comisia va prezenta propuneri legislative în 2017, pentru a reinstitui principiul colectării de TVA în ceea ce privește schimburile comerciale transfrontaliere din Uniune.

Frauda transfrontalieră în UE generează anual un deficit de încasare a TVA-ului de 50 de miliarde de euro.

Comisia solicită statelor membre să poarte o discuție aprofundată privind instituirea unui sistem de TVA definitiv care să fie adecvat secolului XXI.