Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (continuare) Sâmbătă, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău

14 August 2014
Vizualizari: 1390
Comentează add

România a urcat pe prima poziţie după volumul livrărilor de bunuri către Republica Moldova şi a devansat Federaţia Rusă, care era cel mai puternic partener economic al Chişinăului.

România, pe primul loc în importurile Republicii Moldova

mircea-dascaliuc-radio-chisinau

 Foto: Arhivă

România a urcat pe prima poziţie după volumul livrărilor de bunuri către Republica Moldova şi a devansat Federaţia Rusă, care era, tradiţional, cel mai puternic partener economic al Chişinăului. 

Este pentru a doua oară, după anul 2000, cînd România ocupă primul loc în topul celor mai importanţi parteneri economici ai Republicii Moldova.
 
În primele şase luni ale acestui an, volumul mărfurilor importate din România a crescut, iar cele din Federaţia Rusă au scăzut, înregistrând un deficit de aproximativ 9%.
 
Astfel, valoarea totală a mărfurilor româneşti ajunse pe piaţa din Republica Moldova se ridică, după cum informează Biroul Naţional de Statistică, la 360 de milioane de dolari, iar livrările din Federaţia Rusă la 353 de milioane. 
 
Şi importul de motorină situează România înaintea Federaţiei Ruse şi a Ucrainei, ale căror livrări au scăzut pe fondul crizei regionale. 
 
După cum informează Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, anul trecut 60,5% din consumul intern de motorină al Republicii Moldova a fost acoperit cu importuri din România şi doar 17,2% din Rusia. 
 
România ocupă de asemenea primul loc şi în ceea ce priveşte importul de automobile. 
 
În 2008, România s-a menţinut timp de un an pe primul loc printre partenerii de export ai Republicii Moldova, iar în anul 2000 a fost pe prima poziţie în privinţa importurilor.

Etichete importexportR. MoldovaRomâniaRusiaschimburi economiceBiroul Naţional de Statistică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live