Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Sâmbătă, 28 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

17 Decembrie 2013
Vizualizari: 2295
Comentează add

Dintre ţările europene, cei mai mari importatori sunt Polonia, Cehia şi România. În 2013, Republica Moldova a exportat vin în valoare de aproape 200 de milioane de dolari.

România "nu va fi afectată" de importurile de vin din R.Moldova

sergiu-stet

Foto: Reuters

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, dă asigurări că producătorii de vin din România nu vor fi afectaţi de importurile din Republica Moldova.

La începutul anului viitor, UE îşi va deschide complet piaţa pentru importurile de vin din Republica Moldova, potrivit ministrului agriculturii de la Chişinău.

Republica Moldova a exportat anul acesta 120 de milioane de litri de vin, în valoare de aproape 200 de milioane de dolari.

Dintre ţările europene, cei mai mari importatori sunt Polonia, Cehia şi România.

Producătorii români nu vor avea de suferit

Cu toate acestea, producătorii români nu vor avea de suferit, consideră ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

"Cred că este loc pentru toată lumea, şi pentru vinurile din Republica Moldova şi pentru cele din România. De altfel, România, din producţia pe care o obţinem, undeva la 80% se consumă pe piaţa internă, restul exportăm, deci şi noi avem un potenţial foarte mare de creştere. România a îmbunătăţit în ultimii ani calitatea.

Dacă până acum produceam - şi mă gândesc la anii '60 - '70 - din punct de vedere cantitativ, fără să avem o calitate foarte bună. mă bucur că în ultimii 15 - 20 de ani ne-am orientat foarte mult spre calitate. Şi cred că asta ne poate ajuta să fim competitivi pe diverse pieţe, dar repet: cred că este loc şi pentru vinurile din România şi pentru cele din Republica Moldova. Nu cred că este o competiţie neapărat directă", a spus Daniel Constantin.

România a importat vinuri în valoare de 4 milioane de dolari

România a importat anul trecut vinuri în valoare de 4 milioane de dolari, adică două procente din totalul exportului din Moldova.

Cele mai mari pieţe pentru vinurile din Republica Moldova sunt Rusia - aproape o treime - Belarus - aproximativ un sfert din export - şi Ucraina.

În luna septembrie, Rusia a oprit importurile de vin din Republica Moldova, invocând calitatea slabă a acestora şi faptul că ar conţine substanţe dăunătoare.


Etichete Exclusiv RadiovinimportexportRomâniaRepubliva MoldovaRusiaUEpiaţăDaniel Constantin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live