Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

22 Noiembrie 2012
Vizualizari: 1233
Comentează add

Preşedintele Traian Băsescu a cerut "în mod imperativ" în timpul întâlnirii cu preşedintele CE, Herman Van Rompuy, o creşterea a alocărilor pentru plăţile directe pentru fermieri.

România negociază bani mai mulţi pentru agricultură

luminita-apostol

Traian Băsescu şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy (dreapta). Foto: Agerpres.

La Bruxelles, liderii europeni se pregătesc pentru Consiliul extraordinar ce va începe în cursul serii şi care va fi consacrat proiectului de buget european pentru perioada 2014-2020.

Discuţiile se anunţă dificile, iar pentru ajungerea la un acord este nevoie de compromisuri din partea tuturor

Discuţii pregătitoare intense au loc în perspectiva negocierilor pe care liderii europeni le încep diseară, în jurul orei 21:00, ora Bucureştiului.

Preşedintele Consiliului European a avut sau încă mai are discuţii cu statele membre ale Uniunii, el fiind cel care va face apoi, la cina de lucru de la ora 21:30, o nouă propunere pentru bugetul european 2014-2020.

În mod evident, aceste discuţii cu statele membre sunt înconjurate de cea mai mare discreţie.

Ele au fost gândite nu ca negocieri, ci ca o punere în temă cu ultimele poziţii ale statelor membre, absolut toate nemulţumite de ultima propunere a preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, în care au fost făcute reduceri de 80 de miliarde de euro din suma totală de 1.033 de miliarde, propusă iniţal de Comisia Europeană pentru următorii şapte ani.

Prima invitată la discuţii a fost Marea Britanie, iar premierul David Cameron a declarat la sosire că va negocia serios pentru reducerile bugetare mai mari dorite de Londra.

Bani mai mulţi pentru agricultură

România, nemulţumită de reducerile anunţate pentru politica de coeziune şi pentru agricultură, a fost a cincea pe lista consultărilor, în jurul ore 12:00, ora României.

Am aflat că discuţiile au durat aproximativ 15 minute, iar imaginile difuzate de televiziunea Consiliului, singura care a avut acces la începutul reuniunii, au arătat că preşedintele Traian Băsescu a mai fost însoţit de ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, la întrevederea cu preşedintele Herman Van Rompuy.

Negocierile se anunţă foarte dificile; nu este sigur câte zile vor dura şi, mai ales, dacă se va putea ajunge la un acord.  

Preşedintele Traian Băsescu a cerut "în mod imperativ" în timpul întâlnirii cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, creşterea semnificativă a alocărilor pentru plăţile directe pentru fermierii români, au declarat surse europene citate de trimisul nostru, Oana Bâlă.

Propunerea lui Traian Basescu vizează creşterea plăţii la hectar cu cel puţin 50% faţă de nivelul actual.

Înainte de startul oficial al summitului european va avea loc, la Bruxelles, o întâlnire informală a liderilor statelor care fac parte din Grupul Prietenii Coeziunii, în vederea punerii de acord în perspectiva negocierilor pentru bugetul european.

România este una din cele 14 ţări care fac parte din grupul menţionat, care pledează pentru menţinerea unui nivel semnificativ în bugetul viitor al Uniunii Europene a fondurilor destinate Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole Comune.


Etichete BruxellesHerman Van RompuyLeonard OrbanTraian BăsescubugetConsiliul EuropeanUEbuget

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live