Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Luni, 30 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

12 Noiembrie 2010
Vizualizari: 1121
Comentează add

România a înregistrat în UE cea mai abruptă scădere economică în trimestrul al treilea, după Grecia. În UE, doar trei ţări nu au înregistrat creşteri economice în trimestrul trei 2010.

România, locul doi la scădere economică în UE

sorin-solomon

Foto: Agerpres.

România este una dintre cele trei ţări din UE care au înregistrat contracţie economică în trimestrul al treilea faţă de perioada aprilie-iunie.

Singurul stat membru unde Produsul Intern Brut a scăzut mai abrupt este Grecia, reiese din datele prezentate vineri de Eurostat.
   
Datele privind PIB-ul pe trimestrul trei nu sunt disponibile pentru şapte state membre, respectiv Danemarca, Irlanda, Luxembourg, Malta, Polonia, Slovenia şi Suedia.

 Dintre acestea, numai Irlanda a înregistrat scădere economică în trimestrul al doilea.

Astfel, scăderea de 0,7% a PIB-ului României din trimestrul trei este depăşită doar de contracţia de 1,1% raportată de Grecia.

Cea de-a treia ţară cu cifră negativă în perioada analizată este Olanda cu o scădere de 0,1%.

Economia UE a crescut cu 0,4% în perioada iulie-septembrie, la fel ca cea a zonei euro, cele mai puternice creşteri fiind înregistrate în Finlanda cu 1,3%, Cehia - 1,1% şi Slovacia cu 0,9%.
   
Raportat la trimestrul al treilea al anului trecut, scăderea de 2,3% afişată în dreptul României este depăşită numai de cea de 4,5% a Greciei, în timp ce PIB-ul UE a crescut cu 2,1%, iar cel al zonei euro cu 1,9%.

 De altfel, România şi Grecia sunt singurele state membre care au înregistrat contracţie economică pe datele anualizate ajustate sezonier.

Estonia are cea mai puternică creştere economică, de 4,7%, însă pe date neajustate sezonier.

Economia Slovaciei a crescut cu 4,1%, iar cea a Germaniei cu 3,9%.

Economia bulgară a crescut cu 0,3% în trimestrul al treilea faţă de cel anterior şi cu 0,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În Ungaria, PIB-ul a urcat cu 0,8% comparativ cu trimestrul doi, respectiv cu 2,1% faţă de trimestrul al treilea din 2009.


Etichete PIBGermaniaRomaniaGreciascădereeconomie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live