Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România la Expo Milano 2015

România participă timp de șase luni, începând de la 1 mai, la Expoziţia universală cu tema "Hrănirea planetei. Energie pentru viaţa", care se va desfăşura în Italia, la Milano.

România la Expo Milano 2015. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 19 Aprilie 2015, 11:03

Timp de șase luni începând de la 1 mai la Milano se va desfasura Expozitia universala cu tema " Hrănirea planetei. Energie pentru viata", la care sunt prezente 144 de tari dintre care 55 cu pavilion, inclusiv Romania.

"România trăiește în armonie cu natura" este mesajul pe care țara noastră îl promovează la EXPO 2015 şi va oferi vizibilitate României prin evidenţierea tradiţiilor, creativităţii, inovaţiei şi autenticităţii sale.

Pavilionul țării noastre va atrage vizitatorii, potrivit comisarului general al României la Expo 2015, Georgian Ghervasie, atât prin formă cât şi prin fond.

"Practic va fi vorba despre acoperișul care este facut din stuf al restaurantului de la primul etaj, înconjurat de o grădină pe care speram să o menținem vie pe toată durata celor sase luni și al doilea lucru - care va atrage - sunt filmele din interior din partea tehnologizată digital care va fi reprezentată în cadrul parterului unde vorbim de acea parte care exprima tot ceea ce este legat mai bun de România, cu un film principal, dupa care cu filme tematice in functie de domeniile care se potrivesc cu ceea ce inseamna Expo, adică cu tema "Hrănirea planetei. Energie pentru viata" si bineînțeles cu loggo-ul Romaniei care este "In armonie cu natura", a spus comisarul general al României la Expo 2015, Georgian Ghervasie.

În contextul în care în Italia se comentează foarte mult asupra faptului că expoziția nu va fi gata la termenul limita de 1 mai, l-am întrebat pe comisarul general român care este situația pavilionului tării noastre.

"Sincer să fiu mă interesează doar ca pavilionul României să fie deschis, iar vineri, după ce am făcut o vizită pe șantier vă pot spune că sunt premizele certe ca la 1 mai pavilionul sa fie deschis, iar constructorul m-a asigurat de acest lucru", a mai spus Georgian Ghervasie.

Pavilionul României - între tradiție și modernitate

România a participat, după 1989, la toate expoziţiile universale organizate sub egida Biroului Internaţional pentru Expoziţii: Sevilla (Spania) 1992, Hanovra (Germania) 2000, Aichi (Japonia) 2005 şi Shanghai (China) 2010.

"Venim după două expoziții universale 2010 și 2005 în Asia, Japonia si China. Acum este cu totul altul impactul si cu totul altele sunt așteptările noastre. Practic vorbim de o temă extrem de actuală, alimentație și energie. Cum să reușim să împărțim în modul cel mai judicios alimentele ca să ajungă tuturor, iar pe de altă parte cum să economisim energia și cum să avem suficientă energie pentru a reuși să producem totul la valori care ar reduce mult costul produselor. Sigur asta la nivel global, dar fără doar și poate și la nivelul nostru ca țară. Este unul dintre lucrurile care ne interesează și care eu zic că este de maximă actualitate si pentru România", a declarat pentru Radio România Actualități, comisarul general Georgian Ghervasie.

Pavilionul României în timpul construcţiei. Foto: Georgian Ghervasie.

Pavilionul României are o poziție foarte bună în cadrul centrului Expozițional care se întinde pe o suprafață de zece hectare.

"Suntem înconjurați de Franța, Spania, Mexic, Vatican, Israel... Totodata ne situam pe un loc important in ce privește tradiția si legătura intre tradiție, care speram sa fie autentic prezentată de catre noi si ceea ce inseamna modernitate, pentru ca trebuie sa ne promovam si sa ne conservam tradițiile, dar pe de alta parte trebuie sa fim actuali, adică in modernitate", a mai spus Georgian Ghervasie.

Expo Milano 2015 deschis și pentru comunitatea de români din Italia

Pavilionul țării noastre la Expo Milano 2015 va găzdui și numeroase evenimente ale artiștilor, scriitorilor, oamenilor de știință români din Peninsulă.

"Am inceput cu cateva saptamâni in urmă realizarea unei selecții a programelor culturale, economice, sociale, acestea pe langa ceea ce am spus de mai multe ori inainte - strategia institutionala privind relizarea de evenimente aici. Vreau sa încurajez in continuare participarea deschisă pentru cele sase luni de zile la Expoziție a tuturor celor care se considera și îndreptățiții pe de o parte că reprezintă interesele comunitatii romanesti, cât si ceea ce inseamna actualitatea privind tema României" a ținut să sublinieze Georgian Ghervasie.

Până acum doar Centrul cultural italo român de la Milano coordonat de Violeta Popescu și organizatorii Festivalului de film ProCult de la Roma au propus " o serie de programe care privesc culturalitatea, știința, poveștile de succes ale romanilor din Italia", care vor fi prezentate pe parcursul celor sase luni la parterul Pavilionului țării noastre.

"Sigur e complicat pentru comunitățile romanesti care se afla mai departe de Milano. Vorbesc de Roma, de sudul Italiei, dar cu certitudine suntem interesați de tot ceea ce înseamnă valoros și valoros nu doar din punct cultural, valoros din punct de vedere educațional, valoros din punct de vedere a ceea ce reprezintă românii aici și ceea ce au realizat ei aici, în Italia, la succesul acestora și de ce nu la modalitatea în care reușesc să se integreze în comunitatea italiană. Pentru că încercăm acest lucru pe de alta parte si invers; adică din partea comunității italiene care se află în România și care va veni aici în anumite schimburi care să denote practic buna colaborare dintre țările noastre", a mai comentat comisarul general al României la Expo 2015.

"Return on investment" intre italieni si romani

Pentru ca țara noastră să aibă un pavilion la înălțime la Expo Milano 2015, demersurile au început în urmă cu aproape doi ani chiar cu un an.

"Munca a fost si este foarte susținuta pentru ca exista o serie de probleme care as putea spune ca sunt legate de probleme birocratice pentru ca având un buget public tot ceea ce se realizează se face prin procedurii publice, prin achiziții publice. N-as putea spune că e cel mai simplu cu așteptarea tuturor termenilor pentru că te apuci de ceva și iți dai seama că ai nevoie să faci și altceva în continuare. Sigur nu e numai problema noastră a românilor. Este si problema italienilor, este și problema tuturor țărilor din UE, mai puțin a celor care sunt mai înstărite ca să spun asa, unde există și un buget privat" a mărturisit comisarul general al României.

"Avem si noi ceea ce înseamnă un consiliu consultativ de sprijinire a Expo din partea oamenilor de afaceri romani si italieni. Încercam peste tot sa fim asa cum se spune in termeni economic "return on investment", pentru că până la urma românii care sunt în Italia doresc o viata mai buna și probabil să se întoarcă în România. Italienii care sunt în Romania si care au afaceri isi doresc ca prin munca pe care o fac acolo sa creeze un profit. Este o lege fireasca si normala si pana la urma pe asta este fundamentata orice economie si practic aceste povesti de succes dorim sa le prezentam si la Expo" a mai completat Georgian Ghervasie.

29 Iulie - Ziua Imnului - ziua cea mai importanta de la Pavilionul României

Evenimentul principal al României va fi la 29 Iulie de Ziua imnului, atunci când se asteapta o prezenta la nivel înalt de la Bucuresti, dar și un număr cât mai mare de conaționali din Italia.

La prezentarea pavilionului tarii noastre la Expo 2015 care a avut loc la Consulatul general al României de la Milano au participat numerosi români din nordul Italiei.

Violonistul Ștefan Coleș, director al Accademiei Europene de Muzică din Erba, a mărturisit că este "foarte bucuros că putem să participăm și reprezentând România la aceasta expozitie universală cum de altfel avem și un Festival pe care îl organizez ca Accademia Europeana de Muzică de la Erba dedicat și intitulat Muzica Națiunilor. Vor fi mai multe concerte fiecare dedicat unei țări sau mai multor țări împreună".

Ștefan Coleș trăiește in Italia din 1982 și recunoaște că aștepta de mult "să vadă și această prezență a României în lumea întreagă. Toți ar fi bine să ne cunoască și pentru aspectele pozitive pe care le avem și care au fost întotdeauna reprezentate de țara noastră".

Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză
În lume 25 Aprilie 2024, 20:53

Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză

Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene a decis să iniţieze mecanismul de acţiune pentru cazuri de criză, pentru...

Iniţierea mecanismului european de acţiune pentru cazuri de criză
Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai
În lume 25 Aprilie 2024, 20:49

Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că plănuieşte să viziteze China în luna mai.

Vladimir Putin a declarat că plănuieşte să viziteze China în luna mai
Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl
În lume 25 Aprilie 2024, 20:35

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, pe atunci parte...

Vineri se împlinesc 38 de ani de la explozia de la Cernobîl
Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul
În lume 25 Aprilie 2024, 20:32

Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul

Comisia Europeană a decis anul acesta să nu mai înnoiască autorizarea pentru opt tipuri de arome care sunt adăugate anumitor...

Uniunea Europeană interzice aromele alimentare care imită fumul
Ședință a cabinetului de război israelian
În lume 25 Aprilie 2024, 15:35

Ședință a cabinetului de război israelian

Cabinetul de război israelian se reunește pentru a discuta despre o posibilă operațiune militară de amploare în Rafah din...

Ședință a cabinetului de război israelian
Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza
În lume 25 Aprilie 2024, 14:48

Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza

Armata israeliană a comunicat că a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore.

Armata israeliană a desfăşurat mai mult de 30 de raiduri aeriene în Fâşia Gaza
Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene
În lume 25 Aprilie 2024, 14:36

Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene

Rachetele cu rază lungă de acţiune trimise de Statele Unite Ucrainei nu vor schimba rezultatul războiului, a afirmat...

Ruşii continuă să preseze pe front şi să bombardeze oraşele ucrainene
Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie
În lume 25 Aprilie 2024, 14:33

Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie

La Strasbourg, urmează să se încheie astăzi, ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare...

Ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie