Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

2 Iulie 2015
Vizualizari: 1102
Comentează add

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi preşedintele Klaus Iohannis au susţinut la Bucureşti, că ţara noastră se poate baza pe NATO aşa cum NATO se bazează pe România.

România "îşi propune să fie un furnizor de securitate în regiune"

radiojurnal

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (stânga) și președintele Klaus Iohannis (dreapta). Foto: presidency.ro. 

Unitatea pentru integrarea forţelor NATO de la Bucureşti va deveni operaţională la toamnă, afirmă secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg şi preşedintele Klaus Iohannis. 
 
Ce doi au participat, astăzi, la inaugurarea sediului unităţii care va funcţiona ca un cartier general de unde se vor planifica exerciţiile trupelor aliate. Potrivit reporterului RRA, Cătălin Purcaru, 42 de militari vor asigura funcţionarea acestei structuri din care 27 de posturi vor reveni României ca ţară gazdă. 
 
Tot România va găzdui şi Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est ce va fi operaţional în primăvara anului viitor. 
 
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi preşedintele Klaus Iohannis au susţinut, astăzi, la Bucureşti, că ţara noastră se poate baza pe NATO aşa cum NATO se bazează pe România. 
 
Despre conferinţa de presă comună a celor doi demnitari relatează redactorul RRA, Oana Bâlă.  
 
România îşi propune să fie un furnizor de securitate în regiune, într-un context foarte complicat, a declarat preşedintele Klaus Iohannis şi a subliniat că discuţiile avute cu secretarul general al NATO au vizat şi viitorul summit al Alianţei de la Varşovia. 
 
 Adaptare strategică pentru a răspunde noilor ameninţări
 
În perspectiva acestuia se impune o adaptare strategică pentru a răspunde noilor ameninţări venite din est şi sud, a mai spus şeful statului. 
 
"Politica alianţei noastre vizează consolidarea securităţii în spaţiul euroatlantic. Nu ne dorim o confruntare cu nimeni, nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor. Ne bazăm în continuare pe înţelegerea de către toţi oamenii politici responsabili a faptului că nu este în interesul niciunui stat să urmărească escaladarea unui conflict pe care nu îl poate câştiga, nici economic, nici militar", a declarat  Klaus Iohannis.    
 
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat contribuţia României la misiunile alianţei. 
 
"România este un aliat foarte hotărât. NATO se bazează pe România şi România se poate baza pe NATO. Apreciem angajamentul puternic, continuu al României în operaţiunile NATO din Afganistan până în Kosovo. Contribuiţi la eforturile noastre de susţinere a partenerilor noştri: Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, contribuiţi de asemenea la stabilitatea în zona Mării Negre, care rămâne o componentă importantă a securităţii euroatlantice şi de asemenea sunteţi gazda unei părţi importante a sistemului de apărare antirachetă al NATO", a spus secretarul general al NATO.  
 
Jens Stoltenberg s-a mai referit la deciziile economice dificile luate de România care au permis reducerea deficitului, încurajarea creşterii economice şi investiţii mai mari în apărare.  
 

Oficialul NATO s-a mai întâlnit, astăzi, cu premierul interimar Gabriel Oprea, ministrul apărării, Mircea Duşa şi cu ministrul de externe, Bogdan Aurescu. 


Etichete NATOJens StoltenbergKlaus IohannisBucurestiPalatul CotroceniDeveseluMAEBogdan AurescuGabriel Oprea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live