Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

22 Octombrie 2014
Vizualizari: 2753
Comentează add

Vineri, 24 octombrie, de la 11.30, în foaierul Sălii Radio se deschide o expoziție cu fotografii realizate în Afganistan de corespondenții de război ai Radio România.

România în Afganistan

radio-romania-actualitati

Expoziție foto - România în Afganistan

Fie că a fost vorba de răzbiul din Kosovo, de cel din Irak sau de Afganistan, corespondenții de război ai Radio România au fost întotdeauna acolo unde a fluturat drapelul românesc, relatând pentru cei de acasă din mijlocul unor conflicte în care Armata Română participa alături de forțele internaționale pentru menținerea păcii sau de partenerii din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

De multe ori, Radio România a fost singura punte de legătură dintre militarii aflați într-o zonă de conflict și cei de acasă, iar la acest moment aniversar pentru noi, dar și pentru Armata Română, a cărei zi o sărbătorim la 25 octombrie, suntem mândri să putem spune că am fost acolo unde s-a scris istoria și putem raporta, alături de militarii noștri, că ne-am îndeplinit misiunea.

Încă de la început, corespondenții Radio România nu s-au limitat doar la imaginile sonore ale evenimentelor la care luau parte, ci au dorit să imortalizeze frânturi de viață dintr-un sat afgan,

Mario Balint a făcut fotografii pe film – procedeu ce pare de-a dreptul anacronic pentru tinerii de acum.

Radu Dobrițoiu a folosit unul dintre primele modele de camere digitale, care consuma un set de acumulatori pentru câteva cadre, iar Ilie Pintea și-a pus la grea încercare aparatul și trusa de obiective, în care praful Afganistanului a lăsat urme.

Ne-am propus să documentăm și din punct de vedere vizual experiența unui teatru de operații pentru că am vrut ca ascultătorii noștri să poată fi părtași la ceea ce, pentru câteva săptămâni ori pentru luni întregi, reporterii de război ai Radio România au luat parte.

Pentru ca vocile să prindă chip, am realizat în ultimii doi ani o serie de documentare video, pe lângă cele difuzate în eter, și o mulțime de fotografii care stau mărturie a felului în care militarii români își fac datoria la peste 5000 de kilometri de casă.

Câteva dintre ele pot fi văzute în cadrul expoziției organizate la Sala Radio, iar pe siteul romaniaactualitati.ro găsiți mai multe imagini, dar și documentarele video amintite.

Fotografii la 45 de grade

Să faci fotografii reușite în condițiile în care ești echipat aproape la fel ca un militar, cu toate elementele de protecție individuală, mai trebuie să și filmezi și ai și reportofonul la îndemână este, să recunoaștem, o adevărată provocare.

Dacă la toate acestea mai adăugăm căldura care nu scade sub 45 de grade, praful omniprezent și restricțiile specifice impuse de faptul că ne aflam într-o bază militară, lucrurile devin mai mult decât interesante.

O zi de misiune a jurnalistului de război alături de militari începe la fel și pentru unul, și pentru ceilalți: verificarea echipamentului, planul misiunii, obiectivele de realizat; numai că fiecare se îngrijește de altceva.

Dacă militarii iau cu ei muniție, jurnaliștii verifică nivelul bateriei (căldura poate afecta acumulatorii, și rămâi în pană când ai găsit cadrul perfect) și spațiul liber de pe cardurile de memorie.

În rest, fiecare știe ce are de făcut și, mai ales, știe că de respectarea unor reguli simple, cum ar aceea de a nu călca acolo unde nu sunt și alte urme, poate depinde viața fiecăruia. Echipamentul militar e robust și fiabil, dar ce te faci când mânuiești aparate pe care căldura le dă peste cap, iar praful le face să nu mai funcționeze? Ei bine, improvizezi!

Am învățat rapid că nici nu trebuie să îți treacă prin cap să schimbi obiectivul, pentru că unul fix de 50 ți se pare că ar ajuta, pentru că riști să cureți senzorul aparatului toată ziua.

Nu m-am despărțit niciodată de microfibra cu care îndepărtam praful de pe lentile aproape la fiecare cadru, iar trepiedul trebuia atins cu grijă la orele amiezii, pentru că devenea foarte, foarte fierbinte.

Dincolo de toate astea, a fost realmente o mare onoare să putem cunoaște atâția oameni extraordinari. 

Vă asigur că fiecare dintre ei are o poveste și fiecare ar merita să fie personajul unui reportaj.

Am mers cu ei în misiuni, am mâncat împreună, am împărțit același cort și asta ne-a dat prilejul, măcar pentru scurta perioadă de timp petrecută împreună, să simțit acea camaraderie pe care doar aici o poți întâlni. 

Suntem mândri că le-am putut spune povestea, că i-am văzut în acțiune și că i-am auzit pe alții – fie afgani, fie parteneri de Coaliție – vorbind la superlativ despre România datorită lor.

Vă invităm să vedeți Afganistanul prin ochii corespondenților de război ai Radio România, ca să vă convingeți că vocile pe care le-ați auzit povestind despre teatrul de operații au chip, iar militarii români sunt, cu adevărat, cei mai buni ambasadori ai noștri.


Etichete Radio România 86expoziție fotoRomânia în AfganistanMario BalintIlie PinteaRadu DobrițoiuArmata românăMApN

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live