Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

26 Iulie 2010
Vizualizari: 1482
Comentează add

România şi-a reafirmat, prin ministrul de externe, Teodor Baconschi, disponibilitatea de a folosi expertiza regională pe care o are pentru a media dialogul între Kosovo şi Serbia.

România, dispusă să medieze între Priştina şi Belgrad

luminita-apostol

Etnic albanez fluturând steagurile Kosovo şi Albaniei în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. Foto: Reuters.

Ministrul de externe, Teodor Baconschi,  a afirmat într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, că România are  disponibilitatea de a folosi expertiza regională pe care o are pentru a media dialogul între Belgrad şi Pristina de aici înainte.

Ministrul de externe a răspuns întrebărilor ziariştilor străini, foarte interesaţi, de asemenea, şi ei de poziţia României în chestiunea Kosovo.

Ministrul român de externe  a declarat că şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a apreciat poziţia celor cinci ţări care nu au recunoscut Kosovo, dar care, pe de altă parte, nu s-au opus, dimpotrivă, au avut o atitudine constructivă joi, când a fost elaborată Declaraţia comună a Uniunii Europene, pe care Catherine Ashton a difuzat-o imediat după anunţul Curţii Internaţionale de Justiţie.

Teodor Baconschi a subliniat că, în acest moment, faza juridică a procesului s-a încheiat şi că trebuie urmată calea dialogului în regiune, între Belgrad şi Pristina.

El a mai spus că toţi colegii din Consiliu i-au încurajat pe el şi pe ministrul grec de externe să-şi folosească bunele relaţii cu Serbia şi cu Kosovo pentru a înlesni dialogul celor două ţări.

De asemenea, a fost subliniată necesitatea de a ţine Serbia pe "drumul european", cum s-a exprimat ministrul de externe, considerându-se că Serbia este un factor-cheie al stabilităţii în regiune.

Miniştrii de externe din ţările Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au mai adoptat astăzi sancţiuni sporite împotriva Iranului, au aprobat oficial funcţionarea Serviciului European de Acţiune Externă şi au dat undă verde calendarului de negociere pentru aderarea Islandei la Uniunea Europeană.


Etichete Ministrul de externeTeodor BaconschiBruxellesKosovoSerbiaCatherine AshtonBelgradPristina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live