Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România, creșteri la prețurile producţiei industriale

România, Letonia şi Suedia înregistrează creşteri la preţurile producţiei industriale, potrivit Eurostat.

România, creșteri la prețurile producţiei industriale
Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 03 Octombrie 2014, 11:19

Preţurile producţiei industriale au scăzut atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană în ansamblul său, însă, România, Letonia şi Suedia înregistrează creşteri la acest capitol, după cum relevă datele publicate joi de Oficiul European de Statistică - Eurostat.

În luna august, faţă de perioada similară a anului trecut, preţurile producţiei industriale s-au diminuat cu 1,4% în zona euro şi cu 1,5% în Uniunea Europeană. e categorii de bunuri, în Uniune, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în sectorul energetic, minus 4,4%, şi în industria bunurilor intermediare, minus 0,6%.

Audio: România, creșteri la prețurile producţiei industriale.

În schimb au apărut majorări de preţuri la bunurile de uz curent cu 0,1%, de capital cu 0,4% şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 1%.

În Cehia, costurile au rămas stabile, în timp ce scăderile consistente au fost marcate în Lituania, minus 5,1%, Belgia, minus 4,7% şi Slovacia, minus 3,8%.

Singurele creşteri de preţuri la producţia industrială au fost înregistrate în România, cu 0,8%, iar în Letonia şi Suedia cu cu 0,3%.

Tot în august, dar raportat la luna precedentă, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,1% atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană.

Pe categorii de bunuri, preţurile producţiei industriale în blocul comunitar au marcat o scădere de 0,4% în sectorul energetic şi de 0,1% în industria bunurilor intermediare şi a celor de folosinţă îndelungată.

În schimb, costurile de producţie a bunurilor de capital au crescut cu 0,1%.

În ansamblu, în august faţă de iulie 2014, cele mai mari majorări de preţuri la producţia industrială au fost inregistrate în Suedia, 0,3% şi în Ungaria, 0,2%, iar cele mai semnificative diminuări în Danemarca, Croaţia, Estonia şi în Slovacia, de la minus 0,7% la minus 0,4%.

Scăderi insesizabile au marcat România, Bulgaria, Germania, Grecia, Spania şi Portugalia.