Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

16 August 2010
Vizualizari: 1230
Comentează add

Potrivit Eurostat, România a înregistrat în luna iulie o creştere de 7,1% a inflaţiei anuale şi de 4,8 procente la preţurile medii totale în ultimul an.

România, "cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE"

sorin-solomon

Cu o creştere de 7,1% a inflaţiei anuale înregistrată în luna iulie,  România s-a clasat pe primul loc între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Pe următoarele locuri s-au clasat  Grecia cu 5,5 procente şi Ungaria cu o creştere de 3,6%,  în condiţiile în care în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut uşor până la 1,7 procente în luna iulie.

În Uniunea Europeană rată anuală a inflaţiei a crescut uşor la 2,1 procente de la 1,9 procente în iunie, conform unei estimări revizuite publicată, luni, de Oficiul European de Statistică.

În luna iulie 2010 comparativ cu luna iulie 2009, rata anuală a inflaţiei a crescut în 19 state membre, inclusiv în România, a scăzut în şase state state membre şi a rămas stabilă într-o singură ţară.

Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat în Irlanda -1,2%, Letonia -0,7 şi Slovacia  cu o inflaţie de 1%.

Locul doi în Europa la creşterea medie a preţurilor

Potrivit Eurostat, România se numără pe locul secund în UE atunci când este vorba de creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni, cu o creştere de 4,8 procente, fiind depăşită doar de Ungaria cu o creştere de 5,1%.

Conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, rata medie lunară a inflaţiei, în primele şapte luni ale acestui an a fost de 0,8 la sută, în iulie rata anuală a inflaţiei atingând un nivel de 7,14 %.

Faţă de luna iunie, indicele preţurilor de consum a crescut cu 2,58 de procente.

În iulie, comparativ cu iunie, cel mai mult s-au scumpit mărfurile alimentare cu o creştere de 3,08 %.

Tarifele la servicii au crescut cu 2,55 la sută.

Raportat la perioada similară din 2009, în iulie 2010 mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,3%,   mărfurile nealimentare cu 11,58 la sută, iar serviciile cu 6,14 la sută.


Etichete inflaţieUERomâniaiulieGreciaUngariapreţuricreştere

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live