Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

16 Noiembrie 2018
Vizualizari: 1141
Comentează add

A fost declarată capacitatea finală a Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est (HQ MN BDE-SE).

România are o brigadă NATO operaţională la Craiova

radu-dobritoiu

Prima mare unitate NATO de pe teritoriul României a fost certificată de Alianţă în cadrul unui exerciţiu militar complex desfăşurat la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din localitatea Cincu, județul Brașov. Brigada NATO, cu comandamentul la Craiova, include batalioane şi unităţi din Armata României, din Polonia dar şi militari din alte state aliate.

În cadrul unei ceremonii desfășurate în prezența șefului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, joi, 15 noiembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din localitatea Cincu, județul Brașov, a fost declarată capacitatea finală a Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est (HQ MN BDE-SE).

Începând de astăzi, Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est este în măsură să asigure cadrul de instruire a structurilor subordonate și afiliate, precum și comanda și controlul unei operații NATO de tip Articol 5 - Apărare colectivă, pentru a contribui la securitatea teritorială și a populației pe Flancul de Sud-Est al Alianței.

Atingerea capacității finale de către HQ MN BDE-SE face parte din obiectivele asumate de Guvernul României în Programul de Guvernare 2018-2020, în capitolul Politica de apărare şi securitate naţională, ca măsură de asigurare a continuității strategice în cadrul NATO şi UE.

„Atingerea capacității finale a Comandamentului Brigăzii Multinaționale reprezintă încununarea unor eforturi de aproape doi ani, pentru care militarii craioveni, dar și cei din țările aliate care încadrează comandamentul Brigăzii merită toate felicitările noastre.

Guvernul României îşi respectă angajamentele asumate prin Programul de Guvernare, acordând o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării. România demonstrează și prin îndeplinirea obiectivului de astăzi că rămâne un pilon de stabilitate pe flancul estic și în regiunea Mării Negre. Demonstrăm că înțelegem, astfel, atât avantajele strategice care derivă din apartenența la NATO, cea mai puternică alianță politico-militară a lumii, cât și obligațiile care ne revin din această calitate”, a declarat ministrul apărării naționale, Mihai Fifor.

Capacitatea finală a HQ MN BDE-SE a fost declarată de locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Terestre Aliate de la Izmir, Turcia, generalul-locotenent Paolo Ruggiero, după derularea exercițiului de evaluare SCORPIONS FURY 2018 (SCFY18), în cadrul căruia Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” a găzduit, astăzi, Ziua Distinşilor Vizitatori.

SCFY18 a fost organizat ca exercițiu multinațional, în scopul  evaluării capacității Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est de a-și îndeplini misiunea încredințată - prin exerciții de comandament asistat de calculator, exerciții de antrenament în teren și exerciții tactice cu trageri de luptă.

*  *  *

La exercițiul de evaluare pentru declararea capacității finale au participat militari români și străini din cadrul Comandamentului Forțelor Terestre Aliate (Izmir, Turcia), Statului Major al Forțelor Terestre, Diviziei Multinațională Sud-Est, Centrului Național de Instruire Întrunită, unitățile subordonate Brigăzii Multinaționale Sud-Est (Batalionul 20 Infanterie, Batalionul 22 Infanterie, Batalionul 26 Infanterie, Batalionul 325 Artilerie, Batalionul 205 Apărare Antiaeriană, Batalionul 116 Sprijin Logistic, Contingentul Militar Polonez), precum și din structurile afiliate pe timpul exercițiului (Batalionul 38 Mecanizat din Bulgaria, Regimentul 6 Cavalerie din Italia și Batalionul 2 Pandur din Portugalia).


Etichete HQ MN BDE-SEBrigada NATO Craiovageneral Nicolae CiucaPoligon Cincu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live