Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România ar putea primi 2,4 milioane de euro de la CE

România ar putea să primească peste 2,4 milioane de euro ca ajutor pentru acoperirea costului daunelor produse de seceta şi de incendiile de păduri din vara anului 2012.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 04 Octombrie 2013, 10:09

Comisia Europeană a propus joi ca România să primească peste 2,4 milioane de euro ca ajutor pentru acoperirea costului daunelor produse de seceta şi de incendiile de pădure din vara anului trecut.

Alte ţări vizate de propunerea Comisiei sunt Germania, Austria şi Cehia, care au avut de suferit din cauza inundaţiilor grave din lunile mai şi iunie ale acestui an.

Comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn şi-a exprimat speranţa ca sprijinul financiar, oferit din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, să devină efectiv până la sfârşitul anului.

Dacă va primi aprobarea Parlamentului European şi a Consiliului, sprijinul va ajuta la acoperirea costurilor de urgenţă suportate de autorităţile publice din statele membre, în urma dezastrelor.

Audio: România a mai beneficiat în patru rânduri de bani de la Fondul european de Solidaritate în 2005, 2008 şi în 2010.

Conform propunerii Comisiei Europene, Germania ar urma să primească 360 de milioane de euro, iar Austria şi Cehia, care au suferit daune mai mici ca rezultat direct al inundaţiilor, vor beneficia de 21,6 milioane de euro, respectiv, de 15,9 milioane de euro.

Valoarea sprijinului propus va permite Germaniei, Austriei, Cehiei şi României să îşi revină, dar şi să ofere condiţii de viaţă normale cetăţenilor din regiunile afectate – a explicat comisarul european Johannes Hahn.

"Am decis şi pentru România, care a avut mult de suferit din cauza secetei şi a incendiilor în vara anului 2012, şi am propus ca această ţară să beneficieze de aproximativ 2,4 milioane de euro. Aşadar, vorbim de un total de 400 de milioane de euro, care vor fi plătite statelor membre afectate, ca expresie a solidarităţii europene şi rog Consiliul şi Parlamentul să îşi facă datoria cât mai rapid posibil. Este în interesul cetăţenilor europeni şi ar trebui să transmitem un semnal puternic înainte de Crăciun, şi anume, că ne-am respectat promisiunile” – a precizat Johannes Hahn.

Amintim că, în vara anului 2012, zone semnificative din România au avut de suferit de pe urma temperaturilor extrem de ridicate care au provocat secetă.

Aceasta a avut drept consecinţe pierderea unei mari părţi a recoltelor, numeroase incendii de păduri şi de vegetaţie, iar mulţi cetăţeni români s-au confruntat cu lipsa de apă.

România a mai beneficiat în patru rânduri de bani de la Fondul european de Solidaritate în 2005, 2008 şi în 2010, dar este pentru prima dată când ţara noastră a depus o solicitare pentru altceva decât pentru inundaţii.

Dacă această plată va fi aprobată, atunci din 2005 şi până în prezent, se poate spune că România a beneficiat de peste 110 milioane de euro din fondul de solidaritate.