Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

17 Iunie 2011
Vizualizari: 1557
Comentează add

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul federal al Germaniei, Günther Krichbaum, spune că aderarea României la spaţiul Schengen nu este definitiv amânată pentru anul viitor, dar se va face în etape.

România "ar putea adera la spaţuil Schengen în etape"

carmen-gavrila

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Günther Krichbaum. Foto: Arhivă Reuters.

Günther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul federal al Germaniei spune că îşi bazează declaraţia, potrivit căreia aderarea României la spaţiul Schengen nu este definitiv amânată pentru anul viitor, dar se va face în etape, pe faptul că raportul Comisiei Europene privind justiţia din România va fi unul pozitiv, potrivit semnalelor venite chiar de la Comisie.

În plus, după o recentă întâlnire cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, Günther Krichbaum spunea că nu se va opune luării unei decizii favorabile aderării României la spaţiul Schengen în cazul unui raport favorabil, şi asta pentru că Bucureştiul şi-a îndeplinit obligaţiile asumate.

Numai că îndeplinirea acestor condiţii tehnice nu este suficientă, a mai spus oficialul german.

Autorităţile române au tot reclamat de-a lungul timpului faptul că aderarea României la paţiul Schengen este nefiresc şi incorect legată de alte probleme, ca cea a corupţiei şi stării justiţiei din România.

Într-adevăr, niciunde în criteriile Schengen nu figurează vreo conexiune între condiţiile pur tehnice prevăzute şi justiţie.

Dar, în acest punct, realitatea contrazice Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană.

Günther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a explicat că "îndeplinirea unor condiţii tehnice nu este suficientă.

Günther Krichbaum a admis că s-au făcut progrese mari în domeniul combaterii corupţiei, inclusiv în vămi, şi acest lucru se va reflecta, potrivit semnalelor, într-un raport pozitiv al Comisiei Europene, în luna iulie, privind starea justiţiei din România.

Günther Krichbaum a admis că raportul şi aderarea la Schengen sunt legate.

Parlamentarul german a mai explicat că, cel mai probabil, România va primi un calendar de aderare la Schengen în septembrie şi că aderarea propriu-zisă se va face în două etape.

Mai întâi vor fi deschise graniţele aeriene, care sunt mai uşor de protejat, şi, la un moment ulterior, cele terestre şi maritime, pentru că acestea sunt încă nesigure, potrivit parlamentarului german.


Etichete RomâniaSchengenGünther Krichbaumetape

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live